Cute photo created by asierromero - www.freepik.com

Najbitniji roditeljski zadatak je pronaći razlog zašto. Gdje se nalazi to nešto što djetetu služi kao okidač nepoželjnog ponašanja.

atma.hr – 78
Za roditelja ne postoji ništa izazovnije od scenarija gdje dijete potegne za traženjem pažnje negativnim ponašanjem. Ovaj scenarij obično stupi na scenu na najnezgodnijim mjestima. Po mogućnosti javnim, naočigled svih. Što više ljubopitljivih očiju, to bolje. Umarajuće je i frustrira i uvijek se dogodi u nezgodno vrijeme.

Ali opet, svakog dana milijuni roditelja vode svoju djecu na javna mjesta, bez ikakvih problema i komplikacija. Djeca se ponašaju najbolje što mogu, a roditelji zbog njihovog dobrog ponašanja naprosto cvjetaju. A zatim su tu i roditelji koji vode neprekidnu bitku sa svojom djecom kako bi ih smirili i umirili, jer njihova djeca neprekidno traže negativnu pažnju.

U koju kategoriju vi spadate? Kako možemo razriješiti i napokon prekinuti taj suludi krug nepoželjnog ponašanja kojim se traži pažnja?

Najbitnije: Otkrijte “zašto” postoji traženje pažnje kroz negativno ponašanje

Postavite sebi pitanje: “Zašto se moje dijete tako ponaša?”. Djeca se vrlo često vode mišlju – pažnja, kakva god bila, je pažnja. Često ne prave razliku između negativne i pozitivne pažnje. Istraživanja su pokazala da neka djeca provedu svega sedam minuta u toku dana sa svojim roditeljima. Zamislite, samo sedam minuta!

Ako imate samo sedam minuta na raspolaganju s ljudima do kojih vam je najviše stalo, zar ne biste i vi pokušali na svaki mogući način dobiti makar djelić njihove pažnje?

Najbitniji roditeljski zadatak je da pronađu razlog zašto. Gdje se nalazi to nešto što djetetu služi kao okidač nepoželjnog ponašanja.

atma.hr – 39

Kako prepoznati da vaše dijete traži pažnju?

Ovo su neka ponašanja koja ukazuju na to:

  • Dijete namjerno povredi drugo dijete, kako bi ispalo heroj
  • Dijete se pravi da je bolesno kako bi dobilo pažnju
  • Dijete je previše dramatično
  • Dijete se nameće kao vođa u svakoj grupi
  • Dijete okreće jednog roditelja protiv drugog
  • Dijete glumi da je prezauzeto u cilju da oduševi druge svojim sposobnošću da sve završi
  • Dijete se pravi da je žrtva u svakoj situaciji

Napominjemo da je važno da prepoznate ukoliko je potrebno da se obratite za pomoć, ako iza takvog ponašanja stoji trauma. Ipak, u većini slučajeva moguće je razgovorom razriješiti situaciju s djetetom i objasniti mu, na njemu razumljiv način, zašto svaka pažnja nije dobra pažnja.

Osnažite dijete

Pobrinite se da se dijete osjeća sigurno. Pobrinite se da dijete zna da neće biti zaboravljeno i da ste vi tu što god da se dogodi.

Pokušajte ne gledati na problem kao na nešto negativno i nerješivo. Budite pozitivni, jer je to prilika da se više povežete s djetetom. Čak i da vam se negdje uvukla greška, uvijek postoji šansa da se ona ispravi. Djeca se transformiraju uz pažnju i nježnost, jer ljubav je uvijek bila i uvijek će biti pokretač i rješenje.

Uz ljubav i pažnju djeca prihvaćaju sebe, dobivaju samopouzdanje.

Evo par savjeta kako da osnažite dijete:

atma.hr – 75
Pozitivan – afirmativan razgovor s djetetom i fokus na pozitivno

Svako dijete koje traži pažnju lošim ponašanjem se zapravo osjeća nesigurno, nelagodno u svojoj koži. Važno je da ga uvjerite u to koliko je važno. Na primjer, svako malo recite djetetu koliko ga volite, koliko vam znači. Možda mislite da se to podrazumijeva, ali djeca moraju jasno znati koliko ih volite pa bilo to i neopisivo.

Također, svako malo, kada vidite da je dijete napravilo nešto kako treba – pohvalite ga, ohrabrite ga i stavite mu do znanja koliko ste ponosni na njega. Idite i zagrlite ga.

Trudite se da vam fokus uvijek bude na pozitivnim stvarima. Psiholozi tvrde da je važno usmjeriti pažnju na djetetovo dobro ponašanje, a ne loša. Fokus se treba maknuti s nepoželjnog ponašanja, ali fokus s djeteta nikad.

Na primjer, ako se vaše dijete ponaša dobro, na mjestu gdje je do tada znalo praviti pravi problem, ukažite na to kako je to velika stvar.

Posvetite se djetetu

Spomenuli smo na početku da su istraživanja pokazala kako neka djeca imaju samo sedam minuta roditeljskog vremena na raspolaganju. Pobrinite se da ne budete ti roditelji.

Postoje tri tipa pažnje: pozitivna pažnja, negativna pažnja i nedostatak pažnje. Roditelji trebaju pronaći balans i pobrinuti se da djeca dobivaju više pozitivne pažnje.

Kako djeci posvetiti više vremena?

Odvojite vrijeme SAMO za djecu – To znači da s namjerom ostavite vremenski okvir koji će biti samo za vas i vašu djecu. Bez kompjutera i telefona, ili bilo kakve druge distrakcije.

Pobrinite da vrijeme koje provodite s djecom bude zabavno – Vaše vrijeme treba biti zabavno, vratite se natrag u djetinjstvo i igrajte se kao dijete s vašim djetetom. Igrajte društvene igre, idite u muzej, napravite nešto zajedno.

atma.hr – 78
Dopustite djetetu da ima samo svoje vrijeme

Kao što je bitno vrijeme koje provodite s djetetom, isto tako je bitno i da djetetu date prostora da ima vrijeme za sebe.

Zapamtite, vi ste roditelj, a ne direktor dječjeg života. Za djecu je jako važno da nauče regulirati svoje vrijeme. Postoji vrijeme kada oni trebaju biti vaš glavni fokus, ali isto tako postoji i vrijeme kada oni to ne trebaju biti. I to je sasvim u redu.

Vrijeme kada nisu u fokusu roditelja, djeca mogu provesti onako kako žele, dokle god je sigurno, naravno, to se ne dovodi u pitanje.

Djeca tada mogu biti u svojoj sobi i igrati se, iskoriste sve ono što imaju na raspolaganju u svojoj sobi. Važno je da nauče pobijediti dosadu i da se nauče sami zabaviti, da ne ovise ni o kome.

Zaboravite na grižnju savjesti, ali ne i na pravila

Roditelj mora znati da često djetetovo ponašanje nije odraz roditeljstva. To je činjenica koja je podložna zaboravu. Kada dijete napravi scenu u javnosti, roditelja grize savjest i osjeća se još gore jer je meta pogleda. Oblije ga sram, a upravo je to trenutak kada se treba sjetiti da to ponašanje nije odraz njegovog roditeljstva.

Roditelj uči svoje dijete i može ga naučiti, ali je opet, na djetetu da odluči hoće li upotrijebiti to znanje. Roditelji treba napraviti listu pravila, koju djeca mogu pratiti. Pravila i njihova primjena trebaju biti dosljedna. Dosljednost je ključ u gotovo svim životnim aspektima.

Jedno pravilo koje svaka obitelj treba uvesti je pravilo – ne prekidaj i ne ometaj, sačekaj svoj red. Nekada se djeca trude nadglasati sve oko sebe, prekidaju u pola rečenice, te zato moraju znati i naučiti principe uspješne i dobre komunikacije. Pobrinite se da poštuju to pravilo.

Ponašanje koje je posljedica nagona za traženjem pažnje je vrlo izazovno, ne samo za roditelje, već za cijelu obitelj. Ne odustajte! To je jako važno – ne odustajte, sve se može prevladati uz razgovor i ljubav. Rezultat truda i strpljenja će biti taj da će vaša veza s djetetom postati još bolja.

atma.hr – 39

Dvije minute za totalnu promjenu

Kada vidite da je dijete upalo u začarani krug traženja pažnje imajte na umu sljedeće:

  • Sjetite se da na takvo ponašanje imate smiren i staložen odgovor.
  • Reagirajte mirno i stavite djetetu do znanja da njegovo ponašanje nije primjereno trenutku.
  • Maknite dijete – fizički ga uklonite iz situacije, negdje na sigurno mjesto gdje se može smiriti.

Dugoročni plan za roditelje

Strpljenje i dosljednost. Pa još jedna doza strpljenja i dosljednosti. Pa još jedna. To je recept i plan za promjenu ponašanja djeteta. Važno je da se držite pravila.

Uvijek imajte na umu da je sasvim u redu da se osjećate iscrpljeno i izmoreno. Imate svako pravo da se osjećate tako. Pobrinite se da nađete i neki ventil za sebe. Doduše, samo pozitivno, uporno i strpljivo i sve će biti u redu. Roditeljstvo je igra bez granica, a dobro stvar kod te igre je što vi određujete pravila.

najboljamamanasvetu/detinjarije

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija