atma.hr – 52
Riječ muhurta na sanskrtu znači ”trenutak” ili ”razdoblje”. Njezina primjena predstavlja vrhunsku odliku Jyotisha (vedska ili indijska astrologija). Muhurta predstavlja pravilan odabir vremenske početne točke za bilo koji događaj, jer je upravo ovaj početak najvažniji za uspjeh vaših planova. Slijed svih procesa i događaja određuje se kvalitetom njihove vremenske početne točke, bez obzira je li riječ o poslu, gradnji kuće, selidbi, potpisivanju ugovora, kupovini, putovanju, zarukama, vjenčanju, začeću djeteta, važnoj operaciji, itd.

Izbor povoljnog trenutka, muhurte, u kojem planeti daju svoju maksimalnu snagu i u kojem su lišeni svojih negativnih utjecaja, od presudne je važnosti za uspjeh bilo kojeg pothvata.

Dakle, bez obzira na opći utjecaj vaše sudbine ili karme, odabir povoljnog trenutka za određeni planirani pothvat u velikoj mjeri određuje njegov put jer, ukoliko ste odabrali povoljan trenutak, tada su vaši planovi usklađeni sa zakonima svemira. Upravo iz tog razloga, Muhurta – izborna astrologija, jedna je od najvažnijih grana Jyotisha.

Primjerice, ukoliko želite pokrenuti svoj vlastiti posao otvaranjem tvrtke, tada će jyotishi (vedski ili indijski astrolog) za vas odrediti muhurtu ili najpovoljniji trenutak za početak otvaranja tvrtke. Drugim riječima, to znači da će on odabrati trenutak u kojem će planeti povezani s uspjehom u poslu dati svoju maksimalnu snagu i tako donijeti uspjeh vašem pothvatu. Dakako, ovaj odabir muhurte odnosi se na sve planove koje ste si zacrtali, a povezani su sa svim područjima života.

Upotreba muhurte u Indiji stara je tisućama godina pa tako i danas u ovoj zemlji rijetko tko započinje bilo koji pothvat ukoliko se ne savjetuje s astrologom glede određivanja najpovoljnijeg trenutka.

Ipak, sam proces određivanja muhurte za pojedini događaj vrlo je složen i zahtijeva veliko astrološko znanje i iskustvo. Na primjer, glede vjenčanja, nepovoljni su dani utorak, subota i nedjelja, a povoljni dani su ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak. Također, prilikom izrade muhurte vrlo je važno izbjeći tzv. rahu-kalas ili razdoblje dana kada je snažan utjecaj planeta Rahua (tzv. Sjeverni Mjesečev čvor). Nadalje, za začeće djeteta treba izbjegavati sljedećih pet dana: (1) Puni Mjesec, (2) Mladi Mjesec, (3) ulazak Sunca u sljedeći znak zodijaka, (4) 8. dan u kojem Mjesec raste, i (5) 14. dan lunarnog Mjeseca ili Chaturdashi.

No, ovo su samo površni, uprošćeni primjeri, jer postoji veliki broj dodatnih astroloških čimbenika koje treba provjeriti da bi se načinila kvalitetna muhurta. Na primjer, vrlo je važan izbor podznaka (lagna) i određivanje trenutka u kojem se on nalazi, budući da se on treba naći u potpunoj snazi, oslobođen negativnih utjecaja. Također, važno je utvrditi snagu i položaj Graha karake (pokazatelja, označitelja), planeta za kojeg određujemo muhurtu. Primjerice, ako određujemo muhurtu za početak projekta koji se tiče novca, tada obavezno razmatramo snagu i stanje planeta Jupitera, koji je Graha karaka (označitelj) za novac. Dakako, idealna muhurta je ona u kojoj su svih devet planeta (Sunce, Mjesec, Mars, Merkur, Jupiter, Venera, Saturn, Rahu i Ketu) snažni i u dobrom stanju. Nadalje, potrebno je provjeriti položaj Mjeseca, nakshatru (zvijezda stajačica) u kojoj se Mjesec nalazi, izbjeći vrijeme u kojem se dobroćudni planeti sporo kreću, itd.

atma.hr – 52
U svakom slučaju, odabir muhurte ili povoljnog vremena za početak vaših planova, pomaže vam da izbjegnete brojne teškoće, neuspjehe, razočaranja, nesreće, pa čak i ozbiljnije situacije koje vam mogu ugroziti život. Ukoliko želite odabrati pravi trenutak za početak vaših pothvata, ako želite da vaši pothvati dožive uspjeh, te da vam se ostvare vaše želje i snovi, tada svakako naručite “Muhurta horoskop”.

Nikola Đurđević, vedski astrolog, jyotish-vedska-astrologija.com

Prethodna objavaČudotvoran napitak za čišćenje bubrega
Slijedeća objavaBesplatna vegetarijanska kuharica
Avatar photo
Vedski astrolog i numerolog. Autor brojnih članaka i eseja na temu samorazvoja, karme, reinkarnacije, numerologije i astrologije, a do sada je napisao šest knjiga iz spomenutih područja. Bio je urednik nekoliko časopisa kao što su “Karma”, “Ezoterikus” i “Liječenje biljem”. Profesionalno se bavi numerologijom od 1999. godine, a od 2011. i Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (Cardiff by the Sea, SAD), uspješno je završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održava savjetovanja i tečajeve Jyotisha i numerologije. Oženjen je. Živi i radi u Zagrebu.