Vir je otok na središnjem Jadranu nedaleko od grada Zadra i ima dužinu obale od preko 30km što znači da ćete na otoku pronaći i mnoštvo prirodnih atraktivnih plaža, ali i onih uređenih i bogatih sadržajem. Ovo čini vir idealnim za obiteljski odmor, ali i avanturiste željne istraživanja prirode. Same plaže su najčešće šljunčane, zemljane i ponešto pješčane.

Vir je otok koji se smjestio na središnjem dijelu Jadrana, nedaleko od grada Zadra.

Sa skoro 300 sunčanih dana idealna je destinacija za godišnji odmor, a sa dužinom obale od preko 30km na otoku možete pronaći mnoštvo netaknutih kao i uređenih Virskih plaža.

Južna strana otoka Vira gusto je naseljena i većina uređenih plaža nalazi se upravo na ovom dijelu otoka, dok divlje prirodne plaže možete pronaći na sjevernom dijelu. 

Otok Vir je upravo iz toga razloga idealna lokacija za obiteljski odmor, ali i nezaobilazna destinacija za avanturiste koji vole godišnji odmor provoditi u nešto aktivnijem tonu i otkrivati skrivene uvale i plaže na Viru.

Plaža Jadro

plaza jadro

Plaža Jadro se nalazi u Centru otoka Vira i daleko je najpopularnija plaža na otoku. Uz sve to nudi i mnoštvo sadržaja i aktivnosti organizirane od strane općine što je čini vrlo atraktivnom. Ovo je sljunčana plaža koja se proteže cijelom obalom “centra” otoka i vrlo ju je jednostavno pronaći. Uz samu plažu je i mnoštvo sadržaja. Beach barovi, restorani, sadržaji za iznajmljivanje kao ležaljke, suncobrani i Jet Sky su samo dio ponude. Uz to kroz cijelu ljetnu sezonu, tu je i mnoštvo animatora koji će vaš dolazak učiniti zanimljvijim. Jedino na što trebate obratiti pozornost je relativno skup parking na plažo. Iz tog razloga ukoliko ste u mogućnosti protegnuti noge do plaže ili dolazak biciklom bi bio idealan način.

Plaža Kozjak

plaza kozjak

Ova plaža na Viru se nalazi u naselju Kozjak i nažalost nema osiguranog parkinga. Do plaže možete doći cestom koja vodi oko prekrasnom naselja kozjak, a idealan način do plaže je pješice, biciklom ili ako ste sretni za pronaći parking tijekom ljetnih mjeseci autom. Ovo je prekrasna plaža, a nije toliko razvikana kao i ostale tako da često možete pronaći svoje mjesto pod suncem. Sama plaža je kombinacija betonske, pješčane i kamene plaže. Uz to, prekrasne ruševine Kašteline su odmah uz nju tako da možete i pogledati sam okoliš. Toalet je osiguran na svim plažama na otoku Viru. Često će uz vas proći prodavači sladoleda ili kukuruza, ali nažalost nema kafića odmah uz plažu. Ipak uspje ćete pronaći kafić ako ste od bolje za šetnju od 5-10 minuta.

Plaža Duboka draga

Duboka draga je najljepša prirodna plaža na otoku Viru i udaljena je od naselja i uobičajene užurbanosti koje ćete vidjeti na drugim plažama. Lokalcima i dugogodišnjim posjetiteljima je poznatija pod imenom “Crvena zemlja” ili “Crvene stijene”. Lokalna cesta vodi skroz do plaže i u toj vožnji ćete proći kroz dobar dio Vira i vidjeti divlju stranu otoka. Dostupna je automobilom i ondje ćete pronaći mnoštvo parkinga uz plažu. Moja preporuka je da se odvažite na vožnju biciklom. Priroda je uistinu prekrasna, a sam put nije prenaporan. Pošto je ovo prirodna plaža, nećete naći kafiće i trgovine u okolici stoga budite spremni ponijeti pitke vode i sendviče na put

Virić

otocic viric

Virić je prekrasan otočić koji ćete vidjeti sa desne strane kada dolazite na otok Vir. Upotpunjava taj prekrasan pogled kod dolaska na otok, prema Pagu i Velebitu. Iako ovo nije plaža, sam otočić je okružen prekrasnim plitkim pjesčanim plažama i definitivno jedna od destinacija za vašu posjetu. Otok možete posjetiti rentanjem čamca ili kaića, a česti se odvaže na plivanje do njege jer je uistinu blizu i većinu puta se može prehodati. Pošto virić nije naseljen, ondje nema ni sadržaja. Iz tog razloga si pripremite vodu za piće i nešto za prigristi ukoliko se mislite duže zadržavati.

Plaža Lučica

Plaža Lučica je ustvari stara luka za čamce i brodice. Sama plaža je poprilično dugačka i nasuta je šljunkom kao i većina plaža na otoku Viru. Samo morsko dno je kameno i mjestimice pjeskovito. Na plaži nema vegetacije tako da je dobro ponijeti zaštitu od sunca. Srećom plaža je okružena mnogim ugostiteljskim objektima te je u okolici dovoljno mjesta za parkiranje. Iz tog razloga je idealno mjesto za obitelji i cjelodnevno ljenčarenje pod suncobranom.

Uvala Pedinka

Plaža Pedinka je šljunčana plaža na jugo-zapadu otoka Vira i jedna je od najpopularnijih plaža. Nalazi se odmah uz šumoviti predio virskih borova što je činim vrhunskim mjestom za sakriti se u hladu. Imate dostupan parking, a tik uz plažu je i “beach bar”. Ovo plažu Pedinka čini idealnim za obiteljsko opuštanje.

Plaža Miljkovica

Plaža Miljkovica se nalazi na zapadnoj strani otoka Vira. Nalazi se tik uz red privatnih apartmana i uz nju je i nekoliko ugostiteljskih objekata. Plaža je izuzetno duga, šljunčana i djelomično kamenita. Odlično mjesto za opuštanje i odmor.