Iako volimo gledati početak nove godine kao priliku za početak nečeg novog u našem životu, to najčešće ne ide u tom smjeru. Novogodišnje odluke poprilično brzo padaju u vodu, čak i prije nego uopće pokušamo raditi na njima. Ali postoje načini uz koje ih možemo shvatiti ozbiljnije i ovaj put ih zaista realizirati.

atma.hr – 39

Počnimo s tim da se odlučimo za samo jednu ili dvije odluke kojima ćemo se posvetiti. Do zapinjanja često dolazi jer nam se na spisku nađe i po desetak ili više novogodišnjih odluka. To je previše za pratiti, kamoli provesti u djelo. No glavni je problem što prevelik broj odluka utječe na pad motivacije. Ako od tih 10 želja počnemo raditi na samo par njih, uvijek osjećamo da smo u zaostatku te da nismo dosljedni sami sebi. S druge strane, ako se odlučimo za samo jednu ili dvije odluke, kada počnemo raditi na njima osjećat ćemo veću dozu samopouzdanja. Imati ćemo osjećaj kao da smo u stanju ostvariti ono što smo si zacrtali, a to će spontano voditi i nekim drugim odlukama. Osjećaj izvršavanja zadataka na vrijeme jako je dobar osjećaj koji nas potiče da preuzmemo dodatne zadatke. S pretpostavkom da su to stvari koje želimo raditi i za koje vjerujemo da su dobre za nas, nema razloga da s vremenom ne krenemo u veće izazove.

Bolje je krenuti s manjim i osjećati se dobro nego si staviti veliki teret na leđa s kojim se onda nemamo volje baviti.

Kada smo izabrali jednu ili dvije novogodišnje odluke, možemo si na papiru složiti mali plan provođenja te ideje. Važno je svaki veći cilj podijeliti u više manjih ciljeva, a onda svaki taj cilj raščlaniti na konkretne korake koje ćemo poduzeti. Ako nam se cilj čini prevelik i predalek, u većini slučajeva opet dolazi do gubitka volje i motivacije. No ako pred sobom imamo jasne male korake koje možemo poduzeti na dnevnoj ili tjednoj bazi, to se već čini kao nešto prihvatljivo i dostižno.

atma.hr – 75
Na ovaj način dodatno jačamo samopouzdanje u redovitosti izvršavanja zadataka, što je jedna od najvažnijih stavki kod uvođenja novih navika u život.  

Glavni razlog gubitka motivacije je gotovo uvijek prevelik cilj. Ako smo toga svjesni i ako smo napravili ovu malo pripremu sa svojim novogodišnjim odlukama, riješili smo jedan problem. Nakon toga preostaje nam samo redovito se motivirati. Umjesto da potonemo u bezvoljnost jer u prvih mjesec dana nismo skinuli onoliko kilograma koliko smo planirali, odmah u početku prihvatimo da je naša odluka ‘proizvod’ na kojem smo odlučili raditi.

Bilo da se radilo o štednji, vježbanju, prestanku pušenja, radu na nekim odnosima; sve to zahtijeva rad i vrijeme. Stoga je vrlo važno odmah prihvatiti da vjerojatno nećemo uspjeti iz prve, da ćemo griješiti i nekada možda posustati. Ali da to nikada neće biti dovoljan razlog za odustati već samo naša izlika da se riješimo onoga što nam stvara loš osjećaj-osjećaj neuspjeha. Ako se unaprijed pripremimo na povremene padove, cheat meal, preskakanje treninga ili jednu zapaljenu cigaretu, biti ćemo puno blaži prema sebi.

Način na koji razgovaramo sami sa sobom i koliko se dobro ili loše osjećamo u cijelom tom procesu, biti će konačni pokazatelj ishoda naše novogodišnje odluke.

Za one dane kada smo izrazito lijeni i kada nam se ništa neda, možemo si pripremiti jednu malu rezervu. Uzmemo si samo 15 minuta u kojima ćemo se fokusirati na svoj cilj. Možda možemo napraviti mali osvrt na sve što smo do tada postigli, modificirati plan za dalje ili jednostavno posegnuti za nekim motivacijskim materijalima- knjige, videi, članci; bilo što što će nas podsjetiti na razlog zbog kojeg smo uopće donijeli svoju novogodišnju odluku. Odmah ćemo se bolje osjećati jer ćemo znati da smo čak i u tom lijenom danu napravili korak naprijed.

atma.hr – 39

Redovitom motivacijom držimo fokus na cilj. A bez fokusa, svi planovi s vremenom počnu propadati. Zato je važno raditi na planu malo po malo i redovito slaviti male pobjede. Podsjećati se da to radimo svojom voljom, a ne zato što moramo. I ono najvažnije, osjećati se dobro cijelim putem. Tako već znamo da naša novogodišnja odluka ide u dobrom smjeru.

Zvjezdana Tintor, shakeupsofa.com


Poklon paket “Mirisna čarolija Orijenta”

mirisna carolija

Kolekcija ekskluzivnih prirodnih mirisa od visokokvalitetnih ulja. Štapići su izrađeni od cvjetnog & biljnog praha i eteričnih ulja. Proizvodi ne sadrže konzervanse, umjetne boje i arome.

✓ Prirodni parfem Blue Lotus 10 ml
✓ Mirisni štapići Sandal Premium 10 kom
✓ Eterično ulje Pačuli 10 ml
✓ + POKLON! – stalak za mirisne štapiće od ružinog drveta!

Cijena: 149,99 kn