U mnogim vezama žene postaju jake, neovisne, gotovo poput muškarca, racionalne, zaleđene te pritom odvojene od žene u sebi. Na taj način ostaju u vezama u kojima se davno njihova vatra ugasila, u kojima zapravo preživljavaju, a ne žive, žive neku lažnu kopiju sebe i svog bića te pate iz dana u dan. Stalno im nešto nedostaje, a nedostaje cjelovitost i dopuštenje da budu ono tko jesu.

atma.hr – 78
Prema C.G. Jungu svaka osoba u svom nesvjesnom dijelu psihe ima animu i animus. Anima je ženski dio u muškarcu, dok je animus muški dio u ženi. U ovom tekstu pišem o animusu, odnosno muškom dijelu u ženi, iako jednim dijelom može vrijediti i obrnuto. Za razvoj muškog načela u ženi potreban je otac, uloga oca tijekom odrastanja.

Otac je taj koji dijete uvodi u svijet, upoznaje ga sa svijetom, uči ga kako prebroditi teškoće, kako poduzeti akciju, kako ustrajati u završavanju zadataka, kako rješavati probleme itd. Te osobine muškog načela u kombinaciji sa ženinom intuicijom, nježnošću, bivanju u sadašnjem trenutku, empatiji mogu vam pomoći da budite cjelovitiji, sretniji i ispunjeniji.

Mnoge žene nisu imale dobar odnos sa svojim ocem iz raznih razloga. Ponekad je otac bio fizički odsutan, dok je s druge strane bio fizički prisutan, ali je emocionalno bio odsutan, kao da ga nema. Sve to ostavlja velike tragove na ženinom srcu. Da bi osoba mogla biti cjelovita i potpuna, potrebno joj je muško i žensko načelo.

Dokle god je jedna strana u sjeni i nesvjesna, njezina snaga i moć iz te pozadine će biti ogromna. Upravo zbog toga možete ulaziti stalno u iste veze i stalno isto proživljavati ne dobivajući ono što želite.

Pogled u vlastitog oca i vaš odnos može vam dati mnoge odgovore o tome kako se osjećate vezano uz muškarce, što mislite o njima, vjerujete li im i sl. Mnoge moje klijentice nose puno tuge, razočaranosti, ljutnje, boli vezano uz njihov odnos sa ocem.

atma.hr – 39

Prođe puno godina dok ne shvate da se moraju susresti s time u sebi. Iako fizički možda vašeg oca više nema ili ste davno fizički otišli od njega, u vama i dalje može ostati nerazrješen odnos nabijen s toliko emocija.

Puštanjem suza žena priznaje da ju je zaista taj odnos povrijedio, da joj je otac nedostajao, da ga već godinama traži u svim tim drugim muškarcima te da ga i dalje voli, baš poput djevojčice koja je nekada bila. Djevojčica u ženi zauvijek voli svog oca i duboko boli bilo koji čin na koji ju je izdao ili ostavio u tim ranim godinama.

Možda ju je ostavio kroz ovisnost, možda ju je napustio kada i njezinu majku, razni su scenariji na koje ju je mogao ostaviti, no važna je činjenica da nije bio kraj nje kada joj je bio potreban. To je ono što ostavlja duboku brazdu u nježnom ženskom srcu. Od toga to isto srce može stvoriti ledene zidove ne vjerujući više muškog rodu, misleći da su svi isti, da će ju svi povrijediti.

Zajedno s time prestaje vjerovati muškom načelu u sebi. Svađa se s tim dijelom u sebi, neprestano se bori, ledi se i istovremeno postaje sve sličnija onome od koga je jednom pobjegla i od koga se štitila.

U mnogim vezama žene postaju jake, neovisne, gotovo poput muškarca, racionalne, zaleđene te pritom odvojene od žene u sebi. Na taj način ostaju u vezama u kojima se davno njihova vatra ugasila, u kojima zapravo preživljavaju, a ne žive.

atma.hr – 75
Mnoge žene svoju ženstvenost, seksualnost, ljepotu, kreativnost potisnu te ne dopuštaju sebi živjeti potpuno sebe. Žive neku lažnu kopiju sebe i svog bića te pate iz dana u dan. Kao da nisu potpune, stalno im nešto nedostaje. Nedostaje cjelovitost i dopuštenje da budu ono tko jesu. Možda ih otac nije prihvatio kao kćer pa potom kao ženu koja je drugačija od njega, koja ima svoje osjećaje i svoj svijet.

Neki očevi se ne znaju nositi s odrastanjem njihove malene curice te ju napuste kada ona počne izražavati sebe, svoju ljutnju, granice i sl. Napuštaju ju, a ona napušta sebe. Nastaje velika praznina i rascjep u duši. Volio ju je i sada odjednom više ne voli. Zaključuje da je nešto do nje i da ako ona bude bolja, savršenija, on će ju opet onako voljeti.

Ovo se često događa i u ljubavnim vezama. Dok se žena nesvjesno pokušava prilagoditi svim tim nepisanim uvjetima, gubi sebe, svoju moć i svoj život. Postaje sve sličnija tom muškom načelu od kojeg se udaljavala, jer se udaljavanjem opet vraća na početak.

Proces razrješenja odnosa s ocem za neke započne na terapiji, za druge nakon smrti oca ili na neki drugi način. Važno je isplakati sve suze koje su skrivene u vama, vidjeti što je sve ostalo u tom odnosu što vas i dalje boli ili koči. Sljedeći korak bi bio prihvatiti ljutnju zbog napuštanja i sve što dolazi uz nju. Nekada se time prestane projicirati ogromna ljutnja na svijet, na sve ostale muškarce i na sebe.

Ljutnja pripada ocu koji vas je na neki način izdao. Možda vam nikada nije bilo dopušteno naljutiti se na njega jer bi to dodatno pogoršalo situaciju, no to je nužno. Zdravi otac vam neće braniti ljutnju jer to je dio rasta. U svakom odnosu se možemo naljutiti i to ne znači da vam više nije stalo ili da tada ne volite tu osobu.

atma.hr – 78
Jednako je u ljubavnim odnosima, ako se nikada ne smijete naljutiti jer postoji strah da vas druga strana ne napusti, tada morate sebe gušiti i polagano nestajete i izgarate u sebi. U ženama koje imaju takvo iskustvo zapravo se i ne žele naljutiti jer postoji mogućnost prekida veze. Umjesto toga trpe, pate, mole, nadaju se i čekaju. Oslobođena ljutnja donosi mogućnost postavljanja granica i preobrazbu odnosa.

Prihvatiti da niste mogle promijeniti svog oca niti da možete promijeniti druge muškarce jako je važno. Učiti prihvaćati da vam je baš on dao život te da ste dio njega, ali da ste zapravo svoja osoba. Malo po malo cilj bi bio integracija svih tih dijelova u vama i cjelovitiji vi sami.

„Gradite put prema sebi baš onako kako bi to činio otac koji ostaje, prihvaća, njeguje i poštuje.“

martaNapisala: Marta Kravarščan, savjetnica u procesu gestalt edukacije, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]
Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot

Prethodna objavaMožda zbog ovog postanemo bolji ljudi
Slijedeća objavaUvijek nam dolaze ona iskustva kojima poklanjamo pažnju – Evo zašto!
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]