Foto: unsplash.com

Svi dobro znamo kako je opraštanje važna gesta u našim životima: osim što se osjećamo dobro, ono ublažava kajanje onih koji su nam učinili nepravdu i pomaže u rješavanju sukoba. Opraštanje je svakako bitan čimbenik u društvenim odnosima svih nas, no ipak postoji tanka granica između toga da budemo ljubazna osoba ili pojedinac kojeg nitko ne poštuje. Na primjer, ako uvijek i neselektivno dajete oprost, mogli bi vas smatrati slabićem kojeg svatko može lako prevariti. Stoga je važno pronaći mjeru.

atma.hr – 52
Kako oprostiti

Biti u stanju oprostiti drugima jednostavna je i prirodna gesta koja je vrlo često lakša nego nastaviti osjećati ljutnju prema tim ljudima. Biti u stanju nastaviti dalje i obnoviti odnos okončanjem sukoba znak je zrelosti. To je gesta koja prije svega može poboljšati naš život: osjećat ćemo se mirnije s drugima i moći ćemo iscijeliti stare rane.

Očito, opraštati s vremena na vrijeme neće biti lako, jer ćete to morati učiniti s ljudima koji su vas jako povrijedili, ali ako im možete pružiti svoje prijateljstvo, vidjet ćete da ćete dobiti na kvaliteti života. Sve to, međutim, nosi očigledan rizik, a to je da se pokaže pretjerano snishodljivo. Važno je da možete postaviti precizne granice izvan kojih oprost više nije održiva opcija.

Kada se osoba odluči ispričati, važno je da i vi pokažete volju za promjenom i da ne ponavljate onu gestu za koju sada traži vaš oprost. Ako kod tih osoba ne vidite nikakav trag pokušaja poboljšanja ili više odmjeravanja njihovih gesti, davanje oprosta može pokrenuti negativnu spiralu. Ako oni i dalje ponavljaju uvredljive geste, a vi ustrajete u opraštanju, nećete učiniti ništa već ćete poticati te njihove geste.

Morate imati na umu da si nitko ne može priuštiti da vas ne poštuje ili da se prema vama grubo ponaša. Vi ste ljudsko biće i kao takvo imate dostojanstvo koje su svi dužni poštivati, stoga očekujte ono što zaslužujete.

Ako vas pojedinci nastave povrjeđivati unatoč tome što objašnjavate što ne bi trebali činiti u vezi sa svojim ponašanjem, važno je da uspijete okončati ovu situaciju. Možete se udaljiti ili potpuno prekinuti veze.

atma.hr – 52
Upamtite da postavljanje ograničenja na oprost nije nešto pogrešno, nije nešto sebično, već je najprirodnija stvar koju možete učiniti kako biste sačuvali svoje zdravlje i dobrobit.

Morate biti prvi na svojoj ljestvici vrijednosti. To gotovo sigurno neće biti lak zadatak – ako ste skloni oprostiti svakome tko vas povrijedi, neće vam biti lako prestati to činiti. Ali ako znate kako se brinuti o ljudima koji zlostavljaju vašu dobrotu, konačno ćete se naučiti poštovati bez ugrožavanja svoje dobrote.

Oni koji vas poznaju neće sumnjati i shvatit će da vaša čvrstina ne dolazi iz inata ili prijezira, već služi rješavanju problema u korijenu. Dok učite da se prisiljavate, pazite da ne izgubite sposobnost opraštanja drugima – to je prekrasna kvaliteta koju svatko treba imati.

Pronalaženje prave mjere između poštovanja i oprosta zahtijevat će predanost i prije svega svjesnost, samo potpunim poznavanjem sebe moći ćete uspostaviti nepremostivu granicu kroz koju nitko neće moći dobiti vaš oprost. Vjerujte onome koga upoznajete, ali nastavite stavljati sebe na prvo mjesto.

aprilamente.info/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr