Najteže je u ovom svijetu oprostiti i to ne drugima, nego oprostiti sebi za svoja uvjerenja koja nam nisu donijela put života kojim smo željeli kročiti, jer smo vjerovali nekome više nego samom sebi.

atma.hr – 78
Nisi kriv za svoja uvjerenja koja su duboko utkana u tvoju podsvijest, dok si bio dijete. No odrastanjem, definitivno si odgovoran za njegovanje, propagiranje i širenje uvjerenja i programa koja ti ne koriste.

Zadesiti nas može bilo koji tijek odrastanja, u kojem upijamo okolnu energiju odraslih ljudi i polako i nesvjesno u sebe trpamo obrasce ponašanja i triggere koje kasnije iz podsvjesnog uma izvlačimo u svjesni i reagiramo na okolne podražaje vrlo plitko, katkada primarno i nesvjesno.

Nisi kriv ukoliko oko sebe nisi imao okolinu, koja bi ti pokazala ljubav, ljepotu i harmoniju. Nisi kriv što si slušao koliko su oni stariji pametniji i bolji od tebe. Nisi kriv ukoliko su te naučili da povineš leđa svemu što se prkosi ne samom zdravom umu, već i diskreditaciji duše.

atma.hr – 39

Tvoja prošlost te nikako ne definira, kao ni uvjerenja i vjerovanja, koja smatraš da trebaš njegovati. Zbog sustava, zadovoljavanja društveno marketinških normi i sl.  Ti imaš pravo izabrati i istražiti svijet i uzeti uvjerenja koja želiš nositi.

Ukoliko te uveseljava biti ljutit na život, imati negativna uvjerenja o sebi, o svojem tijelu, umu, duhu, duši i energiji, to je isključivo tvoje pravo i izbor. No kada te iskustvo koje proživljavaš na zemlji, ne dovodi u stanje smirenosti, ljepote i ljubavi, vjerojatno tvoja uvjerenja i nisu toliko atraktivna i ne pomažu ti stasati sebi, kao jezgrovitom i cjelovitom biću.

Prošlost te dakle ne definira, ono što te definira su tvoji postupci u sadašnjosti. Njegovati podsvjesno možemo bilo koje obrasce, tako da u sebe možemo utkati i i one koji naš život podižu na višu, ljepšu i bolju razinu svjesnosti i cjelovitosti. Tvoj podsvjesni um prepun je informacija, koje nisu procesurirane, jer ih nismo svjesni. Nemamo se vremena baviti sobom, zbog trenda života, koji smatramo da moramo živjeti. Očisti svoj duh i energetske kanale koji te sputavaju da budeš sretan i smiren. Da voliš i da primiš, dijeliš i vidiš duh ljubavi koja te oslobađa. Imaš dušu, a duša može „slomiti“ svaki „loš/beskoristan“ program koji nosiš u sebi.

atma.hr – 78
Nisi kriv jer te nisu naučili voljeti, jer su te krivili, omalovažavali, možda te i plašili ili kažnjavali. Odgovoran si za energiju koju puštaš u svoj um, odgovoran si za energiju koju širiš. Ulaziti u svoj podsvjesni um je najteže, jer se teško odreći obrazaca kojih smo se čvrsto primili i koje smo utkali u nas same, kao da smo zaista dio njih i da bez njih ne možemo postojati.

Iskustvo koje proživljavaš na zemlji može biti ljepše, kada shvatiš da je um moćan alat koji smiješ koristiti. I to kako god želiš. Ukoliko ga želiš koristiti uz prisutstvo straha, bojazni, ljutnje i drugih emocija koje te čine nesretnim, to je isto također tvoje pravo i izbor. No ukoliko želiš živjeti kao ljepota same energije i ljubavi, koja nakratko koristi ovo tijelo, i širiti znanje, istinu sebi i drugima, i to je tvoje potpuno pravo.

Misli koje nisu sastavni dio tvoje sadašnjosti, nego su iskustva prošlosti, neće se ponoviti, ukoliko ih iznova ne kreiraš svojim umom kao ultimativnu istinu svojeg bitka na zemlji. Najteže je u ovom svijetu oprostiti i to ne drugima, nego oprostiti sebi za svoja uvjerenja koja nam nisu donijela put života kojim smo željeli kročiti, jer smo vjerovali nekome više nego samom sebi.

atma.hr – 39

Najteže je oprostiti sebi jer si se osjećao krhko, uplašeno i iznevjereno. No jedan veliki dio magičnog hodanja zemljom i jest u oprostu sebi, koji nudi energetsko oslobođanje od prošlosti, za koju kao dijete nisi zaista odgovoran. No odrastanjem imaš moć izbora, boljitka, napretka i podarivanja ljubavi sebi i svojoj okolini.

Nera Crnčić

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot