atma.hr – 52
Ritual je formula koja je namijenjena da našu svjesnost uzdigne do duhovne svjesnosti. Kako se to odvija? Prema Vedama, Bog je bhava-grahi, što znači da on ne prihvaća ono što se nudi, već prihvaća svrhu, namjeru s kojom je nešto ponuđeno. On prihvaća suštinu naše stvarne svijesti, a rituali su oblici pomoću kojih možemo izraziti i razviti tu svijest ili unutarnji duh.

U svakoj religiji, postoje razna imena Boga, razne kulturne tradicije i bezbrojni rituali. Ali ako postanemo vezani za rituale bez razumijevanja svrhe i znanstvenog razumijevanja o tome kako i zašto se nešto radi, ta praksa često postaje nešto vrlo sektaško, nešto vrlo zemaljski, što čak može imati suprotan učinak od onoga što se trebalo postići. Jedna osoba kaže: “Moja Biblija kaže ovako!”, a druga osoba kaže:” Ne! Moj Kur’an kaže ovako!” ili “Ne! Moje Vede kažu ovako!”

Recitiranje mantri je ritual, proučavanje spisa je ritual, pjevanje Božjih imena je ritual, namaz, arati, misa… to su rituali. Svi duhovni sustavi su puni rituala. Čak je i materijalni život prepun ritualima. Gledanje televizije je postao ritual. Postoje određene stvari na primjer u nogometnim utakmicama, kako započinju, koliko traju i kako završavaju, ono što se treba učiniti na početku i na kraju, to su rituali. Rituali su obredi ili formule i često puta ti rituali – jer ne razumijemo suštinu ili svrhu toga – stvaraju mržnju, zavist, egoistična natjecanja, a oni su zapravo namijenjeni da stvaraju jedinstvo, slogu, ljubav i predanost Bogu.

U Bibliji se nalazi lijepi citat u kojem se Gospodin Isus obraća farizejima: “Vi razumijete slovo zakona Božjega, ali ne razumijete duh i moć iza njega.”

Kakva je korist od svih obreda i govorenja uzvišene filozofije, ako ne stvaramo dobar karakter?

Cijela svrha sve duhovne znanosti je transformacija srca, iz sebičnih strasti u duh nesebične službe drugima, od arogancije do poniznosti, od zavisti do cijenjenja drugih i onih koji nešto rade bolje od nas, i da zapravo postanemo inspirirani učiti od njih kako postati bolji.

Ako se ova transformacija ne dogodi u našem srcu, ako se ne stvara dobar karakter, osobni integritet i na kraju ljubav prema Bogu, onda je sve to gubljenje vremena.

Radhanath Swami

atma.hr – 52