Foto: pixabay.com

Opraštanje je učinkovit mentalni i tjelesni protuotrov. Negativne misli truju naše tijelo. Najprije se duša razboli, a potom i tijelo. Neprestani stres, nestrpljivost i zlovolja zakiseljuju tijelo i truju stanice. Uobičajene posljedice su prijevremeno starenje, gubitak motivacije i depresija. Duh opterećen krivnjom postaje melankoličan, ali ako volimo sebe i opraštamo si unatoč našim pogreškama iz prošlosti, jačamo svoj imunološki sustav i pomlađujemo se.

atma.hr – 52
Postoji jedna drevna praksa za rješavanje sukoba, samoizlječenje i osobni razvoj. Taj havajski ritual nudi metode kojima se odmah mogu postići pozitivni učinci u svakodnevnom životu.

Postavljajući u svoje središte koncept prema kojem smo svi duboko povezani – usprkos našem osjećaju singularnosti i odvojenosti –  u ho’ponoponu se izdvajaju četiri načela čijim prakticiranjem možemo postići mir s drugima i sa samima sobom. Ta se načela reflektiraju u četiri rečenice!

Uz praktične i kratke vježbe, ova jednostavna metoda potiče nas da se usredotočimo na sukobe u sebi samima i one u odnosima s drugima te iscijelimo prošlost. Na taj način nezdrave i mučne situacije iz prošlosti pretvaramo u iskustva iz kojih smo mnogo naučili.

Ho’oponopono je usredotočen na praksu pa već uz izvođenje vježbi možemo početi rasplitati gordijski čvoru svojem srcu te se pripremati za preoblikovanje svojega svijeta.

banner za knjige stvorite novo ja

Vježba 4 čarobne rečenice

Osvrnite se na svoju prošlost kako biste pronašli pogrešku ili pogrešnu prosudbu koju si ne možete oprostiti. Promotrite je s udaljenosti.

Podrobno promotrite taj događaj i uvažite ga kao nešto što je pridonijelo vašem učenju. Ne zamišljajte da ste se mogli poštedjeti te pogreške. Da je niste počinili, ipak bi vam se približila.

Potom si oprostite jer ste se toliko dugo uzrujavali i mučili zbog nje.

Tada izgovorite četiri čudotvorne rečenice i zauvijek je otpustite.

Žao mi je.

Molim te, oprosti mi.

Volim te.

Hvala ti.

Opraštanje je učinkovit mentalni i tjelesni protuotrov. Negativne misli truju naše tijelo. Najprije se duša razboli, a potom i tijelo. Neprestani stres, nestrpljivost i zlovolja zakiseljuju tijelo i truju stanice. Uobičajene posljedice su prijevremeno starenje, gubitak motivacije i depresija.

atma.hr – 52
Duh opterećen krivnjom postaje melankoličan, ali ako volimo sebe i opraštamo si unatoč našim pogreškama iz prošlosti, jačamo svoj imunološki sustav i pomlađujemo se.

Ne možemo mijenjati druge ljude, ali svatko može početi sa sobom te na taj način biti uzor drugima.

Ovaj svijet može doživjeti mir ako u sebi uspostavimo sklad, ako smo u sebi mirni i sreću ne tražimo samo u vanjskom svijetu.

Ako u sebi imamo mir, možemo ga širiti na druge.

Ljudi se mijenjaju kad sami požele promijeniti smjer.


Preuzeto iz knjige “Ho’oponopono – havajski obred opraštanja kao ključ ispunjenog života” autora Ulricha Emila Dupréea u izdanju Indigo knjige.

Knjigu potražite u svim boljim knjižarama ili naručite online.