Piše: Margito Jušić ing. građ., đjotiš te vastu savjetnik i projektant
Tvrtka MALI GANEŠ (www.maliganes.hr)

Šta su jantre? Koju svrhu one imaju? Kako djeluju na nas?

Jantre su vibracione slike. One su grafički i geometrijski uzorci koji svojim oblikom, geometrijom, bojom, numerologijom, simbolima i mantrama oživljavaju frekvencije za različita područja našeg života.  Svaka jantra ima svoje određene vibracije koje ju predstavljaju. One djeluju na našu podsvijest i arhetip određene inteligencije, te nas povezuju i oživljavaju to životno područje na suptilnoj razini.

atma.hr – 39

U VASTU, drevnoj nauci o stanovanju i gradnji, jantre se koriste za suptilno uravnoteženje prostora i tu djeluju pozitivno na svijest pojedinca te ga povezuju sa sviješću prostora. U drevnoj vedskoj astrologiji, ĐJOTIŠU jantre se koriste da bi se povezali sa energijama pojedinih planeta ili elemenata. Dok se u tradiciji YOGE jantre koriste za meditaciju.

Riječ JANTRA potječe od korijena sanskritske riječi YAM što znači držati, podržati, dok TRA znači prekoračiti preko, transcendirati ili osloboditi. U najjednostavnijem smislu jantra je alat koji služi da povuče svijest iz vanjskog svijeta i usmjeri je ka unutra te potakne unutrašnji potencijal da se ispolji u vanjskom svijetu.

Jantre je potrebno aktivirati za njihovo puno djelovanje. Aktiviramo ih određenim POLOŽAJEM, MANTROM i USMJERENJEM na područje života koje predstavlja. Imamo planetarne jantre, Devata jantre, jantre pet elemanata, Šri jantre i druge. Tako ŠRI JANTRU koja je najjači energetski simbol svemira povezujemo sa zvukom OM.

atma.hr – 75
Šta su osobne jantre?

Osobne jantre su jantre koje imaju vibraciju nas samih. One se određuju prema vladaru prve kuće iz đjotiša, vedske astrologije, a zavisne su od vremena rođenja. To je planeta koja nam daje energiju, daje nam život, to je naša vibracija u ovoj inkarnaciji. Njezinu jantru stavljamo na pripadajući dio prostora u kojem boravimo ili živimo. Uhvatimo je rukom, usmjerimo se na kvalitete koje ona sadržava te ih integriramo sa nama ispunjujućim osjećajem svjetlom i ljubavi, te onda aktiviramo biđa mantrom pa aktivacijskom mantrom. Biđa mantrom ulazimo u srž, korijen naše energije i postojanja, osvještavamo i oživljavamo naše temeljne kvalitete te podižemo osobnu svijest. Aktivacijskom mantrom, kako i sama riječ kaže, budimo i aktiviramo naš potencijal te ga iznosimo van u akciju i manifestaciju, u sam život. Općenito biđa mantra nas uvlači u apsolutno i daje spoznaju određene inteligencije i kvaliteta dok aktivacijska mantra izvlači te kvalitete u relativno te nam daje praktičnu primjenu te spoznaje.

Inače imamo sedam planeta i dva mjesečeva čvora u đjotišu te oni predstavljaju cijelu našu manifestaciju. To su planete SUNCE, MJESEC, MARS, MERKUR, JUPITER, VENERA i SATURN i mjesečevi čvorovi RAHU i KETU. Iste planete i mjesečevi čvorovi djeluju i u vastuu gdje su prostorno raspoređeni u odnosu na strane svijeta. Pa tako SUNCE vlada istokom, VENERA jugoistokom, MARS jugom, RAHU (i KETU) jugozapadom, SATURN zapadom, MJESEC sjeverozapadom, MERKUR sjeverom te JUPITER (eventualno i KETU) sjeveroistokom.

atma.hr – 75
Primjer podznak LAV čiji je vladar SUNCE

Uzmimo za primjer osobu čiji je podznak u đjotišu LAV kojim vlada SUNCE. U nedjelju kao dan planete SUNCE stavljamo jantru SUNCA na istok prostora u kojem boravimo ili radimo, u visinu šeste čakre kojom vlada SUNCE, opustimo se, zatvorimo oči, položimo ruku na jantru, mantramo biđa pa aktivacijsku mantru po 108 puta ili do kad osjetimo da zavibrira te se istovremeno usmjerimo na kvalitete sunca, na snagu, moć, pokretanje, zdravlje, jasnoću i viziju te istovremeno kvalitete integriramo sa nama ispunjujućim osjećajem svjetla i ljubavi. Nakon procesa izrazimo zahvalnost sklapanjem ruku ispred srčane čakre.

Što nam daje naša osobna jantra u prostoru u kojem boravimo?

Aktivirana osobna jantra nas povezuje sa našom srži, oživljava naše temeljne kvalitete podižući svijest na višu razinu, a također podiže i aktivira naše unutarnje kvalitete i potencijal da se izraze na van, u životu. Ako osjetimo i kad osjetimo možemo je nanovo sa zahvalnošću aktivirati.

Što se ustvari događa u tom procesu na dubljoj razini?

Jantra kao vizualna vibracijska „slika“ povlači nas svojim oblicima, geometrijom, bojom, numerologijom, simbolima, mantrama i ljepotom, u svoju unutrašnjost, u svoju „inteligenciju“. Prepuštanjem time „zaranjamo“ u kvalitetu te energije, oživljavamo je, spajamo se sa njom i onda te iste kvalitete iznosimo van, na površinu. Jantra nam daje taj dinamički proces van-unutra-van i izmjena toga nam u životu nosi oživljavanje te iznošenje sve većeg potencijala što je neminovno povezano sa podizanjem razine svijesti.

NABAVI SVOJU JANTRU U ATMA WEBSHOPU

OSOBNE JANTRE slika1