Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Sve ono što nas okružuje, podliježe manipulaciji. Maya u indijskoj filozofiji znači da je ovaj svijet iluzija i doista ta definicija izgleda egzotično, ali ako bez duhovne literature, kroz Zapadnu znanost počnete promatrati tijek novca i ekonomiju, doći ćete do činjenice da je sve iluzija.

atma.hr – 52
Nije teško zaključiti da smo u rukama interesnih grupacija koje stvaraju iluziju o životu u kojem živimo, gdje se na temelju emocije straha najviše manipulira ljudima. Ali njih stvara čovjek. Kako? Ono najvažnije, sa stajališta Jungove psihoterapije jest da naivnost nije dobrota. Naivnost dolazi sa zle strane, jer onaj tko je naivan čini zlo.

Naivni su podržali sve diktatore, ne oni koji su se zauzeli za sebe. Naime, naivan čovjek odbija istinu kako bi ostao u narcisoidnom stanju. Edipov kompleks je zaklanjanje očiju kako ne bi vidio istinu, a to radi ljudski rod, pa sam proizvodi manipulatore, a ne obrnuto.

Ako ne želiš prihvatiti istinu, otvaraš prostor Sjeni koja se pretvara u manipulatora kako bi mogao stvoriti refleksiju i razlučiti što je dobro, a onda i djelovati prema tom principu.  Biti dobar znači  da ne znam što želim od života i ne želim biti odgovoran, osjećati krivnju.

Buddha je ostavio ženu, dijete, oca, dužnost da bude kralj i ostavio je isposnike. On je po tome sebičan i po svim djelima nemoralan, ali on je imao cilj.

Napustio je poistovjećivanje sa svime što je naivno i slabo i što stvara ovisnost kršeći pravila kako bi vidio manipulatora koji manipulira pravilima. Jung ga je zvao Animus, a Freud Superego.

atma.hr – 52
On u nama govori da slijedimo pravila, slijedimo što zakon kaže, ako prekršimo pravila da smo loše osobe. Kako takva osoba može stvoriti nešto kreativno i izvorno?

Po savjet ne dolazimo dobroj osobi već osobi poput Buddhe, od nje učimo što je život. Ako pitate dobre za savjet, oni će vam dati put nezadovoljstva i neispunjenosti, ako pitate otpadnike društva poput Buddhe dobit ćete najdublje odgovore jer netko taj put zove sebičnost, a netko susret s onim s čim se treba suočiti u svojim njedrima.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

nikola zuvela knjige
Prethodna objavaRad s esencijom – Crna latifa
Slijedeća objavaBudite sami redatelj svog života
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.