Osim štovanja Velike Boginje Majke, glavni objekt obožavanja Ilira u prapovijesno doba bilo je Sunce. Tomu svjedoče mnogi simboli pronađeni na raznim predmetima: koncentrični krugovi, svastika, spiralni ornament… Kršćanstvo će pokušati iskorijeniti taj ilirski simbol, ali to mu nikada nije do kraja uspjelo.

atma.hr – 52
Iliri – Narod Sunca i zmije

Iliri su autohtoni narod ovoga područja i svi mi, manje-više, imamo veći dio njihove genetike u odnosu na genetiku ostalih naroda. Kasnije je ovaj narod miješan s helenskim pa poslije i sa slavenskim narodima. (Neki povjesničari tvrde da su Iliri preci Slavena).

Ponajprije, Iliri su, kao i mnoge druge neolitske populacije, poštovali kult Velike Majke, odnosno kult plodnosti. Simboli toga kulta su bik koji je bio personifikacija regenerativnih sila u prirodi i ženskih reproduktivnih organa, jarac koji se žrtvovao bogovima da bi se osigurala plodnost zemlje i stoke te sjekira kao simbol Velike Majke.

Osim štovanja Velike Boginje Majke, glavni objekt kulta Ilira u prapovijesno doba bilo Sunce. O velikoj raširenosti toga kulta svjedoče mnogi simboli pronađeni na raznim predmetima: koncentrični krugovi, svastika, spiralni ornament, privjesci u obliku konja, likovi u obliku zmija, ptica selica, itd.

Svaki simbol otkriva neku od pojedinosti vrlo kompleksnoga solarnog kulta kod Ilira.

Svastika simbolizira Sunce u pokretu, Sunčeva lađa, čest je prikaz kod Liburna, nosi Sunčev disk po nebeskom svodu, zatim zmija je simbol plodnosti, čuvarica kućnog ognjišta, a mnogim je elementima povezana sa solarnim kultom. Jelen je, simbol Sunca, a javlja se i konj koji vuče kolica.

atma.hr – 52
Kult Sunca je najizraženiji bio u sjevernim ilirskim krajevima, dok je u južnim krajevima dominirao kult zmije koja, kao životinja – totem ilirskoga roda, ima središnju ulogu u mitološkome i religijskome sustavu južnih Ilira. I sam je naziv Ilira povezan sa zmijom.

Legenda o Kadmu  kaže da je Illyriosa, prvog kralja Ilira po rođenju obavila zmija i tako mu prenijela svoje magične moći.

Zmija se pojavljuje kao čuvarica kućnog ognjišta, čuvarica groba, simbol plodnosti, ktoničko božanstvo, apotropejska životinja, totem, božanstvo voda, itd.

Kao simbol južnih Ilira, zmija će odolijevati nedaćama koje će zadesiti Ilire te, zajedno s njima, nadživjeti nekoliko stoljeća dug proces romanizacije, kao i mnoge povijesne i kulturne promjene.

Kršćanstvo će pokušati iskorijeniti taj ilirski simbol, ali to mu nikada nije do kraja uspjelo.

Irena Dumančić Baranja