Foto: pixabay.com

Ožujak/mart, odnosno početak proljeća idealno je vrijeme za branje mladih listova koprive od kojih se radi ovaj prirodni eliksir. Napravite ga sami – donosimo vam narodni recept u kombinaciji s medom i limunom, nepogrešivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već desetljećima.

atma.hr – 78




Smatraju ga univerzalnim eliksirom za čišćenje i jačanje krvi, prirodnim sredstvom koje liječi anemiju, probleme s bubrezima, astmu i gubitak kose. Riječ je o domaćem soku od koprive, u kojem jednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.

Ožujak/mart, odnosno početak proljeća idealno je vrijeme za branje mladih listova koprive od kojih se radi ovaj prirodni eliksir. Napravite ga sami – donosimo vam narodni recept u kombinaciji s medom i limunom, nepogrešivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već desetljećima.

Važno je napomenuti da je nužno brati isključivo mlade listove koprive (vrh i 3-4 lista ispod vrha) na području koje nije zagađeno prometom ili industrijskom proizvodnjom. Šećer možete zamijeniti medom ili stevijom.

Sastojci (osnovni recept):

  • 1 litra pročišćene (filtrirane) vode
  • 400 gr svježih, mladih listova koprive
  • 7 limuna
  • 800 gr smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji)
  • 5 jušnih žlica meda od livade

atma.hr – 39

Priprema:

Listove koprive dobro operite.

U posudu ulijte pročišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno narezali. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Sljedeći dan dobro izgnječite sve sastojke pa procijedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i svježe iscijeđeni sok od preostala 2 limuna.

Zakuhajte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vrije, uz neprestano miješanje. Ako primijetite pjenu, uklonite je s površine.

Koristite li med, njega ne stavljate tijekom kuhanja, nego kad se smjesa već gotovo ohladila, neposredno prije ulijevanja u sterilizirane staklenke.

Staklenke dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuhanja.

Posudu s koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smjesu procijedite (zgnječite limune i koprivu) i dodajte joj zaslađivače.

Sve dobro promiješajte i ostavite još 3-4 sata da se sladilo otopi, uz miješanje, a sirup zatim izlijte u sterilizirane staklenke.

Domaći sirup ima rok trajanja od 6 mjeseci.

Uživajte!

alternativa-za-vas

atma.hr – 78