Kašalj kod djece, ali i kod odraslih, može biti vrlo uporan i dosadan i trajati vrlo dugo. Kad su u pitanju djeca, uglavnom kupujemo sirupe na biljnoj bazi, ali čak i onda kada piše da su svi sastojci prirodni, uvijek se nađe barem jedan za koji ne znamo što znači.

Izvor: uspesnazena.com

atma.hr – 52
Najbolji sirup protiv kašlja je sirup napravljen vlastitim rukama, od prirodnih komponenata koje uglavnom ima svako domaćinstvo.

Priprema se brzo i jednostavno.

Glavni sastojci su med, sušena kadulja i limunov sok.

Ovaj sirup ne samo da ublažava uporan kašalj i pomaže pri izlječenju bolnog grla, nego i kadulja u njegovom sastavu posjeduje antibakterijska svojstva i djeluje kao antipiretik.

Kadulja ukratko

Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta.
Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci. Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.
Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.
Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema – grgljajte čaj od kadulje.

Kliknite na stranicu 2 za recept.

atma.hr – 52