Foto: unsplash.com

atma.hr – 52
Što su potisnuti osjećaji?

Potisnuti osjećaji su grupe osjećaja koje smo doživjeli tijekom života i koje se sad nalaze potisnute u podsvijest.

Kako potiskujemo osjećaje?

Kad nam se dogodi neka neugodna situacija, a mi se osjećamo tužno, ljuto, bijesno ili jednostavno nelagodno, slijedećih dana ne znamo što s tim osjećajem. Bavimo se drugim stvarima u svakodnevnom životu i osjećaj postepeno blijedi. Imamo osjećaj da ga zaboravljamo. No, mi ga potiskujemo u našu podsvijest.

kako oprostiti cover

Što se događa s osjećajima u podsvijesti?

Osjećaji nisu više pod našom svjesnom kontrolom. Grupiraju se po principu „slično privlači slično“. Djelujuu samostalno i aktiviraju se na okidače.

Što su to emocionalni okidači?

Okidači su nešto što je slično samoj situaciji u kojoj je nastala emocija. To može biti zvuk, svjetlo, miris, okus ili bilo što nas podsjeća na samu neugodnu situaciju.

Kako se mogu ukloniti potisnuti osjećaji iz podsvijesti?

Postoji nekoliko načina kojima se mogu trajno očistiti potisnuti osjećaji.

Sedona metoda je jedan praktičan način. Razvio ju je Lester Levenson prije 40-tak godina u SAD. Danas je promovira Hale Dvoskin. Pomoćuu nekoliko pitanja dođemo do pozicije gdje slobodno možemo čistiti emocije iz podsvijesti.

Tehnika emocionalne slobode (tapkanje) je praktična tehnika čišćenja emocija. Tapkanjem po završecima energetskih meridijana i izgovaranjem problema odstranjujemo emociju. Zgodna je za osobe s velikim egom.

Tehnika opraštanja je tehnika nastala na osnovi indijskih mudri. Samu nadgradnju koju danas koristim sam osobno ukomponirao koristeći se stečenim znanjima i emocijama u vezi čišćenja osjećaja. Izuzetno je brza i učinkovita posebno kod posljedica bilo koje vrste nasilja.

Konstelacije su tehnika uočavanja potisnutih emocija. Mogu se jednim dijelom i rješiti, ali ju najviše koristim kad osoba nije spremna prihvatiti neku emociju kao uzrok problemima. Naime, često je uzrok problema odnos s nekim od roditelja. Osoba je taj odnos ugladila i sad ne želi prihvatiti to kao uzrok problema naprimjer s poslom, djecom, zdravljem i slično. Tada konstelacijom, koja stvara snažan emocionalni uvid, osoba uočava stvarni uzrok problema.

Da li se potisnuti osjećaji, kad ih očistimo, ponovno vraćaju?

Do sada se nije vratio niti jedan potisnuti osjećaj. Druga je stvar što poslije potisnutog osjećaja, javljaju se osjećaji koji su u strukturi nastajanja bili ispod. Traume, ili potisnuti osjećaji, se slažu po principu glavice crvenog luka. Kad imamo neku traumu, ne znamo je riješiti i obično je potiskujemo novom traumom. Sada, kod čišćenja, je postupak obrnut. Očistimo traumu koja je na nivou svijesti, može se pojaviti trauma koja je bila uzrokom očišćene traume. Ništa lakše, samo očistimo i tu traumu ili potisnuti osjećaj.

Ima li čišćenje potisnutih osjećaja kakvih posljedica?

Prva posljedica je olakšanje odlaskom teškog osjećaja kojeg smo možda nosili godinama. Druga je posljedica preustrojavanje energija u našem tijelu tako da su silnice sasvim drugačije što pokreće niz dobrobiti: ozdravljenje, povećanu opuštenost, sigurnost, mir i slično. Ako čistimo potisnute osjećaje vezane s nekom osobom, mijenja se odnos prema toj osobi. Više nismo zaljepljeni za nju time što smo ljuti na nju, što je mrzimo ili imamo neki sličan osjećaj. Sada postajemo ravnodušni prema njoj i ne privlačimo u život slične osobe zbog ljutnje prema toj osobi. Negativnih posljedica nisam primijetio u dosadašnjem radu.

atma.hr – 52
Ima li čišćenje potisnutih osjećaja veze s bioenergijom i alternativom?

Ima u smislu da uklanjanjem potisnutih osjećaja oslobađamo put našoj energiji u tijelu, bioenergiji. Sam postupak čišćenja nije bioenergetski. Odvija se putem razgovora. Alternativa je u tom smislu što kod nas nije službeno prihvaćena metoda. Kod nas se to uglavnom pokušava rješavati tabletama i grupnim terapijama.

Može li se čišćenje potisnutih osjećaja odvijati na daljinu, putem telefona ili interneta?

Da, i to često radim s ljudima koji nisu u Zagrebu. Pošto je sam postupak razgovor, a nema potrebe za fizičkim kontaktima, moguće je raditi i preko bilo koje vrste veze i s bilo kojeg mjesta na Zemlji.

Moram li objašnjavati situaciju nastanka neugodnog osjećaja?

Ne. Potrebno je samo zamisliti situaciju i jednom riječi imenovati emociju koja je u tom trenutku najveća: ljutnju, tugu, bijes i slično.

Mogu li djeca čistiti potisnute emocije i opraštati?

Da, imao sam primjer djevojčice od 12-tak godina koja je ovu tehniku shvatila kao igru i promijenila svoj odnos s prijateljicama i svemu na što se može odnositi.

Treba li više puta čistiti potisnute emocije?

Svaki put osoba očisti onoliko potisnutih osjećaja i trauma koliko je spremna otpustiti. Opraštanje ustvari znači otpuštanje blokada iz svog emocionalnog tijela. Poslije se javljaju emocije koje su bile ispod, a prouzročile su emociju koja je očišćena. Međutim, kad upoznate samu tehniku, jednostavno svatko može sam dalje nastaviti čistiti. Ako nešto zapne pa se ne može očistiti, potrebna je pomoć stručne osobe koja se time bavi.

Može li svatko sam čistiti potisnute osjećaje?

Da. Možete pročitati knjigu „KAKO OPROSTITI“ ili neku drugu i raditi sami.

Autor: Ivan Modrušan / ivanmodrusan.com


Ivan Modrušan: Kako oprostiti – vodič kroz tehniku opraštanja + besplatan cd