Ne odustaj.

Ako pročitaš bilo koje dnevne novine ili ako samo desetak minuta baciš oko na bilo koji sadržaj na TV-u, primjetit ćeš kako u svijetu vladaju nezadovoljstvo i strah. Netko ili nešto kronično hrani i podržava ratove, bolesti, mržnju, sujetu, zavist, ekonomske razlike… netko ili nešto konstantno nas truje.

Tko je to ili što je to i zašto to radi?

atma.hr – 52
Samo društveno uređenje skrojeno je tako da bez direktnog podražaja sa strane može proizvoditi ove goleme nesreće. Krojač tog sistema, uradio je posao na duže staze. To znači da su sve nevolje čovječanstva vremenom postale samoodržive, više nije potrebno smišljati nove teorije zavjere, jer su ove stare već odavno praksa i svakodnevnica.

Još od samog rođenja, mi se obučavamo za rat, i da bi ostvarili bilo što u ovom sistemu moramo se boriti. Hoćemo li nositi pušku, sportski dres, radničko odijelo ili bolničku pidžamu, manje je bitno, jer u svakoj sferi ljudskog djelovanja sukob je potporni stup. Sistem nas drži odvojenim u zasebnim jedinicama pogodnim za borbu. Umjesto da naš individualizam i razlike budu razlog zbližavanju, da ih uklapamo u jednu slagalicu, one se koriste za međusobno satiranje po svim strukturama. To naše urođeno, prirodno šarenilo, ustrojeno je u umjetne tvorevine institucija, u nacije i države koje dalje sofisticirano šire antagonizam sve do osnovnih stanica društva. Strah od nepoznatog i nezadovoljstvo postojećim rezultati su te vječne borbe.

atma.hr – 52
Naučeni smo da se bojimo nepoznatog, što je apsurd, jer svi smo nekad krenuli u nepoznato, pa i oni koji uvijek idu utabanim stazama su samim dolaskom na ovaj svijet iz sigurne majčine utrobe zakoračili u tu nesigurnost. Pa treba li se onda bojati nečega što nam nije poznato? Je li to nepoznato nepoželjno? Hoćeš li umrijeti ako se sam počneš baviti svojim zdravljem? Hoćeš li biti nesretan ako prestaneš ići na posao koji ne voliš? Hoće li se nešto loše dogoditi ako poslušaš svoju intuiciju?

Pogledaj tom svom strahu u njegove velike oči, zagledaj mu se u zjenice i vidjeti ćeš kako se sve mijenja. Ono što te je do jučer plašilo, početi će se bojati tebe. Onaj zločesti krojač više neće imati nikakvu moć. Dezertiraj iz poznate utrobe sistema i poleti u slobodu kreacije svog novog života.

Ne boj se.

Peđa Vujović, fototerapeut
https://www.pjphototherapy.com/sr/fototerapija/