Imate li problema s mješovitom kožom, perutanjem, izbijanjem prištića i sporim zacjeljivanjem? Zapravo, kakvi god kožni problemi da vas muče, za njih postoji univerzalan odgovor – med.

atma.hr – 52
Iako vam se možda čini kako je med preobičan da bi tako djelovao, moderna kozmetička dermatologija potvrđuje njegovu djelotvornost, no ono što je bitnije su osobna iskustva.

Internet bruji recenzijama prezadovoljnih korisnica kojima je ovo jedno od najbitnijih kozmetičkih sredstava, posebno kod problematične kože. Med kao kozmetičko sredstvo na poznatom portalu za recenzije ima visoku ocjenu 4.4 od 5, ocijenjeno od strane 614 korisnica, dok bi ga 91 % opet kupilo.

Med je dostojna zamjena i za najskuplja sredstva za umivanje!

atma.hr – 52
Ljekovito djelovanje meda kao sredstva za umivanje

Med nježno uklanja nečistoće i prljavštinu bez skidanja prirodnog sloja sebuma. Često pranje kože pjenama i sapunima skida prirodni sloj sebuma što može dovesti do prekomjernog mašćenja kože. Med koži pruža ravnotežu, balansira masnu kožu, a vlaži suhu.

Prirodna antibakterijska i probiotička svojstva meda učinkovito smanjuju prištiće i akne te sprečavaju izbijanje novih.

Zbog svoje blagosti i hranjivosti med je pogodan za najosjetljivije tipove kože, ali i kod ekcema i rozaceje.

Kod težih problema s aknama preporučljivo je koristiti manuka med jer ima dokazano najjače antibakterijsko djelovanje.

Alternativa za manuka med su sve tamnije vrste meda poput heljde, kestena ili medljikovca jer oni također imaju jače antibakterijsko djelovanje.

5 načina na koji med djeluje

Teorije koje objašnjavaju djelotvornost meda u njezi kože uključuju njegovo značajno antimikrobno, antiupalno i antioksidativno djelovanje što ga čini izvanrednim za kožu, a ujedno i dovoljno nježnim za svakodnevnu upotrebu što rijetko koje kupovno sredstvo može pružiti.

1. Snažni antimikrob – Enzimatskim otpuštanjem hidrogen peroksida i prisustvom aktivnih komponenti poput metilglikola smanjuje se otpornost bakterija. Uništavanjem iritirajućih patogena, med pomaže suzbijanjem infekcija i sprečavanjem budućih.

2. Organski ovlaživač – Šećeri u medu djeluju kao prirodni humektanti i emolijenti koji povećavaju udio vode u koži, smanjuju njenu suhoću čak i kad se isperu.

3. Regulator PH kože – Blaga kiselost meda stvara zdravo okruženje na koži koje potiče zacjeljivanje tkiva i regeneraciju.

4. Bogatstvo nutrijenata – Iako se med primarno sastoji od fruktoze i glukoze, također sadrži i proteine, aminokiseline, vitamine, enzime, minerale, probiotike i druge komponente koje hrane kožu.

5. Visok udio antioksidanata – Moćne botaničke komponente u medu neutraliziraju masni sjaj i radikale koji uzrokuju bore u svim slojevima kože prije nego što načine štetu.

Kako umivati lice medom?

Praktično bi bilo da ga držite u kupaonici u manjoj staklenci. Med kao sredstvo za čišćenje lica potpuno zamjenjuje sapun ili mlijeko za čišćenje, jedino što ne uklanja je maskara.

Uzmite malo manje od žličice meda, pomiješajte s malo vode i umasiravajte ga u lice 1-2 minute, ako imate vremena ostavite ga na licu do 20 minuta i zatim isperite. Med ne ostavlja ljepljivi trag i lako se ispire. Ako osjećate potrebu nanesite hidrantnu njegu.

Čišćenje lica radite navečer, a ako smatrate potrebnim i ujutro.

Nuspojave umivanja medom

Prvih tjedan dana umivanja moguće je izbijanje novih prištića što spada u proces čišćenja kože.

Ako ste alergični na med isprobajte ga prvo na manjem djeliću kože da vidite kako ćete reagirati.

Odabir meda

Postoji mnogo vrsta meda, a vi svoje lice možete umivati bilo kojim od njih, jedino je bitno da se radi o pravom prirodnom medu jer na tržištu postoji mnogo lažnih vrsta meda od kojih nećete imati nikakve koristi.

Pravi med sadrži vrijedne enzime, kiseline i antioksidanse koji daju dobre rezultate u njezi kože dok je lažni med krcat šećerom i raznim dodacima koje ne želite stavljati na svoje lice, a niti u sebe.

Med kupujte kod provjerenih pčelara ili med sa eko certifikatom.

Ivana Sabljić za atma.hr