Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Osobe koje pate od smanjene funkcije štitne žlijezde ili hipotireoidizma često mogu imati simptome slične demenciji. Jedini način da se precizno utvrdi uzrok simptoma je da se napravi analiza hormona štitne žlijezde.

atma.hr – 78
Ukoliko ste zaboravni, loše koncentrirani, ponekad usporeni, zbunjeni i potišteni, ne mora značiti da je riječ o demenciji.

Ovi simptomi mogu biti karakteristični za neka druga stanja, koja liječnici često opisuju kao reverzibilnu demenciju.

Delirij

Delirij ili stanje zbunjenosti i konfuzije, koje nastaje iz više razloga, može biti vrlo slično demenciji.

Međutim, za razliku od demencije, simptomi delirija traju svega nekoliko dana, dok su u slučaju demencije trajni i progresivni.

Depresija

Ljudi koji pate od depresije iskusili su momente zaboravnosti i dezorijentacije. Ali ipak postoji jednostavan način da se utvrdi razlika između depresije i demencije.

U slučaju depresije prvo nastupa loše raspoloženje, koje uzrokuje probleme s pamćenjem, dok u slučaju demencije oboljeli postaju potišteni baš zbog pada kognitivnih sposobnosti.

atma.hr – 39

Nedostatak vitamina B12

Deficit vitamina B12 može uzrokovati malokrvnost, stanje koje direktno vodi ka pojavi simptoma poput usporenosti, apatije i nervoze.

Iz tog razloga ovi znakovi bi trebali uputiti osobu na provjeru količine vitamina B12 u organizmu, kao i na ispitivanje apsorbira li se ovaj vitamin pravilno.

Bolesti štitne žlijezde

Osobe koje pate od smanjene funkcije štitne žlijezde ili hipotireoidizma često mogu imati simptome slične demenciji.

Jedini način da se precizno utvrdi uzrok simptoma je da se napravi analiza hormona štitne žlijezde.

Alkoholizam

Oni koji su skloni čestoj konzumaciji alkohola mogu iskusiti simptome poput amnezije i zbunjenosti.

Međutim, iako alkoholizam smanjuje mogućnost da se sjetimo nekog događaja, nakon prestanka zloupotrebe alkoholnih pića mozak se može vratiti u normalno stanje.

novosti.rs

atma.hr – 78