Foto: freestocks.org

Osjećaju se strašno zbog toga. Srce im biva slomljeno zbog toga. Ali one to rade. One skupe hrabrost i svoje resurse i odlaze. Žene ostavljaju muškarce s kojima imaju djecu, domove i živote.

atma.hr – 78
Kao bračni savjetnik koji radi s muškarcima i ženama u kriznim odnosima, pomažem klijentima da se nose s brojnim pitanjima. Dok su mnoge situacije složene, postoji jedna vrlo jednostavna istina koju muškarci trebaju znati: žene ostavljaju muškarce koje vole.

Osjećaju se strašno zbog toga. Srce im biva slomljeno zbog toga. Ali one to rade. One skupe hrabrost i svoje resurse i odlaze. Žene ostavljaju muškarce s kojima imaju djecu, domove i živote.

Žene odlaze iz mnogih razloga, ali postoji jedan od razloga koji me progoni, onaj kojeg želim da muškarci shvate: žene odlaze jer muškarac nije prisutan. On radi, igra golf, igra igrice, gleda televiziju … popis je dugačak.

To nisu loši ljudi. Oni su dobri ljudi. Dobri su očevi. Oni podržavaju svoju obitelj. Dragi su, simpatični. Ali uzimaju ženu zdravo za gotovo. Nisu prisutni.

Žene u mom uredu kažu: “Netko bi mogao doći i oboriti me s nogu, bez obzira na mog supruga.” Ponekad ih ta realizacija prepadne. Ponekad ih rasplače.

Čovječe, ne kažem da je ovo ispravno ili pogrešno.

Govorim ti ono što vidim. Možeš se ljutiti, biti povrijeđen ili ogorčen koliko želiš. Tvoja žena nije tvoja imovina. Ne duguje ti dušu. Moraš je zaraditi. Iz dana u dan, trenutak za trenutak.

atma.hr – 39

Osvoji ju prije svega sa svojom prisutnošću, svojom osjetljivošću. Ona mora to osjetiti. Želi razgovarati s tobom o onome što joj je važno i osjećati da ju slušaš. Ona ne želi vidjeti pristojno klimanje glavom.  Definitivno ne želi da glumiš odvjetnika.

Želi da je osjetiš. Ne želi odsutnost ili brzi seks. Želi osjetiti tvoju strast. Možeš li ti sam osjetiti svoju strast? Možeš li je pokazati? Ne samo tvoju strast za njom ili za seksom; tvoju strast za životom. Imaš li to?

banner za knjige wayne dyer do uspjeha bez izgovora

To je najatraktivnije što posjeduješ. Ako si je izgubio, koji je razlog? Kamo je otišla? Saznaj. Pronađi je. Ako je nikad nisi otkrio, živiš na posuđenom vremenu.

Ako misliš da si prisutan kada si sa svojom ženom, pokušaj ju slušati. Luta li tvoj um? Obrati pažnju. Kada ju pogledaš, koliko duboko ju vidiš? Ponovno gledaj, pogledaj dublje. Uhvati njezin pogled i zadrži ga dulje nego inače, dulje nego što je ugodno.

Ako te upita što radiš, reci joj: “Gledam te. Želim te vidjeti. Zanima me tko si. Nakon svih ovih godina i dalje želim znati tko si, svaki dan.” Ali reci to samo ako to misliš, ako znaš da je to istina.

atma.hr – 78
Dodiruj je s punom pozornošću. Prije nego što staviš ruku na nju, primijeti senzaciju u ruci. Primijeti što se događa u trenutku kada uspostavite kontakt. Što se događa u tvom tijelu? Što osjećaš? Primijeti najdublje osjećaje. (Ovo se ponekad opisuje kao svjesnost.) Kaži joj sve što si primijetio, u svakom trenutku.

Ali ti si zauzet. Nemaš vremena za sve ovo. Ali što kažeš na pet minuta? Pet minuta dnevno. Hoćeš li se posvetiti tome? Ne govorim o ekstravagantnim večerama ili noćnim izlascima (iako je i to u redu).

Govorim o pet minuta dnevno u kojima ćeš biti potpuno prisutan sa ženom s kojom dijeliš svoj život. Bit ću potpuno otvoren – slušaj i gledaj bez prosuđivanja. Hoćeš li to učiniti? Kladim se, kad počneš, nakon što dobiješ ukus, nećeš se željeti zaustaviti.

Autor: Justice Schanfarber

23 KOMENTARA

 1. Da neduzim puno, imala sam problem upravo zato sto nisam verovala u postojanje Ljubavne Magije.A ta sila je itekako uticala na moj zivot i moje Familije.ZELIM OVIM PUTEM DA SE ZAHVALIM MELISI NA POMOCI.Radila mi ljubavnu magiju za vracanje voljene osobe.MOZETE JOJ SE SLOBODNO JAVITI JA SAM JOJ PISALA NA +385 9556 31 251 VIBER ILI WAC.

  • Ovo je potpuna istina i činjenica.
   Dolazim doma s posla i u kuhinji sam…samo i isključivo ja pripremam hranu (gospođa ne kuha, niti nikad nije), perem suđe za sobom, zovem ženu kad dolazi s posla, da joj stavim toplu hranu na stol…čistim, pospremam, peglam, samo ja plaćam račune (dijelimo troškove, naravno)…samo i isključivo ja odlazim u nabavku hrane i svega potrebnog za kućanstvo, plac obavljam isključivo ja (ona je bila 2 puta na placu u 18 godina veze). Skoro nikad je nema doma, stalno “kavice” sa gomilom frendica i gay frendova, doma je stalno umorna i nikaj joj se ne da…landra vani po cijele dane. I ja je i dallje volim i nikaj mi nije teško. Jedina zadaća joj je da uči sa djetetom, ali i to je problem više od jednom mjesečno.

   I na sve to, ona me ostavi i kaže da se ne vidi uz takvog muškarca?!

   Kaže mi jedan frend da pozna sigurno 200 muškaraca i da nikad nije upoznao nekoga poput mene, koji to sve radi doma i koji je takav. I da nisam normalan 🙂 ali sam takav i to je to 🙂
   Nisam nikakav papučar niti ikaj slično. Dapače, vrlo sam čvrsto na nogama i imam stav. Samostalan sam i nikaj mi nije problem. I da sam se ja ponašal ko ona, stan bi izgledal ko da je bomba pala, a ne želim ni misliti kaj bi doma jeli svi skupa…
   Ali ona ipak ode hahaha želim joj svu sreću i uspješnu potragu za njenim princom na bijelom konju.

 2. Real Xman ti si real SHITER (Kladio bi se da si silovatelj i teški drkađija). Zapravo kad podrzavas ovako glup clanak koji nema veze sa nicim onda si stvarno pritajeni manijak. Xman je u pravu, skoro svaka rijec stoji. Jedna prijateljica, skroz ok i normalna žena je rekla : ” Stvarno mi je žao naših muškaraca pored ovakvih žena” Naravno ima i pouno muskaraca kretena, nasilnika, posesivaca itd, pritajenih manijaka poput tebe, ali ako idemo pisati o ženskim prljavocama (cast iznimkama njih 30%) onda nam treba poduzi clanak.

  • xmen-e nisi trebao promijeniti “nick”. Odaje te mentalni sklop kojeg nije lako promijeniti kao “nick”. Vidim da se voliš kladiti, a kladionice su vjerojatno najviše što tvoje intelektualne mogućnosti mogu podnijeti.. Osim toga, tamo sigurno nećeš sresti silovatelje, teške drkađije, kretene, nasilnike, posesivce i pritajene manijake. Tamo su sami intelektualci poput tebe. Kako li si samo uspio izračunati onaj postotak od 30 % iznimki ? Vjerojatno ti je pomogla “jedna prijateljica, skroz ok i normalna žena” !? Završit ću ovim prepisku s tobom jer nisi više vrijedan moje pažnje, a i da ti previše ne iscrpim intelektualne resurse. Ipak, sutra moraš do kladionice, pa da budeš spreman za nove izazove.

 3. Daj yebite više mater sa tim feminističkim muškomrziteljskim člancima. Pazi te bolesne analogije – muškarci koje žene napuštaju su dobri, ali eto nisu bili prisutni. I obrćete tezu na način da je to kao pravilna ženska odluka. A zapravo je riječ o mentalnim kurvetinama. Zašto nemate članaka u kojima žene imaju negativnu ulogu? Zato jer vam je 90% čitatelja ženskog spola i kenjate im ono što one žele čuti, a ne ono što je istina. Gonite se u p…u materinu, više ne svraćam na ovu bolesnu stranicu!

  • Nije bolesna ni ova analogija, ni ova stranica. Za tvoje mentalno stanje to baš i ne bih rekao. Nemoj više svraćati na ovu stranicu, nećeš nikom nedostajati. Tu ti i nije mjesto. Sa svojim riječnikom i načinom razmišljanja mjesto ti je na stadionu, čavoglavskim dernecima, borbama pasa…nikako u društvu žena.