52
Mnogi ljudi, početkom nove godine, ali i tijekom cijele godine, odlaze u crkve, džamije i hramove te mole za pokajanje i oprost od učinjenih grijeha. Poznatog duhovnog učitelja Radhanath Swamija, su upitali koji je njegov pogled na ispovjed i pokajanje. Odgovor nam je dotakao srca…

47

U različitim vjerskim školama, pokajanje se prakticira na različite načine: možemo sami sebe mučiti zbog nečega što smo učinili, možemo moliti za oprost za ono što smo učinili. U našoj tradiciji vaišnavizma, stvarno pokajanje znači prestati raditi krivu stvar i početi raditi pravu stvar. Zašto? Jer ako samo molimo za oprost, ali nastavljamo raditi iste stvari, nema puno koristi u tome. Ako stvarno shvaćamo da ono što radimo nije dobro, potrebno je mijenjati naše srce, mijenjati način na koji živimo i tražiti ljude koji nam mogu pomoći da promijenimo naše vrijednosti i da radimo prave izbore.

Postoji analogija da u svakom srcu postoje dva psa: dobar pas i loš pas. Dobar pas laje i poziva nas na život suosjećanja, opraštanja, odanosti, iskrenosti i ljubavi. Loša pas nas poziva na život pun zavisti, oholosti, pohlepe, sebičnih pohotnih strasti i ljutnje. Dakle, ova dva psa su u našim srcima. U srcima svakoga. Jeste li to doživjeli? To je priroda uma: katkad osjećate glas dobrote, a ponekad se želite osvetiti i ljuti ste, nezadovoljni, nervozni i depresivni. Ta dva psa se bore u svima nama. Koji će pobijediti? Pobijediti će onaj kojeg izabiremo hraniti i davati mu snagu, dok će ovaj drugi, kojeg smo odlučili ne hraniti, oslabljeti.

A što znači to hranjenje? To su izbori koje donosimo u svakom trenutku naših života. U svakoj situaciji, hoćemo li slijediti lošeg psa tako što ćemo varati, biti nepošteni i pohlepni, ili ćemo slijediti dobrog psa tako što ćemo biti iskreni i živjeti s integritetom? Hoćemo li se intoksicirati ili ostati trijezni? To su loši psi i dobri psi; oni su uvijek u u nama. A ovisno o tome kojeg smo hranili u prošlosti, taj sada najglasnije laje.

Radhanath Swami

75Prethodna objavaJeste li povezani s unutarnjim mirom? Ako ga u sebi ne nalazimo, uzalud ga tražimo drugdje
Slijedeća objavaZakon odvajanja: Želje se ostvaruju kada nismo vezani za rezultat!
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.