Onaj koji je iole svjestan sebe jasno vidi kako je identitet tek hrpa laži koju smo pokupili od sredine u kojoj odrastasmo. Postali smo ono o čemu pričaše naši roditelji, djedovi i bake, o čemu govoriše naši stari, o čemu svjedoče tradicije i običaji. Možda vam se čini da pretjerujem, no pogledajte iskreno odakle dolazi sve ono što o sebi znate. Uistinu, tek jedan mali dio nas pripada nama, a to je ono kada se u trenucima iskrenosti susretnemo sa samim sobom pa pogledamo sve te priče o sebi i poželimo da im dođe kraj.

atma.hr – 52
Jedan od najvećih problema svih nas jeste to što se previše vežemo za priče o nama, priče koje zapravo nemaju nikakve veze s onim što mi uistinu jesmo. Kada kažem ‘priče o nama’, pod tim mislim na sve ono što tvori naš identitet, sve naše maske i uloge kojima održavamo svoj društveni status.

Pogledajte samo svijet koji vas okružuje i vidjeti ćete koliki problem je postao ljudski identitet, zaista on je izvor svih strahova, a samim time i svih nevolja koje iz tih strahova proizlaze.

Imamo nacionalni identitet, vjerski identitet, tradicijski identitet, kulturološki identitet i još mnoge druge identifikacije koje smatramo istinskim djelom sebe, do te mjere da su pojedinci u stanju nauditi jedni drugima kako bi stali u obranu identiteta kojem pripadaju.

Pogledajte samo navijačke skupine, suprotne političke frakcije pa čak i religijsko vjerske organizacije, koliko samo mržnje se može naći unutar tih umnih tvorevina. To je uistinu žalosno, to je istinski poraz čovječanstva! A sve to zbog toga jer smo se emocionalno vezali za priče o nama, koje zapravo s nama nemaju nikakve veze.

atma.hr – 52
No zaista, onaj koji je iole svjestan sebe jasno vidi kako je identitet tek hrpa laži koju smo pokupili od sredine u kojoj odrastasmo. Postali smo ono o čemu pričaše naši roditelji, djedovi i bake, o čemu govoriše naši stari, o čemu svjedoče tradicije i običaji. Možda vam se čini da pretjerujem, no pogledajte iskreno odakle dolazi sve ono što o sebi znate.

Uistinu, tek jedan mali dio nas pripada nama, a to je ono kada se u trenucima iskrenosti susretnemo sa samim sobom pa pogledamo sve te priče o sebi i poželimo da im dođe kraj. E vidite, ta rijetka pojava, to smo mi.

Kada ta rijetka pojava počne češće izvirati u našoj svjesnosti, to je ono što se naziva ‘početak buđenja’, uslijed kojeg postepeno razotkrivamo sve laži svog izvještačenog identiteta. Zaista, onaj koji za života ne spozna ovu istinu, kao da i nije živio!

Stoga ne dopustite da priče koje ste pokupili od drugih budu vaša jedina stvarnost, vi niste ništa od onoga što su vam rekli da jeste. Sve to ste preuzeli po dolasku na ovaj svijet, i sve to ćete morati napustiti po vašem odlasku. Zato već sada pronađite ono što ostaje, i ne dopustite nikada više da se izgubite u onome što prolazi…

Anđelko Katinić, akananda4.blogspot.com