Foto: splashbase.co

atma.hr – 52
Naša prošlost ne treba određivati našu sadašnjost i zasigurno ne ograničavati našu budućnost. Mi zaista možemo biti slobodni. Trik je u tome da živimo život potpuno sadašnjosti, a ne dopustiti da prošlost kontrolira ono što radimo sada. Ali kako ćemo to učiniti?

atma.hr – 47

Britanski filozof, pisac i motivacijski govornik, Alan Watts koristi primjer broda kako bi objasnio kakav utjecaj ima prošlost na ovaj trenutka.

Trag broda je u prošlosti, tijekom vremena se podsijećamo na njega, ali s vremenom on blijedi i stapa se ponovo s oceanom. Trag ne određuje gdje će brod ploviti to jednostavno pokazuje gdje je bio.

“Smatramo da je svijet ograničen i objašnjen svojom prošlošću. Skloni smo misliti da ono što se dogodilo u prošlosti određuje što će se sljedeće dogoditi i ne vidimo da je zapravo obrnuto! Ono što je uvijek izvor svijeta jest sadašnjost, prošlost ništa ne objašnjava. Prošlost se povlači za sadašnjošću poput brazde nekog broda, i na kraju nestaje.

Sad biste rekli da je očito da je – kada brod plovi oceanom i ostavlja brazdu iza sebe – brod uzrok brazde. Međutim, ako uđete u stanje uma koje, poput našeg, vjeruje u kauzalitet, vidite da je brazda uzrok broda! A to zacijelo tjera rep da maše psom!

Poanta je sljedeća: u prošlosti nikada nećete naći tajnu stvaranja svijeta. Nikad i nije bio stvoren u prošlosti. Jer uistinu ne postoji ništa – a nikad i nije postojalo ništa – do sadašnjosti! Nikad neće biti ničeg drugog, osim sadašnjosti. 

Život se uvijek događa sada, a prošlost je vrsta jeke, iznalaženja unutar sadašnjosti onoga što je sadašnjost prije učinila. Možemo reći: “O, dobro, možemo pogoditi što će sljedeće sadašnjost učiniti na osnovi onog što je učinila u prošlosti.” I to je istina: zbog onog što obično radi, možete naslutiti da će tako i nastaviti. No, ipak prošlost nije ta koja kontrolira sadašnjost više no što brazda kontrolira brod. Sada iz zapisa prošlosti možete proučavati
prirodu sadašnjosti i predvidjeti što bi ona mogla učiniti. Ali ponekad se iznenadite kad se dogodi nešto novo, kao što to svako malo i biva. Stvari uvijek počinju u neposrednom ovdje i sada.”

Dopuštanje obrascima naše prošlosti da kontroliraju naše trenutne odluke znači da svoj život živimo u potpunosti unatrag. Trošenje vremena na pričanje o prošlosti i fokusiranje na nju je tehnika distrakcije kako bi se izbjeglo življenje u sadašnjem trenutku.

Mi smo često ovisni o distrakcijama: naša elektronika, misli, prošlost, strah u medijima, novac i naše emocije. Hvatamo sjenku i skrivamo istinu od sebe samih. Mi smo sami razlog zašto u životu zaglavimo.

atma.hr – 39

Sputavamo se kad se branimo, opravdavamo, kad zanemarujemo naše osjećaje, kad se skrivamo od istine i kad smo dopuštamo da nas prošlost kontrolira. Najmoćnija stvar koju možemo učiniti jest da odredimo svoj život na osnovu onoga što radimo upravo sada u ovom trenutku.

Koje projekte radite? Što radite kako bi ste bolje živjeli svoj život i živjeli svoje snove? Što radite kako biste pomogli svijetu oko sebe i ostavili snažno naslijeđe?

Ako ne znate gdje početi zapitajte se zašto ste ovdje? Koja je vaša svrha života? Što biste radili u svom životu da vas ništa ne koči?

Ako znate koje su to stvari onda smatrajte da je ovo što sad čitate znak koji ste čekali da počnete živjeti, upravo sada!

A svi vi koji već živite svoj život u snažnom pokretu, razmislite o dijeljenju svoje priče sa svijetom. Stavite video na youtube ili pokrenite blog. Možda vaš primjer u nekome probudi snažan preokret i inspiraciju za život! Poučavajte primjerom, pokazujte u svojim svakodnevnim radnjama tko ste i tko postajete. Koristite moć sinergije i osnažite ljude oko vas da također žive svoje živote u sadašnjosti.

Javite nam u komentarima što ćete učiniti upravo sada kako biste promijenili cijeli svoj život!

Na slijedećoj stranici pogledajte video u kojem Alan Watts objašnjava analogiju broda…

atma.hr – 39