Nije siromaštvo ono kada nemaš novca ili kada nemaš blještave stvari koje novac kupiti može, siromaštvo je kada izgubiš sebe u utrci za tim novcem, kada zbog te utrke propustiš djetinjstvo svoje djece, kada propustiš da se nauživaš njihovog osmijeha i da budeš tu da im obrišeš suze – to je siromaštvo.

atma.hr – 78
Biti siromašan ne znači ne imati lažnu udobnost okolo sebe, biti siromašan znači ne imati vremena za živjeti život zbog toga što si povjerovao u priču koju ti nameće ovo društvo, izgrađeno na vrijednostima koje to nisu – to je siromaštvo.

To ne znači da je novac loš ili da čovjek treba biti materijalno siromašan kako bi bio sretan – ne, jer novac je nužno sredstvo i treba ga imati.

Međutim nije potrebno trčati za novcem i služiti mu kao što čovječanstvo čini, novac je tu da služi nama, ali mi smo mu dali suviše veliku vrijednost.

Kaže mi jedna osoba kako je sve od Boga i da sve ima istu vrijednost pa tako ni novac nije ništa manje vrijedan od osmijeha djeteta – kako tužno razmišljanje od osobe koja je duboko uvjerena da zna što je duhovnost, što je Bog, što je sreća, što je život.

atma.hr – 75
Novac jest vrijedan, ali ni približno kao što je to osmijeh ili sloboda, empatija ili dobro djelo – to su prave vrijednosti života, a novac je tek sredstvo kojeg je čovjek izmislio.

Vidite, upravo zbog toga što postoje ljudi koji smatraju kako novac nije ništa manje vrijedan od osmijeha djeteta i upravo zbog toga što je čovjek dao veću vrijednost novcu nego životu i slobodi, mnoga djeca danas odrastaju bez osmijeha, bez roditelja, bez ljubavi i topline obiteljskog doma.

I ne, nije novac kriv – krivi su oni koji mu daju vrijednost veću nego zaslužuje.

Anđelko Katinić

atma.hr – 78