Foto: pixabay.com

Nemoguće je osjetiti strah, a da prethodno ne mislimo na njega. Postanite aktivni promatrač svojih misli i svjesno otklonite one koje gaje i hrane strahove. Svaki put kad vam se ušulja bilo koja misao koja kreira strah, samo joj dozvolite da ode, u oku svoga uma otvorite joj vrata i dozvolite joj da zauvijek napusti vaše biće.

atma.hr – 78
Koliko često uhvatite sebe da se plašite ulaska u vezu, prihvaćanja posla kojeg dugo očekujete, autoriteta,javnog nastupa, uspjeha, neuspjeha… Ili da javno iznesete svoj stav zbog bojazni da ćete biti ismijani, stvaranje obitelji jer nećete biti dobri roditelji, voziti jer se plašite nesreće, pokazati emocije iz straha da ćete biti odbijeni i ostavljeni?

Postoji li jača emocija u vašem životu, koja vas često paralizira sa krenete naprijed, učinite nešto što odavno želite, da se usudite zakoračiti u život punim plućima, bez knedle u grlu, bez ubrzanog lupanja srca, bez znojenja dlanova od straha?

Kroz stoljeća promiču riječi grčkog filozofa Aristotela da će ‘onaj koji je prevazišao svoje strahove zaista biti oslobođen’! Na koje sve načine može prevladati ova emocija, kako izaći iz rešetki straha koje kreiraju iluzorne kaveze u kojima živimo?

Zamislite na trenutak koliko bi vam život bio drugačiji da ste apsolutno neustrašivi. Koji su to snovi, žudnje, želje koje ste se usudili ispunite?

atma.hr – 75
Za trenutak, uzmite papir i olovku i postavite si pitanja:

  1. Kako ovaj strah utječe na moje svakodnevno funkcioniranje i kako se zbog njega osjećam?
  2. Kako i da li mi je pomogao ili bio od koristi u prošlosti?
  3. Što ću dobiti ako ga odlučim potpuno eliminirati?

Kada iskreno odgovorite na ova pitanja, imat ćete malo bolji uvid što ste sve propustili zbog straha. Koga ste mogli voljeti, kakvu karijeru ste mogli izgraditi, kakva životna iskustva ste mogli imati.

Strah je ništa drugo do lažni događaj koji se čini realnim, a podsvijest ne može razlikovati realno od nerealnog. Stoga, pažljivo birajte čime hranite podsvijest!

Strah je iracionalna projekcija uma

Nađite trenutak slobodnog vremena i tišine, osamite se, zatvorite oči i počnite polako zamišljati sebe kao da ste potpuno oslobođeni straha. Dok ovo radite, koristite sva osjetila, osjetite da ste neustrašivi, da ste voljeni, prihvaćeni, kreirajte što jasniju sliku s vama u glavnoj ulozi, ulozi heroja, za koje znamo da su neustrašivi.

U osnaživanju svog bića, svakog dana učinite bar jedan mali korak koji će vas približiti ljubavi i udaljiti od straha.

atma.hr – 39

Gradite samopouzdanje, vjeru u sebe i u svoje mogućnosti. Ne zaboravite da je vaš um emotivna mreža misli koje mogu postati iracionalne kada se susretnu s nečim što ne razumiju. Nastojte ‘isključiti’ um i usmjeriti se unutar sebe, unutar svog bića i sagledajte što se događa u vama kada krene emocija straha. Kako dišete, kako vaše tijelo reagira?

Počnite svjesno disati sporije, izdahnite emociju straha i udahnite emociju hrabrosti, učinite tako nekoliko puta i vidjet ćete da će strah oslabiti, a na kraju i potpuno nestati.

Često kad se pojavi emocija straha, počinjemo nesvjesno i po navici sagledavati njegove moguće ishode i činimo da postane veći, strašniji, s mogućim katastrofalnim posljedicama. A inače nije tako.

Stoga je važno da se stvari ponekad i racionaliziraju, da se stave na papir i jasno sagledaju. Postavite si pitanje: ‘Je li ovaj strah opravdan i ima li uopće smisla?’ Primijetit ćete da kada na papiru ugledate jasnu sliku onoga sto je vaš um proizveo, počet ćete se osjećati bolje, snažnije, lakše ćete disati.

Shvatit ćete da je strah iracionalna projekcija vašeg uma.

Kada vas strah paralizira, toliko da se na startu osjećate kao gubitnik, vježbajte svjesnost: Budite svjesni svojih misli, isključite izgovore i misli samosabotaže. Nemoguće je osjetiti strah, a da prethodno ne mislimo na njega. Postanite aktivni promatrač svojih misli, i svjesno otklonite one koje gaje i hrane strahove.

atma.hr – 78
Kako?

Svaki put kad vam se ušulja bilo koja misao koja kreira strah, samo joj dozvolite da ode, u oku svoga uma otvorite joj vrata i dozvolite joj da zauvijek napusti vaše biće.

Svjesno usmjeravajte misli na lijepa iskustva i događaje. Svakoga dana se prisjetite bar pet događaja iz prošlosti koja su učinila da se osjećate snažno, hrabro, voljeno, sigurno, s puno vjere u sebe.

Unesite dnevnu dozu humora i grohotom se nasmijte iracionalnim strahovima koji nemaju osnove u realnosti.

Počnite živjeti slobodno, oslobođeni iluzije straha!

Autor: Lidija Marković Rosati / lovesensa.rs

60 OSHO – STRAH

banner za knjige osho strah