Kod nas na Zapadu poprilično smo već toga čuli o mudrim izrekama istočnjačkih autora poput Confucija i Lao Tsea, no nepoznate su nam izreke Chanakya Pandita čije su poslovice i moralne instrukcije vrlo štovane diljem indijskog potkontinenta.

atma.hr – 39

Chanakya Pandit je bio veliki mudrac, brahmana-svećenik, legendarni prorok i svetac koji je živio u Indiji tri stoljeća prije Krista. Chanakya Pandit je poznat i kao savjetnik kralja Chandragupta Maurye, jednoga od glavnih protivnika Aleksandra Velikog za vrijeme njegova napada na Indiju. Sam kralj opisan je kao slab i beznačajan mladić, dok je istinski vladar imperije u sjeni bio Chanakya Pandit.

Za vrijeme vladavine Chandragupte (321-297.god.), Chanakya Pandit je postao nadaleko poznat po svojoj mudrosti i duhovnom znanju. Bio je vrlo jednostavna i stroga, a k tomu i vrlo religiozna i moralna osoba. Chanakya je često uspoređivan sa svojim suvremenikom Aristotelom, učiteljem Aleksandra Velikog, a ponekad i s Machiavelijem budući da je njegova Artha-shastra po tematici slična njegovim djelima.

Riječ niti na sanskritu znači “nauk o moralu” ili “etika”. U ovom svom djelu, Niti-shastri, Chanakya Pandit nam daruje pregršt mudrih savjeta i poslovica te nam tako, ukoliko uskladimo svoj život s njegovim uputama, pruža mogućnost postizanja sreće kako u našem svakodnevnom svjetovnom, tako i u duhovnom životu.

atma.hr – 75
1. Čovjek – čija su djeca dobra, čija žena djeluje u skladu s njim i koji je zadovoljan s onim što ima – ima svoj raj ovdje na zemlji.

2. Pravi sinovi su samo oni koji su odani svojim očevima; pravi otac je onaj koji podržava svoga sina; pravi prijatelj je onaj kojemu se možemo povjeriti; a prava žena je samo ona u čijemu društvu se muž osjeća zadovoljan i smiren.

3. Izbjegavaj onoga tko pred tobom govori slatke riječi jer te iza leđa pokušava uništiti.

4. Ne polaži svoju vjeru u lošega prijatelja niti vjeruj čak i običnome prijatelju, jer ako se naljute na tebe, raskrinkat će sve tvoje tajne.

5. Ne razotkrivaj svoje namjere nego ih prema mudrome savjetu sačuvaj u tajnosti, odlučan da ih provedeš u djelo.

atma.hr – 75
6. Mudri ljudi trebaju uvijek podizati svoju djecu na visokoj moralnoj razini, jer djeca koja posjeduju znanje i koja se uljudno i ljubazno ponašaju, postaju slava i dragulj svoje obitelji.

7. Ne dopusti da ti ijedan jedini dan prođe bez da naučiš stih mudrosti, pola stiha, četvrtinu ili makar samo jedno jedino slovo, a također i bez davanja milostinje i bez drugih pobožnih aktivnosti.

8. Onaj tko iskazuje prijateljstvo čovjeku koji se ponaša pokvareno, čija vizija nije čista i za koga je poznato da je nepošten, brzo propada.