Art: Eduardo Rodriguez Calzado / EduardoRodriguezCalzado.com

Probudite se, jer siromašan je taj koji nije svjestan sebe. Onaj koji nije našao unutar sebe kraljevstvo Božje je beskućnik. Blagoslovite opasnosti jer hrabri dostižu blaženstva. Molite se u radosti – i nesreća će vas zaobilaziti. Pijte iz svakog trenutka života, jer neproživljen život stvara tugu. I pamtite: što je unutra, to je i izvana. Tama svijeta je od tame u srcu. Sretan mijenja mnoge. Nesretni ostaju robovi, jer sreća voli slobodu. Zaista, radost je tamo gdje je sloboda.

atma.hr – 78
Ovo je možda jedna od najboljih priča o kralju Solomonu, u kojoj su sakupljene sve mudrosti svijeta.

Kad je Solomon sišao s planine, nakon dočeka izlaska sunca, ljudi, okupljeni u podnožju, su rekli:

Ti si izvor inspiracije za nas. Tvoje riječi preobražavaju srca. Tvoja mudrost prosvjetljuje um. Čeznemo da te čujemo. Reci nam: Tko smo mi?

On se nasmiješio i rekao: Vi ste svjetlost svijeta. Vi ste zvijezde. Vi ste hram istine. Svatko od vas je svemir. Uronite um u srce, pitajte svoje srce, slušajte kroz svoju ljubav. Blaženi su oni koji znaju jezik Boga.

U čemu je smisao života?

Život je put, cilj i nagrada. Život je ples ljubavi. Vaša misija je da procvjetate. Postojati – je veliki dar ovome svijetu. Vaš život je povijest svemira. I stoga život je ljepši od svih teorija. Odnosite se prema svom životu kao prema blagdanu, jer život je vrijedan sam po sebi. Život se sastoji od sadašnjosti. Smisao sadašnjosti je biti u sadašnjosti.

Zašto nas bijede proganjaju?

Ono što se sije, to se i bere. Nesreća je vaš izbor. Gorčina je plod neznanja. Optužujući, gubite snagu, a žudeći gubite sreću. Probudite se, jer siromašan je taj koji nije svjestan sebe. Onaj koji nije našao unutar sebe kraljevstvo Božje je beskućnik. Siromašan postaje taj koji u prazno gubi vrijeme. Ne pretvarajte život u životarenje. Ne dopustite da ljudska masa uništi vašu dušu. Neka bogatstvo ne bude vaše prokletstvo.

atma.hr – 75
Kako možemo prevladati nesreće?

Ne krivite sebe. Jer ste božanstveni. Ne uspoređujte i ne odvajajte. Zahvaljujte se na svemu. Radujte se, jer radost stvara čuda. Volite sebe, jer tako tko voli sebe, voli sve. Blagoslovite opasnosti jer hrabri dostižu blaženstva. Molite se u radosti – i nesreća će vas zaobilaziti. Molite se, ali ne cjenkajte se s Bogom. I pamtite, pohvala je najbolja molitva, sreća je najbolja hrana za dušu.

Kako doći do sreće?

Sretan je onaj koji je pun ljubavi i koji se zahvaljuje. Sretan je onaj koji je smiren i koji je pronašao raj u sebi. Sretan je onaj koji daje s radošću i koji prima darove s radošću. Sretan je onaj koji traži. Sretan je onaj koji se probudio i koji sluša glas Boga. Sretan je onaj koji ispunjava svoju misiju i koji je spoznao jedinstvo. Sretan je onaj koji je spoznao okus kontemplacije Boga i koji je u harmoniji. Sretan je onaj koji je uočio ljepotu svijeta i koji se otvorio suncu. Sretan je onaj koji teče poput rijeke i koji je spreman prihvatiti sreću. Sretan je onaj koji je mudar i koji je spoznao samog sebe. Sretan je onaj koji je pronašao zadovoljstvo u sebi i koji hvali život. Sretan je onaj koji oprašta. Sretan je onaj tko je slobodan.

U čemu je tajna obilja?

Vaš život je najveće blago u riznici Božjoj. I Bog je dragulj ljudskog srca. Bogatstvo u nama je neiscrpno, te obilje oko nas je bezgranično. Svijet je bogat toliko da svi mogu postati bogati. Dakle, što više dajete, to više dobivate. Sreća stoji na pragu vaše kuće. Otvorite se izobilju. Pretvarajte sve u zlato života. Blažen je taj tko je pronašao blago u sebi.

Kako živjeti u svjetlu?

Pijte iz svakog trenutka života, jer neproživljen život stvara tugu. I pamtite: što je unutra, to je i izvana. Tama svijeta je od tame u srcu. Sreća je izlazak sunca. Kontemplacija o Bogu je rastvaranje u svjetlu. Prosvjetljenje je sjaj tisuću sunaca. Blažen je taj tko teži za svjetlom.

atma.hr – 78
Kako pronaći harmoniju?

Živite jednostavno. Ne škodite nikome. Ne zavidite. Neka vas sumnje čiste, a ne donose nasilje. Posvetite život prekrasnom. Budite kreativni za kreativnost, a ne za prepoznavanje. Odnosite se prema svojim bližnjima kao prema otkrivenjima. Promijenite prošlost, zaboravivši na nju. Donosite novo u svijet. Napunite tijelo s ljubavlju. Postanite energijom ljubavi, jer ljubav nadahnjuje sve. Gdje je ljubav tamo je Bog.

Kako postići savršenstvo života?

“Sretan mijenja mnoge. Nesretni ostaju robovi, jer sreća voli slobodu. Zaista, radost je tamo gdje je sloboda.”

I, gledajući sve s ljubavlju, Solomon je dodao:

“Ali još mnogo toga će vam otvoriti tišina… Samo budite.”

https://youtu.be/szXfV06mYqQ