Image by Freepik

Ako se ne možete osloboditi ovakvih odnosa, morate bježati. Bježite koliko vas noge nose jer vas takvo dvostruko vezivanje – obmana i manipulacija – mogu dovesti u šizofreno stanje.

atma.hr – 52
Pjesmu treba otpjevati. Razgovor dovršiti. Tugu preboljeti. Žalost prežaliti. I tako sa svime.

Život je pun procesa i odnosa. U njemu je mnogo veza s nekim ili nečim. U svakom trenutku smo povezani s drugima, sa stvarima, sa samim sobom. Lako nam je da kažemo zbogom, ako nas kamen ne pritišće. I teško nam je da se oprostimo, ako taj kamen postoji.

A što je kamen? Kamen je odsutnost logičnog završetka. Ili za nas pogrešan kraj. Ili nešto što nas tjera da se u mislima vraćamo toj temi ili događaju, beskrajno promišljajući različite varijante. Zašto se to događa?

Zbog lakomislenosti, neudubljivanja u ljude i odnose, zbog ravnodušnosti ili iz čiste gluposti, piše uspesnazena.com. Ako ste se našli u vezi koju pritišće kamen, život se počne zaustavljati jer se energija vrti u mjestu – upravo tamo gdje se kamen nalazi. Hoćete primjere? Evo ih.

Muškarac i žena.

Muž i žena. Vidio ju je u ugodnom razgovoru s drugim muškarcem. Nije se usudio prići, ali je poslije dugo razmišljao o tome i na kraju pitao ženu: Tko je to bio? Odgovor je bio čudan: Učinilo ti se. Zbog toga je postao vrlo uznemiren i zabrinut, a ona je i dalje insistirala da je to glupost. Nije mogao spavati ni jesti. Osjećao je nešto, ali to nije mogao opisati riječima. Zašto se pojavio taj kamen koji ga je tako pritiskao?

Nedorečenost, nepovjerenje, nepoštovanje osjećaja – to je ono što je nastavilo da ga čvrsto drži u toj vezi. Koliko god se trudio, sve je ovisilo samo o njegovoj ženi. Samo je ona mogla ukloniti taj kamen. A nije htjela.

atma.hr – 52
Dijete.

Majka i dijete. Dijete se stalno žali da ga nešto boli. Majka mu govori da će proći, ali ne prolazi. Dijete počne vrištati. Majka mu jednostavno začepi usta.

Dijete je ispunjeno je emocijama i upravo je emocionalnom glađu, nedostatkom pažnje, toliko vezano za majku. Kamen će nestati ako majka obrati pažnju na potrebe djeteta i ponudi izlaz. Do tada, kamen postoji.

Nastavnik i učenik.

Nastavnik uvijek daje učeniku nisku ocjenu. Kada učenik pokuša saznati zašto, nastavnik ne odgovara ili samo kaže: Sjedi! Zbog toga učenik razmišlja samo o tom predmetu i nastavniku. To ga pritišće kao kamen i on ga za sobom vuče kao Sizif.

U svim ovim situacijama je prisutna manipulacija. Jači je onaj od koga se očekuje. Drugi je uvijek vezan. To suzbijanje s jedne strane često dovodi do frustracije, a zatim do agresivnosti s druge strane. Dok jedan kontrolira situaciju, drugi pokušava savladati kontrolu i želi čovječnost.

To su primeri najjačih veza – odnosa temeljenih na nerazumijevanju, manipulaciji, poticanju agresivnosti, kontroliranju, odsutnosti povratne veze.

Ako ste dospjeli u sličnu situaciju i ne možete se osloboditi takvog odnosa, morate bježati. Bježite koliko vas noge nose jer vas takvo dvostruko vezivanje – obmana i manipulacija – mogu dovesti u šizofreno stanje.

Zato je o svim uznemirujućim pitanjima važno razgovarati. I oboje za to moraju biti zainteresirani. Oboje! To je put za dvoje. Ako se samo jedan trudi, a drugi pretvara ili još gore, čak i ne pretvara, treba prekinuti. Uradite to na vrijeme! Ne teglite kamen.

uspesnazena.com