Evo još jedno popularno pecivo iz Indije. Možete ga praviti od kombinacije graham i polubijelog brašna ili samog polubijelog brašna, možete u tijesto staviti omiljene začine ili dodati malo nerafiniranog smeđeg šećera kako bi dobili slatki puri.

Tijesto za puri je slično poput onog za čapati osim što se u purije dodaje maslac i manje vode te se kod valjanja ne dodaje brašno.

Puri također može biti punjen različitim slatkim ili slanim nadjevima.

Klasični puri

Vrijeme pripreme: 30 min (plus tijesto mora odstajati oko pola sata)

Sastojci za 15-tak purija: 250 gr polubijelog brašna, 250 gr graham brašna, 1 žlica pšeničnih klica, sol, 100 gr maslaca, voda po potrebi, ulje za duboko prženje

Postupak: Pomiješajte brašno, klice i sol te utrljajte u to listiće narezanog omekšalog maslaca. Dodajite polagano vodu dok ne dobijete meko, elastično tijesto koje se lako mijesi. Mijesite tijesto na radnoj plohi oko 5 min, pokrijte i pustite da odstoji nekih pola sata.

Nakon pola sata, tijesto ponovno premijesite te ga podijelite u 15-tak malih glatkih kugli. Zagrijte ulje (cca 3 dl)  u posudi za duboko prženje. S daskom za valjanje razvaljajte kuglice tijesta u što savršenije krugove promjera oko 13 cm, debljine 2 mm.

Pojačajte vatru i pažljivo stavite puri u duboko vrelo ulje. Puri će prvo pasti na dno a onda brzo isplivati na površinu. Držite ga drvenom žlicom ispod površine ulja dok se ne napuhne kao balon. Nakon nekoliko trenutaka, kad porumeni, preokrenite ga i pržite s druge strane dok ne dobije zlaćano smeđu boju.

Izvadite ga i stavite cijediti u cjedilo pa potom na papirnati ubrus. Držite na toplom. Ponovite postupak za ostale purije. Servirajte ih tople.

puri