atma.hr – 52




Grupa bivših studenata, sada već uspješnih poslovnih ljudi, okupila se i posjetila jednog starog profesora s fakulteta. Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe o umoru, iscrpljenosti, stresu na poslu, u obitelji i na svakom životnom koraku.

Profesor ih je slušao s punom pažnjom i suosjećanjem. “Čini mi se da vam treba šalica dobre kave”, rekao je i povukao se u kuhinju. Vratio se s velikim loncem iz kojeg se pušila kava i cijelim asortimanom šalica.

Svaka je bila drugačija. Bilo je tu porculanskih, plastičnih, staklenih, papirnatih, kristalnih, keramičkih. Neke su izgledale skupocjeno, kao da su stigle s dvora posljednjeg kineskog cara, druge su izgledale sasvim obično, treće su bile okrnjene i polupane.

Profesor je rekao studentima da se posluže.

Kad su svi bivši studenti imali šalicu u ruci, primijetio je:

“Lijepe i skupocjene začas su planule. Na stolu su ostale nedirnute, ružne, obične i jeftine šalice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa. A ipak, izgled šalice ne doprinosi ukusu. Ljepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari trebala dobra kava, a ne šalica. Ipak ste posegnuli za najboljom.

atma.hr – 39

A onda ste nastavili mjerkajući tuđe šalice.

Kad se uhvatite u vrtlog stresa i nezadovoljstva, sjetite se da je kava poput života. A posao, novac i položaj u društvu, poput šalice. Šalica ne definira, niti mijenja kvalitetu života koji živimo. Ponekad, koncentrirajući se samo na šalicu, propustimo uživanje u kavi.

Pijete kavu, a ne šalicu.

Najsretniji ljudi nemaju sve najbolje, oni izvuku najbolje od svega.

Žive jednostavno, govore ljubazno, vole velikodušno.”

nepoznati autor

dobrarec.rs

atma.hr – 52