atma.hr – 52
“Ja nisam nešto posebno talentiran. Samo sam strastveno zantiželjan”, Albert Einstein

Koliko samo djece nikada ne otkrije svoju stvaralačku crtu jer im obitelj ili društvo nisu dali priliku da se izraze i nisu poticali njihovu znatiželju? Udruga Bioteka pridružila se Eko Limach Festu jer želi potaknuti na promišljanje i djelovanje koje će doprinijeti održivom razvoju zajednice.

– Svoj rad temeljimo na kritičkom mišljenju, a u radu s djecom, znanstveni eksperiment  je dobra metoda učenja razlike između onoga što mislimo i što pokusom dokazujemo. Postavljamo im zadatke usmjerene na pronalazak rješenja i ideja za tekuće probleme od klimatskih promjena do obnovljivih izvora energije – kaže Kristina Duvnjak (31) profesorica biologije, zaposlena u udruzi Bioteka za promicanje biologije i srodnih znanosti koja se bavi educiranjem i informiranjem o biologiji, ekologiji, zaštiti prirode i okoliša te popularizacijom znanosti. Kroz internetske portale Biologija.com.hr i Bioteka.hr, znanstvene radionice „Bioteka u pokretu“ te eko projekt „Mali ekolozi-velike nagrade“ uče djecu da kritičko promišljanje treba proizlaziti iz znatiželje, a ne zbog „hvatanja“ odličnih ocjena.

– S obzirom na naše iskustvo u radu s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, usuđujem se generalizirati i reći da naše škole ne potiču dovoljno kritičko razmišljanje, nego je puno više pažnje usmjereno na usvajanje novih znanja, a ne na njihovo propitkivanje i preispitivanje. No, kako je u tijeku cjelovita kurikularna reforma, čini se da će se stvari promijeniti na bolje – dodaje Kristina. Ipak, smatra da najvažniju ulogu imaju roditelji koji prvi određuju način komunikacije sa svojim djetetom te ga usmjeravaju u sadržaje koje smatraju korisnima i vrijednima.

– Jednostavno rečeno, na svaku rečenicu koju netko izjavi, možete pitati zašto, kako i može li to drugačije. A nakon te rečenice, potrebno je ponoviti sve isto bez obzira gleda li netko televiziju, čita knjigu, crta, šeće šumom ili radi pokuse – pojasnila je profesorica kako poticati djecu na kritičko razmišljanje.

– Na taj način odgajajmo proaktivne pojedince koji mogu objektivnije sagledati neki problem i naći argumentirano rješenje. Odgajamo ljude koji svoju zajednicu guraju naprijed. Sve što sada vidimo oko nas, nastalo je tako da je netko promislio i zapitao se možemo li mi to bolje, lakše i efikasnije. Odgajajmo pojedince koji na temelju znanja i argumenta nude rješenje problema, a ne prema krivim kriterijima i vrijednostima koje, nažalost, u našem društvenom životu viđamo svakodnevno – ističe Kristina i dodaje da je kreativna osoba nepresušan izvor novih ideja i rješenja. Udruga Bioteka pridružila se ELF-u te će 5. lipnja u Maksimiru održati zanimljivu znanstvenu radionicu. Kako se Eko Limach Fest odvija u prirodi, kroz puno kreativno-edukativnih radionica i zabave, to je idealno mjesto da djeca otvore svoj stvaralački apetit i radoznalost. Svako dijete bi trebalo biti svjesno da svojim odlukama i akcijama može oblikovati svoju zajednicu, a time i svijet. ELF njeguje kreativnost, apstraktan način razmišljanja i pristupa problemu. Želi potaknuti djecu da izrastu u kreativne osobe koje su sposobne zadatak i situaciju sagledati iz šire perspektive te stvoriti rješenje koje nadilazi stare paradigme i tvori nove vrijednosti.

elf-1

Eko Limach Fest je dječji eko festival koji potiče znatiželju, kreativnost i kritičko mišljenje

Eko Limach Fest će se održati 05.06.2016, od 10 do 19 sati u Zagrebu, u Parku Maksimir. Program je namijenjen djeci od 3 do 12 godina i njihovim roditeljima, a sastoji se od brojnih kreativnih radionica edukativnog karaktera, zabavnog programa uz nastupe kulturno-umjetničkih društava i dječjih zborova te raznih sportskih aktivnosti na otvorenom. ELF je platforma za inspiraciju i edukaciju novih naraštaja koji su nositelji održivog razvoja svoje zajednice. Ulaz je za sve posjetitelje u potpunosti slobodan! ELF se ove godine po prvi put održao i u Kastvu 22. svibnja, uz velikodušnu podršku Grada Kastva, prijatelja djece i ekologije. Festival je oduševio više od dvije tisuće posjetitelja.

ELF MOTO: Oblikuj svoj svijet! #ELF2016

Sve novosti o programu, izvođačima i radionicama pratite putem ELF-ove Facebook stranice.

atma.hr – 52