Art: Adam Scott Miller

“Nemoj pokušavati postati sretan, već radije preispituj svoju potragu za srećom. Shvatit ćeš da želiš postati sretan, upravo zato što nisi sretan. Ispitaj zašto nisi sretan. Nemoj se truditi biti miran. Stanje spokojstva ne smije se pretvoriti u zadatak koji moraš obaviti. Nemoj se uznemiravati zbog nemira niti patiti zato što patiš. Samo budi Svjestan da Jesi i ostani u toj Svjesnosti.”

atma.hr – 78
Promatraj sebe u svakodnevnom životu s budnim interesom, ali s namjerom da razumiješ, a ne da osudiš. Potpunim prihvaćanjem svega onoga što može izroniti na površinu i time obogatiti tvoj život i svjesnost, dotad zarobljenim energijama. To je veliko djelo Svijesti, koja uklanja prepreke i oslobađa energije kroz razumijevanje prirode života i Uma. Inteligencija predstavlja vrata u Slobodu, a budna Pažnja majka je Inteligencije.

Tvoje uvjerenje da si svjestan nekakvog svijeta JEST sam taj svijet. Svijet koji percipiraš sačinjen je od Svijesti. Ono što nazivaš materijom sama je Svijest. Ti si prostor u kojem se ona kreće, vrijeme u kojem ona traje i ljubav koju ona daruje životu.

Sve dok Promatrač, odnosno Unutrašnje ili Više Sebstvo – Biće smatra da je odvojeno od onoga što promatra, odnosno vanjskog ili nižeg Sebstva, sve dok ga prezire i optužuje, situacija je beznadna. Tek kada Promatrač prihvati osobu kao projekciju ili očitovanje samog sebe, odnosno, kada dovede lažno Sebstvo u stvarno Sebstvo, dualnost-dvojnost između “mene” i “toga” nestaje, a u istovjetnosti Vanjskog i Unutrašnjeg Sebstva počinje se pokazivati sama Vrhovna Stvarnost.

Do stapanja Promatrača i promatranog dolazi kada Promatrač postane svjestan Sebe kao Promatrača. Tada se prestaje zanimati za promatrano, koje je ionako istovjetno s njim, a počinje poklanjati Pažnju samoj Pažnji i bivati Svjestan svoje Svjesnosti.

atma.hr – 39

Budi Svjestan svog Uma i njegovih projekcija. Ne možeš držati pod kontrolom ono što ne poznaješ. S druge strane Znanje daje Moć. Da bi mogao upravljati sa samim sobom, moraš poznavati sebe.

Nije potrebno iskustvo, već sloboda od svih iskustava.

Ako želiš biti Slobodan, moraš saznati dvije stvari: od čega se želiš Osloboditi i što je to što te veže?

Vanjsko je samo projekcija Unutrašnjeg i zbog toga se čini kao da Svjesnost dolazi iz viših dimenzija koje su izvan tebe.

Pogledaj pobliže i vidjet ćeš da sva imena i likovi nisu ništa drugo do prolazni valovi na oceanu Svjesnosti, da jedino za Svjesnost možemo reći da Jest, a nikako za njene preobražaje.

Spoznavatelj se javlja i nestaje zajedno s onim što je spoznao i prolazan je.

Ne budeš li sve vrijeme samog sebe provjeravao nećeš moći razlikovati Stvarnost od umišljenog. Samopromatranje i pažljivo rezoniranje pomaže do neke određene mjere, ali Stvarnost je paradoksalna. Kako ćeš znati da si postigao Oslobođenje ne budeš li promatrao svoje misli i osjećaje, riječi i djela, ne budeš li se čudio promjenama koje su ti se dogodile, a da ne znaš ni kako ni zašto? Upravo zato što jesu tako iznenađujuće, znaš da su stvarne. Ono što možemo predvidjeti i što očekujemo rijetko je istinito.

atma.hr – 75
Svjesnost popraćenu objektom zovemo Svjedočenjem. Kad uz to postoji i samopoistovjećivanje s objektom, uzrokovano željom i strahom, takvo se stanje naziva Osobom. U stvarnosti postoji samo jedno Stanje. Ako je iskrivljeno samopoistovjećivanjem zovemo ga Osobom, a ako je obojeno osjećajem Bitka, Svjedokom. Kada je to stanje bez boja i bez ograničenja zovemo ga Vrhovnom Stvarnošću.

Ti sam moraš postati objekt svoje Meditacije.

Odbaci sve ono što misliš da jesi, počni djelovati kao da si Potpun i Savršen, ma kakva bila tvoja ideja o Savršenstvu. Potrebna ti je jedino Hrabrost.

Kad jednom spoznaš da je tijelo ovisno o Umu, a Um o Svjesnosti, Svjesnost o Svijesti, a ne obrnuto, dobit ćeš odgovor na pitanje treba li samoostvarenje čekati do trenutka smrti.

Usredotoči se u cijelosti na pitanje: “Što me čini Svjesnim?”, sve dok u tvom Umu ne ostane isključivo to pitanje, dok ne dođeš u stanje da ne možeš misliti ni o čemu drugom.

Prije nego što kažeš “Ja Jesam”, moraš postojati da bi to rekao. Bitak ne mora biti svjestan sebe. Ne trebaš znati da bi mogao Biti, ali moraš Biti da bi mogao Znati. 

Nemoj pokušavati postati sretan, već radije preispituj svoju potragu za srećom. Shvatit ćeš da želiš postati sretan, upravo zato što nisi sretan. Ispitaj zašto nisi sretan?!

Budi Svjestan da se sve događa tebi, zahvaljujući tebi i kroz tebe, da ti stvaraš i uništavaš sve što percepiraš, ali i da uživaš u svemu – i nećeš više biti uplašen. Ne budeš li uplašen, nećeš biti nesretan i nećeš tražiti sreću.

atma.hr – 78
Shvati da si ti jedno i drugo, srž i građa svega što jest pa se čvrsto drži svog razumijevanja.

Budi vrlo miran i promatraj sve što dolazi na površinu tvog Uma. Odbaci znano, dočekaj s dobrodošlicom daleko i neznano, a na kraju kad dođe red na to, odbaci i njega. Tako ćeš doći u stanje u kojem nema znanja, u kojem postoji samo Bitak, u stanje u kojem je Bitak sam po sebi Znanje. Znati Bitak, neposredno je Znanje. Ono se temelji na istovjetnosti onoga koji promatra i objekta promatranja.

Stvarna Sreća uopće nije svjesna Sebe.

Kad jednom shvatiš da ništa od onoga što možeš percepirati ili zamisliti ne možeš biti, biti ćeš slobodan od svog zamišljanja.

Bez Jasnoće i Suosjećanja Hrabrost je razorna.

Uvidi jasno u kakvim se uvjetima nalaziš i tvoja će te jasnoća osloboditi.

Samo BUDI. Nemoj se truditi biti miran. Stanje spokojstva ne smije se pretvoriti u zadatak koji moraš obaviti. Nemoj se uznemiravati zbog nemira niti patiti zato što patiš. Samo budi Svjestan da Jesi i ostani u toj Svjesnosti.

Nađi svakodnevno dovoljno vremena da sjediš u miru i nastojiš, jednostavno nastojiš uzdići se iznad svoje Osobenosti sa svim njenim ovisnostima i opsjednutostima. Nemoj pitati KAKO se to radi jer to se ne može objasniti. Samo budi u nastojanju to činiti, sve dok ne uspiješ. Pritom su najvažnije Iskrenost i Ozbiljnost. Ali uistinu moraš biti zasićen svojim postojanjem u liku osobe kojom se smatraš.

atma.hr – 39

Uvidi svoju neodgodivu potrebu da se oslobodiš beskorisne poistovjećenosti s hrpom sjećanja i navika. Taj postojani otpor spram nepotrebnog, tajna je uspjeha.

Da bi otkrio Stvarnost, moraš biti Stvaran i pri najmanjim dnevnim aktivnostima. U traganju za Istinom nema varanja.

Ne moraš biti Svjestan onoga što se ne mijenja. Sva je svjesnost zapravo Svjesnost o Promjeni. 

Kuda god išao, kuda god se kretao, sve vrijeme sa sobom nosiš svoju svijest, nosiš osjećaj prisutnosti Ovdje i Sada.

To znači da si neovisan o Prostoru i Vremenu, da su oni u tebi, ne ti u njima.

Opusti se i promatraj osjećaj Ja Jesam. Stvarnost se nalazi odmah za njim. Budi miran i tih i ona će se pojaviti ili točnije, ona će te prigrliti k Sebi.

Prebivanje u osjećaju Ja Jesam vrlo će brzo stvoriti novu šansu i to zato što ispravno ponašanje privlači povoljnu priliku.

Tvoj svijet dotiče se sa Stvarnošću jedino u točki Svjesnosti koja može biti samo Sada, u OVDJE i SADA.

Sri Nisargadatta Maharaja

vesnamihajlovicblog

Ja sam to – Razgovori sa Sri Nisargadattom Maharajom

JA SAM TOKnjiga razgovora s prosvijetljenim učiteljem advaita vedante Sri Nisargadattom Maharajom.

645 stranica, format: 16×24

Uvez: tvrdi

Cijena: 180,00kn 162,00kn