Što to roditelji radi da pregore? I kako dođe do toga?

Kada je majka trudna, jedva čeka svoje dijete. U mislima budućih roditelja su sve divne situacije roditeljstva i hrpa ‘jedvačekanja’.

atma.hr – 39

No, kada se dijete rodite, kao da je sve palo u vodu. Najprije počnu neprospavane noći. Zatim spoznaja da više nikada ne može biti onako kako roditelj želi već je sve podređeno djetetu. Pa čak i ako imate tetu čuvalicu, baku ili nekog da pripazi na dijete, ipak je potrebna prethodna organizacija i opet nikad ne  znaš kako će biti s djetetom, hoće li biti zdravo ili možda neće željeti da ga se čuva.

Zatim su tu sve druge slatke brige oko zubića, rješavanja pelena, raznorazni tantrumi, privikavanja, navikavanja i odvikavanja. Te neće ovu odjeću, te želi onu igračku, pa bi volio ovo ili ono.

Nakupi se toga roditelju i katkada treba samo dobar san da se resetira i krene na bolje. Nekada nije ni to dosta. Treba odmor od nekoliko dana.

Mnogi roditelji neredovito jedu. Dok paze da njihovo sunašce ima sve obroke redovite i izbalansirane, zaborave da su i oni bitni i trebaju misliti i na sebe.

Puno je tu raznih novih i nepredvidivih situacija koje nemaju jedan recept za primjenu već ih trebaš testirati nekolicinu i nadati se da će barem jedan upaliti.

Uz sve to, svaki roditelj treba i besprijekorno funkcionirati na poslu gdje od njega imaju očekivanja na koja više nema snage odgovarati istim kapacitetom. Iako se trudi, no s vremenom i tu energija pada.

Kada oboli, shvati da je dobio prisilni odmor koji mu je baš i trebao. No, nije poanta da se čeka bolest već da se organizirate tako da ne dođe do bolesti.

atma.hr – 39

Što možete činiti?

Pobrinite se za sebe. Umjesto da to malo vremena kada dijete spava brzo perete suđe, kuhate, čistite stan ili nešto slično, za vas je najbolje da učinite nešto za sebe. Ako ste kronično umorni, da legnete s djetetom. Pretvorite i to u ritual. Vjerujete mi, sve će vas počekati – i suđe, i pospremanje i kuhanje. Ono što je u takvom trenutku bitnije ste – VI! Vaš odmor tijela. Vidjet ćete da ćete nakon takvog odmora biti spremniji u kraćem periodu završiti sve što ste imali u planu. Osim toga, bit ćete smireniji i bolji roditelj kao i mirnija osoba.

Vrlo je važno da namirite svoje potrebe. Budite snalažljivi kako. Znam i sigurna sam da balansirate između svega, no potražite oko sebe roditelje koji su uspjeli u tome i pitajte ih kako su oni uspjeli i što rade. Kopirajte njih.

Za vas je važno da nađete način misliti i na sebe. Dijete je bitno, no ako dijete nema vas, tada svijet dobiva dvije nesretne osobe. S druge strane, neki roditelji očekuju da se za njih pobrine netko drugi. Tako supružnici očekuju da će se za njih pobrinuti supružnik, no neće. Ili da će njihovi roditelji shvatiti i ponuditi pomoć, no neće. Vi sami trebate shvatiti da ste odrasla osoba koja treba preuzeti odgovornost za svoj život i koja se mora pobrinuti s jednakom pažnjom i za dijete i za sebe.

Tek kada to istinski počnete činiti, izbalansirate sebi život, postajete bolji roditelj, smireniji u odgoju, zadovoljniji u životu.

Sve one oko vas možete tražiti savjet da čujete kako su oni uspjeli, no vi ne kopirajte njih već tražite svoje načine koji vama odgovaraju. Ponekad se trudimo biti poput ostalih, no mi nismo ti ostali, mi smo svoji i jedinstveni i treba nam naša receptura.

Potražite sve savjete koji god se nude, no smišljajte svoju dnevnu rutinu koja vama odgovara, koja vas puni energijom a ne crpi vas. Možete li organizirati da se supružnici naizmjence izmjenjuju s djetetom dok jedan zadovolji svoje potrebe oko vježbanja, trčanja, odlaska na kavu, shopping, spavanje ili slično, to bi bilo odlično. No, ako ste navikli sve uvijek raditi zajedno, onda se organizirajte drugačije.

atma.hr – 39

Bitno da sami poduzmete inicijativu da poduzmete nešto, a ne da razvijate stav da će to netko drugi dok vi izgarate i trošite se, vičete i urlate po domu. Takvi niste dobri niti djetetu, a niti sebi.

Dakle, da vas utješim, niste jedini roditelj koji ima tendenciju pregorijevati u roditeljstvu. Svi u jednom trenutku zapadnu u to stanje. Spase se oni koji shvate da taj brod plovi u krivom smjeru i da će se potopiti ako tako nastavite. Oni pametni i mudri nauče lekciju na vrijeme, reorganiziraju život tako ta namire potrebe djeteta no ne zaborave ni na svoje potrebe. Svi ostali koji se žale, trebaju učiti od mudrih, zasukati rukave i pobrinuti se za sebe.

Ostali koji glume žrtve i govore da se žrtvuju za djecu, uče svoju djecu ovakvom ponašanju. Ne zaboravite da vas djeca gledaju što radite, a ne slušaju što pričate. Jednog dana će se i vaše vlastito dijete žrtvovati za svoje dijete i jednako patiti kao i vi danas. Zar to želite?

Pokažite mu i naučite ga kako treba pravilno, preuzmite odgovornost za svoj život, reorganizirajte se i barem jednom dnevno učinite neku sitnicu za sebe. Takve male sitne radosti su vaša punjenja energije i tako ćete biti bolji roditelj. Počnite to raditi pa ćete vrlo brzo osjetiti rezultat. Moguće je da u početku osjetite grižnju savjesti jer ste uzeli vrijeme za sebe a ne za dijete, no mislite na krajnji rezultat – sretno roditelj ima i sretno dijete.

Da je lako – nije, no da je moguće – je. Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas, anitavadas.com

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot

Prethodna objava2. čakra: Svadhisthana – boginjino omiljeno prebivalište
Slijedeća objavaNova knjiga: Lea Brezar “Reci čega se bojiš i ostvari se”
Anita Vadas
Po struci sam učiteljica razredne nastave. Radim u I. osnovnoj školi Čakovec. Imam 15-ak godina iskustva rada u školi s djecom i roditeljima. Majka sam dvoje djece. Nimai ima 20 godina i student je FER-a, a Sara ima 18 godina i maturantica je opće gimnazije. Oboje su divna djeca koja znaju što žele u životu. Završila sam edukaciju na Coaching Akademiji Slavice Squire te sam profesionalni coach. Upisala sam i edukaciju za NLP trenera te završila NLP Practitioner na NLP Institutu Slavice Squire. Na istoj Akademiji sam završila Prezentacijske vještine, te prošla i neke druge programe – Power Life Design i Power Love Design. Smatram da je cjeloživotno učenje najbolja životna investicija. Sama osmišljavam i kreiram svoje radionice za roditelje i djecu, predavanja, seminare i edukacije za roditelje. U planu je raditi i sa ženama kroz Program za žene koji trenutno osmišljavam kao pomoć ženama u osobnom razvoju. Nastojim biti uključena i u humanitarni rad te sam kroz projekte uključena u pomoć čakovečkom azilu za napuštene životinje. U tome nastojim aktivirati i svoje učenike. Moje uvjerenje je da poslije ovog života ne ostaje ono što smo skupili nego ono što smo dali.Nastojim živjeti u skladu s tim.