Foto: pixabay.com

Nitko neće doći! Nitko neće doći da popravi tvoje djetinjstvo! Nitko neće doći da iscijeli tvoje rane! Nitko neće doći da skoči umjesto tebe! Nitko neće doći da odboluje umjesto tebe! Nitko neće doći da ti kaže nije važno što nisi uspjela, dovoljno si dobra baš takva kakva si! Nitko neće doći!

atma.hr – 52
To je jedno od najmoćnih saznanja koje te stigne kad tad, ako stvarno želiš nešto mijenjati. Na primjer, sebe.

Ako si se cijeli život držala za razne učitelje, ako si se držala za svoje roditelje i sve one najbliže, ako si se držala za partnera, za sve svoje ljubavi, ako si se držala za krivice, kojima kriviš druge, pa onda sebe, jer nisi što si željela, jer ne znaš što si htjela, jer je teško tu gdje jesi, doći će trenutak kada ostaneš sama.

U tišini.

Neprijatnoj tišini u kojoj su se sva očekivanja da netko dođe i izvuče te umorila, jer su dolazili pa ništa, u kojoj sada TI OD SEBE ČEKAŠ DA KAŽEŠ TU KLJUČNU RIJEČ I POMAKNEŠ SE ODATLE!

A ne znaš koju.

Ali, eto, ostala si sama sa svojim jezikom da se snađeš i izađeš iz iščekivanja da te neko izvuče iz stalnog ponavljanja istog, od čega ti je već muka, jer ti je život predvidljiv do u zrno. Ostali ste ti i tvoj jezik i ta tišina u kojoj se ne odlučuje o tome šta si sada, jer si to smrsila iz raznih svojih prošlosti, već šta ćeš biti, a da je to neko drugačije pletivo.

atma.hr – 52
Tišina koju može prekinuti samo HITAC PROMJENE, a taj hitac možeš opaliti samo ti, iz središta svoje hrabrosti.

Doći će trenutak u kome nema ni rana, jer si ih sve već do u kap iscijedila, pokušavajući da u njima nađeš razloge i opravdanja što ti je tako prokleto tijesno u grudima. U kome nema više nikakvih prošlosti da opravdaju tvoju istinu o tome da si žrtva, nema ni roditelja koji su te oštetili, nema ni onih ljubavi koje su te ostavljale i istresle iz tebe i posljednju paru vrijednosti.

Nema nikoga da uperiš svoj prst izvan sebe. Ostala si samo ti.

I nitko neće doći!

I taj trenutak, taj reski prasak saznanja da nitko neće doći, da moraš sama, najvažniji je trenutak promjene. On je znak da si na samom dnu, gdje su izbori i gdje su odgovornosti.

Jer s dna se raste. Jer i dno je tlo.

atma.hr – 52
Nitko neće doći! Jer, tko god da dođe neće biti dovoljno!

Zato što tebi trebaš ti da prihvatiš, da priznaš, da zavoliš, da oprostiš, da se zahvališ, da se usudiš, da se oslobodiš! To ne može nitko umjesto tebe! Ti ne možeš promijeniti ono što je bilo. Tvoja jedina moć je u tome DA PROMIJENIŠ ZNAČENJA KOJA SI DALA ONOME ŠTO JE BILO! I to možeš samo ti, jer tvoja mapa značenja živi u tebi.

Nathaniel Branden, psihoterapeut, je jednom jednoj svojoj grupi rekao: došao sam samo da vam kažem da nitko neće doći!

Ne ubijaj glasnika sada ni ti! Nitko neće doći!

Prestani čekati i odlagati!

Prestani stajati na mjestu, u onom sigurnom jer NITKO NEĆE DOĆI!

NITKO, OSIM TEBE!

ZATO UZMI SVOJ ŽIVOT U SVOJE RUKE!

Napisala: Ljiljana Milić

https://www.facebook.com/ljiljanamilicoach/