Background photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Ako imate osjetljiviji i slabiji imunitet i svako malo morate k liječniku, možda je baš sada vrijeme da stanete na loptu i malo se dublje pozabavite uzrocima vašeg zdravstvenog stanja. Ako na vrijeme detektirate simptomatologiju pada vašeg imunosnog sustava, možete si sami pomoći tj. potencijalno spriječiti pojavu nekih težih bolesti.

atma.hr – 52
Svatko od nas ima imunitet različitog intenziteta, a to znači da je kod nekih ljudi imunosni sustav snažniji i otporniji pa neće ni osjetiti neke sezonske viroze. Kod nekih je (nažalost većine) krhkiji pa su skloni čestim infekcijama, virozama, a i na najmanju prehladu mogu danima ležati u krevetu i muku mučiti oko skidanja temperature i drugih simptoma.

Stoga se oni otporniji bez problema bore s različitim štetnim mikroorganizmima, poput virusa, bakterija i gljivica, a oni sa slabijim imunitetom dosta teško podnose utjecaj tzv. slobodnih radikala na njihovo tijelo.

Ako imate osjetljiviji i slabiji imunitet i svako malo morate k liječniku, možda je baš sada vrijeme da stanete na loptu i malo se dublje pozabavite uzrocima vašeg zdravstvenog stanja.

Od pada imuniteta do karcinoma…

Imunosni sustav je naš jedinstveni čuvar koji je uvijek u akciji kako bi zaštitio naše tijelo od negativnih izvanjskih utjecaja. Stoga, ako izgubi svoju glavnu ulogu našega zaštitnika, onda i naše tijelo postaje podložno negativnom utjecaju slobodnih radikala (ili oksidativni stres) mi se osjećamo kao u labirintu jer idemo iz jedne prehlade, viroze, infekcije u drugu.

Inače stručnjaci povezuju taj oksidativni stres s brojnim bolestima – poglavito kardiovaskularnim (ateroskleroza, infarkt), dijabetesom, starenjem, Alzheimerom, karcinomom, itd..

Svrha ovog članka jest da naučite sami detektirati simptome i uzroke pada vašeg imunosnog sustava na vrijeme kako biste naučili osnažiti vaše obrambene mehanizme koji će vam pomoći u bržem oporavku i ozdravljenju. Nabrojat ću nekoliko indikatora koji će se manifestirati različitom simptomatologijom, a koja će ukazati da vam je narušen imunosni sustav i da je vrijeme za akciju.

atma.hr – 52
Simptomi prema kojima možete prepoznati pad imuniteta

Najbanalniji primjer narušenog imunosnog sustava je osjećaj kroničnog umora, ne samo kada npr. radite fizički zahtjevan posao ili vježbate, nego i u svakodnevnim situacijama. To je zato što padom imuniteta teže vraćamo izgubljenu energiju, tako da ne vrijede ni bezbrojni kofeinski napitci ni spavanje, jer ćete se i dalje osjećati malaksalo, umorno i bezvoljno.

Učestale  infekcije su također tipičan pokazatelj narušenog imuniteta jer se vaš organizam ne može obraniti  od utjecaja štetnih mikroorganizama pa u organizmu dolazi do potpunog kaosa.

Nagli gubitak ili višak tjelesne težine također je jedan od pokazatelja narušenog imuniteta. Naime, padom imuniteta, naše se tijelo ne može izboriti da se zaštiti od bolesti i zato iz nužde počinje koristiti sve rezerve energije kako bi se izborio s nekom infekcijom (npr. gripom). Može doći do naglog gubljenja tjelesne mase. Naš imunosni sistem također je zadužen da vodi računa i o pravilnom radu naših probavnih organa, kao prirodna prevencija razvoja štetnih mikroorganizama.

Kada naš probani sustav izađe iz balansa, štetni organizmi se šire i počinju napadati naše organe, dok naše tijelo ne može apsorbirati sve hranjive sastojke koje unosimo iz naše prehrane i mi mršavimo.

banner za knjige TIJELO

Kad je u pitanju porast tjelesne težine, on se javlja u slučaju deponiranja lipida. Naime, umjesto da ih koristi, naša jetra mora raditi puno većim kapacitetom nego inače kako bi mogla apsorbirati sve nakupljene masnoće. Samim tim, jetra zanemaruje svoju glavnu funkciju čistača toksina iz organizma koji se skupljaju u jetri i onda dolazi do debljanja, jer jetra ne može obavljati svoju funkciju.

Usporeno zacjeljivanje otvorenih rana. Naša koža često trpi oštećenja, primjerice ako se porežete, opečete ili udarite. Kada imamo jak imunosni sustav, onda će i rane brzo zacijeliti,  dok kod organizma sa slabijim imunitetom to nije slučaj u procesu zarastanje rana, koje se zadržavaju duže na našoj koži i teško se povlače jer kroz otvorene rane, prodiru bakterije i stvaraju infekcije.

Alergije koje se manifestiraju kao rezultat preosjetljivost našeg tijela ne samo na  neke supstance, nego i fizička stanja i stresne situacije. Treba reći da mnoge alergije nisu tijesno povezane sa stanjem vašeg imunosnog sustava i fizička stanja.

Mnoge alergije ne ovise nužno o samoj jačini imuniteta, dok kod nekih slučajeva koji se konstantno ponavljaju mogu indicirati jako loše stanje našeg obrambenog sistema, a to znači da naše tijelo odbacuje određene faktore i materije iz vanjske sredine.

atma.hr – 52
Što možete učiniti za sebe? Vrijeme za buđenje!

Možete prije svega osvijestiti da je vrijeme za akciju jer nije normalno da ste stalno bolesni tj. da niste u formi, da ste umorni, bezvoljni, nezainteresirani, itd.

Ako na vrijeme detektirate simptomatologiju pada vašeg imunosnog sustava, možete si sami pomoći tj. potencijalno spriječiti pojavu nekih teško izlječivih bolesti koje sam spomenula na početku teksta.

Ako ne reagirate na vrijeme, može doći do puno ozbiljnijih i destruktivnijih zdravstvenih problema. To znači da ne morate za svaku sitnicu ići k liječniku jer postoji  mnogo toga što se ne može vidjeti golim okom pa ni liječnik nekim instant pregledom. To samo vi možete osjetiti i prepoznati.

banner za knjige wayne dyer do uspjeha bez izgovora

Budite sami svoj liječnik

U slučaju pada imunosnog sustava, budite sam svoj liječnik. Ako ne vidite promjene na bolje, svakako zatražite liječničku pomoć. Sve skupa, to znači da možete pomoći sami sebi prije svega promjenom mijenjanja loših  navika u stilu života, od toga kako razmišljate, s kakvim ste ljudima okruženi, koliko se dajete na poslu i drugim ljudima (psihološke granice), kako podnosite stres i činite li uopće što da bi ga ”probavili” na zdrav način ili samo ”gutate” probleme, kako se hranite, jeste li tjelesno aktivni, itd..

Dakle, zdrav stil života koji uključuje sve ovo što sam nabrojala, plus dovoljno zdravog sna, što više svjetlosti poglavito u zimskim danima, unošenje dodataka prehrani, zdravo društvo koje će pozitivno utjecati na vaše raspoloženje, dobitne su kombinacije kako da ojačate svoj imunosni sustav. U svemu tome – i po meni prije svega, ne treba zaboraviti i zanemariti rad na sebi i duhovni život, jer mi smo puno više od samog materijalnog i tjelesnog.

”Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta.” – Matej 4,1

atma.hr – 52
Kad je u pitanju prehrana, unosite hranu bogatu vitaminom A, kompleks vitamina B koji ima anti-oksidativni učinak i time nas štiti od pojave bolesti, sprječava oštećenja stanica i tkiva od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Jako je bitan i neizostavni vitamin C, E kojega imate u orašastim plodovima, zatim, cink, selen i kao što sam već spomenula vitamin D.

U svakom slučaju savjetujem da prije obavite laboratorijsku obradu tj. ako vam dopušta kućni budžet izmjerite vrijednosti navedenim vitamina i minerala, poglavito folne kiseline, vitamina B i D, kako biste znali i trošili ispravnu dozu navedenih. Ne treba u ničemu pretjerivati, pa tako ni u unošenju dodataka prehrani.

Naš obrambeni ili imunosni sistem nije teško osnažiti ako to želite, ako vam je stalo do toga da budete doista zdravi i fit i budete korisni i sebi i drugima. Osim toga, imunitet se itekako odražava i na vaše mentalno stanje. Prema tome, koliko ulažete u sebe, tako vam se i vraća i odražava na vaše cjelokupno zdravlje.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle