Foto: unsplash.com

Nesumnjivo je da živimo u svijetu u kojem je sve manje ljubavi. Kad govorimo o odnosu među supružnicima, stječe se dojam da je ljubav rezervirana za vrijeme upoznavanja, a onda se od momenta ulaska u brak počinje gasiti, dok potpuno ne nestane. Tako se često “velike ljubavi” završe razvodom.

atma.hr – 39

Neki statistički podaci su poražavajući. Na primjer, u Švicarskoj oko 50% od sklopljenih brakova završi se razvodom, a većina od njih su oni među mladim bračnim parovima – čak 70% u prosjeku traju 3-8 godina.

Nedavno sam željela stupiti u kontakt s prijateljicom s kojom sam dijelila mnoge lijepe trenutke. Saznala sam da se razvela, što me je vrlo iznenadilo. Bila je to velika ljubav, i ja se sada pitam: zar je moguće da je tako brzo iščezla? Isto tako, suprug i ja smo planirali posjetiti prijatelje koji su se preselili.

U međuvremenu, moj suprug je slučajno sreo tog prijatelja i saznao da je on kod roditelja, a žena i kćer u iznajmljenom stanu. U tijeku je bila njihova brakorazvodna parnica.

Što je uzrok ovom poražavajućem stanju?

Analizirajući brakove za koje se smatra da su uspješni, može se zaključiti da su se, između ostalog, odlikovali dobrom komunikacijom između bračnih drugova. Za tople i prisne odnose bračnog para nije potrebno samo vrijeme, već ulaganje napora da se to vrijeme ispuni na što kreativniji način da bi se ovladalo vještinom uspješne komunikacije, odnosno razmjene misli i osjećaja.

Razmotrit ćemo sada sedam temeljnih načela za uspješnu komunikaciju u braku.

atma.hr – 75
1. Aktivno slušajte

Pomozite svom partneru da se otvori. Stimulirajte ga nekim pitanjem.

Nastojte sagledati i potpuno razumjeti ono što vam partner želi reći.

2. Govorite

Govorite! To je ključno za uspješnu komunikaciju u braku. Pođite od toga da vaš partner ne zna što vi mislite i osjećate, a želite to podijeliti s njim.

Nemojte misliti da se sve može pročitati iz pogleda, s podignutih obrva, s namrgođenog lica ili prolivenih suza. Znajte da će vaš partner sigurno znati što mislite i osjećate samo ako mu to kažete!

Moje iskustvo u braku govori da to nije uvijek tako lako, ali vrijedi. Istina je, razgovor ponekad traje dugo, ali bolji je dug razgovor nego kratka svađa!

3. Budite tolerantni

Budite spremni mirno prihvatiti drugačije stavove od vaših. Ako o nečemu imate drugačije mišljenje, onda recite to ljubazno.

Razgovarajte sve dok ne nađete zajedničko rešenje. Na kraju, postići ćete uspjeh i ako se složite da se ne slažete po određenim pitanjima.

atma.hr – 39

4. Nemojte imati tajne

Obećajte jedno drugom da nećete imati tajne među sobom. Jako je važno da se prije braka dobro upoznate. Neugodna iznenađenja mogu biti kobna.

Tajnu koju krijete ili ste povjerili dobrom prijatelju, a sakrili od partnera, kada se otkrije, u većini slučajeva, stvara gotovo nepremostiv problem koji dovodi i do razvoda.

5. Ne reagirajte na emocije samo razumom

Ponekad se suosjećanjem i razumijevanjem postiže više nego snagom svih raspoloživih dokaza.

Budite vašem partneru prijatelj koji ga razumije i suosjeća s njim.

atma.hr – 52
6. Tražite pravi uzrok rasprave

Kada dođete u situaciju da se beskonačno raspravljate oko neke teme, koja je u suštini beznačajna, onda pokušajte u razgovoru naći prave razloge za vašu ljutnju!

Jedan primjer: Jedne večeri poslije napornog dana, Marija i Bogdan se ne mogu složiti oko izbora TV-programa. Diskusija postaje žestoka, a onda iznenada shvaćaju da razlog njihove svađe uopće nije TV-program, nego neispunjena očekivanja. Naime, Marija je povrijeđena što Bogdan nije pohvalio njen trud, jer je kuhala jelo po receptu za kojim je dugo tragala, znajući koliko njen suprug voli dotično jelo.

Da zlo bude veće, on je skoro uopće nije slušao kada mu je govorila o svom trudu i želji da on bude zadovoljan. S druge strane, on se ljutio što mu ona ne daje bar malo mira posle ručka, kako bi mogao prelistati dnevnu štampu. Pored toga, bilo mu je žao što nije primijetila da je “majstorski” popravio slavinu koja je danima curila.

atma.hr – 39

7. Nađite vremena za zajedničke šetnje

Jedna večernja šetnja daje bračnom paru mogućnost da se rasterećeni od kućnog posla povjere jedno drugom. To je mnogo bolji izbor od pasivnog sjedenja uz TV, kad obično i nema međusobne komunikacije. Nemojte dozvoliti da vam loše vrijeme bude prepreka za ovo zadovoljstvo.

Ovih sedam načela uspješne komunikacije u braku, kod nekih parova izazivaju aha-efekt (Aha! Pa to je kod nas uvijek tako i tako…), dok drugima izgleda kao prebiranje po teoriji. Ipak, nadam se da će vam bar nešto od ovoga biti od koristi.

Maja Milićević/znakoviporedputa

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje