Do sada su bila raspisana dva referenduma koja su pokazala kako stanovnici ove zemlje – ne žele pripadati Europskoj Uniji.

atma.hr – 52
Službeni naziv ove nordijske zemlje je Kraljevina Norveška. Norvežani se smatraju za najdruštvenije stanovnike na zemlji. Izuzetno su otvoreni, ali i osviješteni.

Norveška potiče muškarce da što više vremena provode sa svojom djecom pa je za njih rezervirano 10 tjedana rodiljnog dopusta kojeg koristi 90 posto stanovnika ove zemlje.

Norvežani izuzetno poštuju i čuvaju prirodu. Na ulicama ćete čuti kako zabrinuto razgovaraju o globalnom zagrijavanju. Prirodu poštuju tako što se bicikl koristi kao najčešće prijevozno sredstvo.

Iako spadaju u bogatije ljude u Europi, Norvežani svoju djecu oblače isključivo u polovnu garderobu učeći ih da materijalne stvari nisu na prvom mjestu u životu.

Evo još malo zanimljivosti o Norveškoj:

atma.hr – 52
1. Norveška je šesta po veličini zemlja u Europi, po kopnenoj masi. Međutim, po broju stanovnika nalazi se na 28. mjestu.

2. Bogovi poput Odina i Tora bili su obožavani u Norveškoj prije prelaska u kršćanstvo, 995. godine.

3. U 19. stoljeću je stotine tisuća Norvežana emigriralo u SAD, a danas ih više živi u Sjedinjenim Državama nego u Norveškoj (6 miliona u SAD, a 4,8 milijuna u Norveškoj).

4. U Hammerfestu, najsjevernijem gradu na svijetu, tijekom dva ljetna mjeseca sunce sija i u ponoć. Norveška je po tome prozvana Zemlja ponoćnog sunca.

5. osobni dohodak po glavi stanovnika Norveške rangiran je među najvišim u svijetu. U ovoj zemlji prosječna plaća je oko 4.500 eura!

6. Oslo je 2012. godine proglašen za jedan od najskupljih gradova u svijetu.

7. Na aerodromu Gardermoen se nalazi najveći free shop u Europi.

atma.hr – 52
8. Norveška 99 posto električne energije dobija iz hidroelektrana.

9. 90% bračnih parova u Norveškoj imaju vlastitu kuću ili stan.

10. Obrazovanje u Norveškoj je besplatno.

11. Vjeruje se da je u 14. stoljeću kuga pokosila polovinu stanovništva ove zemlje.

12. Nobelova nagrada za mir se dodjeljuje svake godine u Oslu.

13. Norveška je jedna od rijetkih europskih zemalja koja ne želi biti članica Europske unije. Naime, održana su čak dva referenduma (1972. i 1994. godine) na kojima se narod izjasnio da ne želi pristupiti ovoj zajednici.

14. Norvežani vole pričati viceve o Šveđanima.

atma.hr – 52
15. Norvežani se mogu pohvaliti i najdužim tunelom na svijetu – Lardal tunel koji je dug 24.5 kilometara. On je podijeljen na četiri tematska dijela kako bi vožnja, koja traje 20 minuta, bila manje stresna.

16. Eiksund Tunel u Norveškoj je najdublji podmorski tunel takve vrste u svijetu. Dug je 7.765 metara, a doseže dubinu od 287 metara.

17. Norveška se naziva zemljom 1000 fjordova zahvaljujući brojnim uskim, dubokim zaljevima strmih obala.

18. Drugi po redu najduži fjord se nalazi u Norveškoj (okrug Sogn og Fjordane), naziva se Sognefjorden i dugačak je 205 kilometara. Britanac Lewis Gordon ga je preplivao 2004. godine i za sada je jedini čovjek koji je to uradio.

19. U Norveškoj je samo 2,28 posto površine obradivo.

banner za knjige sretan novac

20. Skijaška skakaonica u Holmenkolenu, u blizini Osla, najstarija je skakaonica na svijetu. Prvo natjecanje u skakanju održano je 1892. godine, a tradicija se nastavlja svake godine u ožujku.

21. Ako vas u Norveškoj policija uhvati da vozite u pijanom stanju, ići ćete u zatvor 30 dana i odmah će vam biti oduzeta vozačka dozvola na godinu dana.

22. Hornindalsvatnet je najdublje jezero u Evropi. Ono je duboko nevjerojatnih 514 metara!

23. U Norveškoj postoji čak oko 450.000 jezera!

24. Norveška ima oko 50.000 otoka i obalu dugačku više od 83.000 kilometara.

Kafenisanje.rs