Na Mljetu ljetovanje ne postoji. Mljet mljetuje cijele godine.

Neke riječi nisu u rječniku. Jer jedino srce zna kako se pišu. Takva riječ je mljetovanje.

Mljet je otok iznimne obalne razvedenosti. Pruža se južno od poluotoka Pelješca u duljini od 37 kilometara, a prosječna širina mu je 3 kilometra. Tako izduženog oblika pokriva površinu od 100 km².

Zovu ga zelenim otokom, za što je ponajviše zaslužan njegov zapadni dio, proglašen nacionalnim parkom 1960. godine. Od ukupne kopnene površine parka 90% obraslo je šumom hrasta crnike i alepskog bora. Dakle, na ovom otoku nećete morati tražiti hlad. Spavat ćete na dva koraka od mora, jesti svježe pripremljenu hranu, kupati se u zelenim jezerima, voziti se barkom kao da plovite šumom, i još će vas turistički vodič povesti na mjesto s kojeg ćete pogledom zagrliti cijeli raj!

Putovanje se zove Otok Mljet – povratak u raj. U tom raju, more se uvuklo u otok, pa ga je otok zarobio oblikujući najprije Veliko jezero, pa potom Malo jezero. Recimo to ovako, Malo jezero spojeno je s Velikim jezerom, a Veliko jezero spojeno je s otvorenim morem. Jezera su zapravo krške depresije koje je more potopilo, no pejsažno toliko nalikuju na jezera da se s pravom tako zovu. Dakle, radi se o jezerima s morskom vodom. Gusta šumska vegetacija spušta se do samog mora. Kada ćete šetati oko Malog jezera, činit će vam se kao da šuma tamo dolazi močiti noge.

Posebnost putovanja Otok Mljet – povratak u raj je u tome što ćete cijelo vrijeme biti u prirodi. Nećete se odvajati od nje. Pratit će vas na svakom koraku. Možete raditi što god želite, recimo – promatrati more, razgledavati ostatke kasnoantičke palače u naselju Polače, šetati, plivati do mile volje, čekati da vidite kako to izgleda kada se sunce sprema na spavanje… i priroda će sve to isto raditi s vama. Nakon nekog vremena tako s prirodom, jedino što vam se može dogoditi je da vam srce naraste do veličine XXXL.

Datume putovanja birate kada vama odgovara, a svako putovanje organizira se pojedinačno. Riječ je o privatnom paket aranžmanu koje uključuje 6 noćenja s doručkom u privatnom smještaju unutar nacionalnog parka, domaću hranu, ulaznice u nacionalni park, i obilazak parka s turističkim vodičem, što je zapravo pješačenje u prirodi prilagođeno vašem ritmu i interesima. Uspon do vidikovca Montokuc (od latinskog montem acutium – oštro brdo), dat će vam jezera kao na dlanu, i vjerojatno nećete moći izdržati pogled od ljepote. Ali kad stanete pred tu ljepotu, zapravo nećete stajati, kleknut ćete, i čuti kako život pita prirodu:

– Da li bi se udala za mene?

Nevjerojatno, recite im da su ionako u braku.

S jedne strane, mljetski paket aranžman pružit će vam uokvirenost, sigurnost, bezbrižnost i direktan put do prirode, no s druge strane zaštitit će vašu privatnost i ostaviti vam dovoljno prostora i vremena da na otoku budete svoji. Radi se o organiziranom putovanju koje ne uključuje prijevoz od vaše kućne adrese do Mljeta i obrnuto, kao ni formiranje grupa u bilo kojem njegovom dijelu. Drugim riječima, radi se o privatnom putovanju kao svojevrsnoj negaciji masovnog turizma.

Stoljećima je jedino naseljeno mjesto na cijelom zapadnom dijelu Mljeta bio tek otočić usred Velikog jezera na kojem su živjeli benediktinci. Otočić Sv. Marije, sa samostanom i crkvom iz 12. stoljeća, zbog vizualnog doživljaja i duhovno-kulturne dimenzije, postao je osebujan simbol Nacionalnog parka Mljet. Za vrijeme Dubrovačke Republike samostan je bio dograđivan, za vrijeme Jugoslavije u njemu se nalazio hotel, a danas izranja iz mljetskog zelenila poput monumentalnog renesansnog ljetnikovca. Do otočića Sv. Marije vozit ćete se brodom na solarni pogon. Otočić je malen, u desetak minuta možete napraviti cijeli krug, ali vjerojatno ćete ostati u čudu od energije u koju će vas umotati otočić u otoku. Zaista, otočić Sv. Marije je otočić unutar otoka Mljeta. Tišina je tamo zelene boje. Čut ćete je i vidjeti. Nećete je moći dotaknuti. Moći ćete jedino sjesti pored nje, i ostati sjediti…  

Detalje putovanja Otok Mljet – povratak u raj molimo pogledajte na sljedećoj poveznici: https://travelmatters.hr/hr/mljet-povratak-u-raj/