Evo zašto i kako napraviti prirodno, mineralno ulje za sunčanje s faktorom 20 do 30. Ovo sredstvo štiti od UVA i UVB zraka, vrlo je hidratantno, odlično se razmazuje i božanstveno miriše! Trebaju vam samo 3 sastojka; djevičansko kokosovo ulje s mirisom, kakao maslac (ili shea/karite maslac) i cink oksid. Prirodna, mineralna sredstva za zaštitu kože od sunca posebno se preporučuju ljudima s osjetljivom kožom, onima koji su skloni alergijama te djeci.

atma.hr – 52
Toksičnost kemijskih sredstava za sunčanje

Kozmetička industrija nudi na tisuće proizvoda za sunčanje, od kojih su mnogi štetni za zdravlje. Dobro je znati da postoji prirodna i bezopasna alternativa u obliku prirodnih ulja i minerala.

Nakon samo jednog dana upotrebe, nekoliko uobičajenih sastojaka kemijske kreme za zaštitu od sunca ulazi u ljudski krvotok u dovoljno visokim razinama. Prema preliminarnoj studiji koju je sproveo CDER, podružnica američke Agencije za hranu i lijekove, koncentracija triju sastojaka kreme nastavlja rasti u krvi nakon svakodnevne uporabe, a u tijelu ostaje najmanje 24 sata nakon korištenja. U krvotoku nakon primjene završava puno veća količina aktivnih sastojaka iz krema za zaštitu od sunčevih zraka nego što je propisano aktualnim smjernicama FDA.

Istraživanje je pokazalo kako bi proizvođači trebali dodatno istražiti četiri proučavane kemikalije: avobenzon, oksibenzon, ekamsulea i oktokrilen prije nego ih proglase “sigurnima i učinkovitima”. Pokazalo se da su koncentracije navedenih kemikalija daleko iznad razine od 0,5 nanograma po mililitru (ng/mL) kreme, zbog čega FDA traži dodatna ispitivanja sigurnosti. “Kreme su se izvorno koristile u malim količinama, samo kako bi zaštitile od opeklina dok smo na odmoru“, rekao je ekolog i kemičar David Andrews iz EWG-a. “Sada se često preporučuje njihova svakodnevna primjena, i to po cijelom tijelu. Stoga je FDA zatražila dodatno ispitivanje sigurnosti tih sastojaka.”

Više: www.ewg.org

atma.hr – 52
Činjenica je da je više od 75% posto preparata za sunčanje štetno po vaše zdravlje. Istraživanje koje je to dokazalo napravila je EWG – jedna od najvećih neprofitnih organizacija u SAD-u.

Toksične kemikalije u većini sredstava za sunčanje remete rad endokrinog sustava, potiču stvaranje slobodnih radikala i u sebi sadržavaju kancerogena svojstva. Zapravo, otkad su kreme za sunčanje u masovnoj upotrebi, statistike pokazuju stopu rasta karcinoma kože!

Što je najgore, mazanjem kremama s visokim faktorom blokirate stvaranje prijeko potrebnog vitamina D, bez kojeg ljudski organizam slabi i koji je pravi borac protiv raka.

Trebamo li uistinu sredstva s visokim faktorima zaštite?

S obzirom da mnogo ljudi danas ima manjak vitamina D, nedostatak izlaganja suncu je veći problem od previše izlaganja. Nedostatak vitamina D je povezan s mnogim tipovima karcinoma uključujući najsmrtonosnije vrsta raka dojke. Nedostatak vitamina D je također povezan s problemima u trudnoći, uključujući preeklampsiju, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod i još mnogo toga.

Da bi se izbjegao rak kože, koji nije osobito smrtonosan ako je otkriven rano, zaboravili smo na pametno sunčanje i počeli smo iz straha izbjegavati sunce i fanatično se mazati komercijalnim losionima prepunim toksičnih tvari, sa nepotrebno visokim faktorima koji blokiraju apsorpciju D vitamina – i dobivati puno gore karcinome.

Budući da većina nas ne radi vani, zapravo je potrebno puno više truda da “dobijemo” dnevno sunce, nego da ga izbjegnemo.

atma.hr – 52
Kako napraviti prirodni losion sa zaštitnim faktorom 20

U slučaju da morate biti vani na suncu dulje vrijeme, dovoljno je jednostavno samo staviti naočale, šešir ili obući svijetlu majicu. Ako niti jedna od ovih opcija nisu dostupne, npr. kada nepripremljene, svijetle kože provodite dan na plaži u rano ljeto – koristite ovo prirodno, mineralno sredstvo za zaštitu od sunca.

To će također biti odlična prirodna alternativa za jako malu djecu, one koji uzimaju neki lijek koji povećava foto osjetljivost te za one vrlo svijetle puti koji lako izgore.

Samo da pojasnimo, iako je ovo prirodno sredstvo za sunčanje, ne preporučuje se da ga koristite svakodnevno jer vitamin D koji ćete dobiti od sunca je puno korisniji!

Ako vam se ne da ovo praviti, uvijek birajte kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom ili kupite ulje čileanske maline ili čileanskog lješnjaka koji su skuplji, ali imaju prirodno visoki zaštitni faktor.

Recept za prirodno ulje s faktorom 20

Sastojci

  • 1 i po dl šalice otopljenog, toplog kokosovog djevičanskog ulja
  • pola dl otopljenog, toplog  kakaovog maslaca (ili karite/shea maslaca)
  • 2 žlice praha cink oksida

Mi smo cink oksid ovdje naručili:
https://alternativa-webshop.com/collections/cink-oksid

atma.hr – 52
Priprema

Pomiješajte otopljena, još topla ulja i vrlo pažljivo, bez udisanja, dodajte cink oksid. Umiješajte ga dobro. Možete koristiti i mikser.

Pomiješajte nekoliko puta dok se krema hladi kako bi bili sigurni da je cinkov oksid dobro stopljen u smjesu.

Prelijte losion u neku posudicu. Držati na sobnoj temperaturi. Promućkati prije nanošenja.

Cink oksid

Postoje kemijske i mineralne kreme za sunčanje; kemijski sastojci u kremama za sunčanje poput oksibenzona prodiru u kožu i ulaze u krvotok, potencijalno narušavajući hormonski sustav.

Fizička ili mineralna krema za sunčanje sadrži sastojke kao što su cink oksid i titan dioksid, koji reflektiraju sunce poput zrcala, odnosno ne ulaze u krvotok. Za razliku od oksibenzona, cinkov oksid je netoksični mineral.

Stručnjaci poput dr. Mercole, EWG udruge i dr. Searsa preporučuju korištenje mineralnih krema za sunčanje s cinkovim oksidom kao primarnim sastojkom. On ima najširi spektar UVA i UVB reflektiranja koji je odobren za uporabu od strane FDA, a i vrlo je dobro testiran u smislu sigurnosti na duže staze.

Dakle, cink oksid je absorbent UV zraka; ima antiseptičko i protugljivično djelovanje. Koristi se u kremama i losionima za zaštitu od sunca, maskama za njegu problematične mladenačke kože, kremama za dječju guzu kao i dezodoransima. U kreme i losione se uobičajeno dodaje 2-10%.

Budite oprezni da ne udahnete prah kod pripreme i koristite masku ako je potrebno.

On sadržava prirodni SPF 20 +, ovisno koliko ga stavite.

Ovaj recept ima faktor zaštite oko 20, iako dodavanjem više cink oksida povećavate faktor zaštite (3 žlice za faktor 30).

atma.hr – 52
Korištenje i čuvanje ulja

Obilno i ravnomjerno nanosite na kožu i ne zaboravite ponovo nanijeti nakon znojenja i kupanja. Prekrijte losionom dobro sve dijelove kože jer cink oksid u sredstvu reflektiranjem stvara mehanički štit (bjeličasti film).

Najbolje je ako se iskoristi u roku od šest mjeseci.

Još brži način za pripremu kreme ili losiona za sunčanje sa faktorom 20

Uzmite neki prirodni, organski losion ili mlijeko za tijelo koje ne sadržava citrusne sastojke, malo zagrijte u toploj kupki , dodajte 2 žlice cinkova oksida i izmiješajte!

Za kremu za lice vrijedi isto: Umiješajte oko pola žličice cink oksida u lagano zagrijanu (u toploj vodenoj kupki) omiljenu prirodnu kremu za lice i dobili ste ju – sa zaštitnim faktorom.

atma.hr – 52
Upozorenje

Svijetle osobe, osobe s osjetljivom i alergijama sklonoj koži te mala djeca se trebaju kloniti naglog izlaganja suncu u podnevnim satima, odnosno vrlo se postepeno izlagati kako bi dobili zadovoljavajuću količinu D vitamina.

Počnite s nekoliko minuta, dovoljno je da koristite neko prirodno ulje kao što je kokosovo i produljujte postepeno izlaganje velikog dijela kože do nekih 20 min.

Ostatak vremena budite u hladovini, nosite majice, naočale i šešire i ovo mineralno ulje.