Je li život niz slučajnosti ili postoji neki viši plan za svakoga od nas? Ovo pitanje vjerojatno je jedno od najčešće postavljanih, a traganje za istinom dovelo je do nastanka religije, filozofije i brojnih znanstvenih otkrića. Mi ćemo pokušati dati odgovor kroz više različitih pristupa.

atma.hr – 52
Sama srž svrhe života na Zemlji mogla bi se definirati kao individualna uloga jedinke u životu zajednice čiji je dio. Dakle, na neki način, svrha pojedinca ovisi o cijeloj zajednici u kojoj živi, globalno i lokalno.

Krenimo od općenite svrhe života, a to je ljubav. Ljubav kao energija stvaranja, ljubav kao input ili output svakog djelovanja. Ljubav kao univerzalnu životnu energiju možemo prepoznati u svakoj etapi kružnog ciklusa života i smrti, gdje je svaka smrt izvor novog života. To možemo vidjeti na primjeru hranidbenog lanca, u životnom ciklusu biljaka, u ulozi vulkana, požara i gotovo svakoj drugoj prirodnoj pojavi.

Ljubav je ravnoteža. Priroda će se uvijek prilagođavati kako bi održala ravnotežu i to je nezaustavljiv proces, savršeno dizajniran i samoodrživ, od razine svemira do mikrookruženja nekog organizma. Svaka promjena pokreće reakciju koja će usmjeravati proces prema novom nivou ravnoteže, ali uvijek u istoj, prirodnoj frekvenciji. Nameće se pitanje, koliko je slučajan ili točno određen taj proces?

Koliko je slučajnosti u putanji sjemena maslačka raznošenog vjetrom? Koliko u uspješnosti lova jednog lavljeg čopora? Koliko su slučajni naši ljudski životi?

atma.hr – 52
Baš kao što maslačak ovisi o vjetru, ovisi i o svim atmosferskim procesima zbog kojih vjetar uopće nastaje, dok zbivanja u atmosferi opet imaju svoje varijable. Tako i naš put od kuće do posla ne ovisi samo o našim odlukama već i o odlukama ostalih sudionika u prometu, o vremenskim (ne)prilikama, itd. Jesmo li svjedoci savršenog mehanizma u kojem svaki kotačić ima svoju individualnu nezamjenjivu ulogu, ili se radi o slučajnom odabiru koji ima za cilj samo održati ravnotežu?

Odgovor na ovo pitanje možemo potražiti u procesu evolucije. Evolucija je opstanak, prilagodba, preživljavanje najsposobnijih. Život teži stabilnosti koju ravnoteža omogućava, zato će uvijek tražiti i podržavati one jedinke koje su spremne nastaviti vrstu, a time omogućiti i održavanje životnog ciklusa na Zemlji. Životni ciklus svake jedinke određuje životni ciklus te vrste u širem smislu. Životni ciklus svake vrste na kraju određuje životni ciklus cijele planete. Još uvijek nismo dobili odgovor?

path

Zamislimo život kao nepregledni planinski lanac. Ako stanemo na jedan od vrhova, može nam se činiti da nema smisla ni početi putovanje, krajolik je surov i negostoljubiv, sve nam se čini isto i ne nazire se nikakav drugačiji krajolik. Možda ćemo tada odlučiti ostati na mjestu i pokušati izvući najbolje od onog što nam se nudi. No, netko drugi možda odluči istražiti obližnji puteljak. Put vodi duboko kroz podnožje planine gdje je krajolik potpuno drugačiji, prožet rijekama i potocima, obiljem biljnog i životinjskog svijeta, te se odluči ovdje smjestiti. Jednog dana možda će netko ići istim putem, ali će krivo skrenuti i put će ga odvesti u neistraženo područje.

Odlučimo li ostati na mjestu, ili istražiti okruženje, ili posvetiti život pronalaženju novih puteva sve dok ne dosegnemo plodne doline izvan planinskog lanca – svejedno je! Svatko od nas ima istu ulogu, održavati život na životu 🙂 U obilju naših različitosti i prihvaćanjem promjene kao jedine konstante, omogućavamo životu fleksibilnost i izdržljivost, održavamo protok energije stvaranja, aktivni smo dio ravnoteže. Istovremeno, time život omogućava svakome od nas potpunu neovisnost i slobodu izražavanja naše interpretacije ljubavi.

banner za knjige misterij vremena

Naša individualna svrha je pronaći emociju koja nas ispunjava, koja se davanjem samo umnožava. Kreirati našu interpretaciju ljubavi i biti generator energije stvaranja za cijelu zajednicu. Život nas je smjestio na planetu koja sadrži goleme resurse i brdo različitosti, na kojoj svatko od nas, ma koliko zahtjevan bio, može pronaći svoje mjesto pod suncem kojim će biti očaran. Nudi nam bezbroj puteva koji vode na bezbroj destinacija, upravo zato da bi svatko od nas mogao pronaći put koji je za njega najugodniji, igrajte se, istražujte! Jer na kraju, životu je svejedno koji put ćemo odabrati, sve dok za cilj imamo ljubav, dok smo snažni i prilagodljivi u službi ravnoteže. Tek kada bezuvjetno prihvatimo svoju početnu točku i otpustimo frustraciju koju onaj nepregledni krajolik u nama budi, postajemo sposobni primjetiti puteve koji se naziru oko nas. Kojim putem ćemo zakoračiti u putovanje života, samo je naš odabir. Zato, ne bojte se i vjerujte sebi, jer život ste vi 🙂

Ako želite naučiti kako prepoznati putokaze koje nam je život postavio kroz eone postojanja, naša Škola prirodne percepcije možda je pravi izbor za vas. Više informacija potražite na stranicama Logaritma.

By Logaritam
https://www.facebook.com/Logaritam-104150378149102/