atma.hr – 52
Sve naše aktivnosti ovise o mislima, a misli ovise o osjećajima, osjećaji ovise o željama, a one ovise o četiri primitivna poriva: hrani, seksu, spavanju i samoočuvanju. Čovjek mora izvježbati svoju volju, koristeći je za kontroliranje četiri izvora. Iz četiri primarna izvora proizlazi sedam osjećajnih tijekova: kama – želja, moha – vezanost (iluzija), ahankara – egoizam, krodha – ljutnja, matsarya – ljubomora (zavist), mada – ponos (ludilo) i lobha – pohlepa.

Želja je majka, a vezanost je otac i one se množe. Vezanost uništava kreativne potencijale ljudskog života. Vezanost se ne smije vezati za ljubav, već se treba u nju modificirati. Ljubav je davanje bez očekivanja, i to je ono što širi našu svijest. U vezanosti čovjek postaje sebičan i čitavo vrijeme očekuje, nije spreman za davanje. Vezanost je zasnovana na lažnom egu, ahankari. Postoji niži i viši ego. Vezanost i niz drugih mana pripadaju nižem egu.

Postoji jedna stara indijanska priča koja govori o dvoje mladih indijanaca: o mladiću i djevojci. Jednom su se njih dvoje uputili do velikog poglavice svoga plemena i odlučno mu izjavili:

“Mi se volimo! Želimo da nam daš svoj blagoslov i da nas poučiš što trebamo činiti da bi naša ljubav trajala vječno.”

“Dobro”, – odgovori im poglavica. “Reći ću vam, što da učinite. Pođite sa mnom gore u planinu, no prije toga pronađite mi dva orla i ponesite ih sa sobom.”

Dvoje mladih krenuše u različitim pravcima i nakon kraćeg vremena svako od njih donese po jednog orla. Kada su stigli na vrh planine, poglavica im reče: “Uzmite sada ovo kratko uže i zavežite njegovim krajevima po jednu nogu svakom orlu.”

Zaljubljeni ga poslušaju i vežu noge pticama.

“Sada ih pustite da lete!” – reče poglavica.

Mladić i djevojka porinu ptice u vis k nebu, ali orlovi nisu mogli poletjeti, jer im noge bile međusobno vezane. Padnu na zemlju i počnu jedan drugoga kljucati svojim kljunovima, u želji da se oslobode užeta kojim su vezani.

Tada stari indijanac reče: “Sada presjecite uže!”

Mladi presjeku uže i ponovo porinu orlove u nebo. Ovog puta ptice se brzo izdignu u visine, naprave nekoliko krugova u zraku te odlete zajedno k snježnim vrhovima obližnje planine.

A mudri poglavica im reče: “Letite i zajedno, ali ne budite vezani. Ako se vežete, nikada nećete moći spoznati ni ljubav ni sreću.”

atma.hr – 52