Ljubitelji prirode u Gorskom kotaru imaju osjećaj da su u zelenom raju. Iako je prometno odlično povezan, zbog skromnijih gospodarskih uvjeta i oštrije klime upravo ovdje broj stanovništva kopni. No, zeleno srce Hrvatske ipak postojano otkucava, iako svojim pomalo usamljenim ritmom. Pa krenimo na put.

Piše: Kristina Panić / talesofcroatia.com

atma.hr – 52
Zatvorite oči i zamislite: zelena, plava, tirkizna… to su goranske boje. Zelene bjelogorične i crnogorične šume, plave bistre rijeke, tirkizni izvori i jezera. Lijepo uređena šetnica uz rječicu Kamačnik, kameni obluci u kristalno čistoj vodi, drveni mostići i šuma koja priča. Divlja romantika, kažu neki – s pravom. To je kanjon Kamačnik. A fine, prefine štrudle u istoimenom restoranu prava su uživancija nakon šetnje. Prizor je to ljepši jer se s terase pruža pogled na rječicu, a zrakom se zvučno prenosi šum njezinih slapova. Relativno blizu nalaze se Zeleni vir i kanjon Vražji prolaz. Zeleni vir je izvor koji izvire u špilji, čineći tako zeleno jezerce. Uz špilju se nalazi visoka stijena s koje se slijeva potok, roseći vam lice i ruke svojim prštećim kapljicama.

Kanjon Vražji prolaz svojom je upornošću uspio probiti potok Jasle, a čovjek je unutar kanjona sagradio konstrukcije probijajući put za ljude i životinje. Na kraju prolaza nalazi se Muževa hižica, nekoć utočište pred Turcima – špilja bogata stalagmitima i stalaktitima. Brodmoravički kraj osobito mi je drag zbog snažne, ali blage prirode. Od moravičkih sela izdvojila bih Klepeće selo. Prilaz i sam ulaz u selo stvaraju dojam kao da ste u bajci. Bijeli put presijeca blaga, nevisoka brdašca prekrivena livadama, omeđena šumom.

litopunkturaNedaleko od Klepećeg sela nalazi se divna rijeka Kupa, prirodna granica Hrvatske i Slovenije. A na ulasku u selo jedan je od stečaka s uklesanim kozmogramom – energetska točka Svijeta Kupe. Prije nekoliko godina tim je međunarodnim geomantijskim projektom uzduž rijeke Kupe, na slovenskoj i hrvatskoj strani, locirano 40 energetskih točaka ovog divnog kraja. Točka u Klepećem selu predstavlja unutarnje sunce, koje je izvor arhetipskih sila Zemlje i koje se kroz simbol spirale uzdiže iz dubine Zemlje i predstavlja veliku zalihu energije. Ta zaliha energije, koju označavaju tri plamena, se koncentrira i širi izlijevajući se u prostor kupske doline.

Prolazeći kroz selo i nekolicinu njegovih simpatičnih kućica, koje su se ljupko smjestile sa svake strane ceste, dolazi se do Šimatova, a nastavite li dalje šumskim i makadamskim putem slijedeći oznake, naći ćete Kavranove stijene koje su se strmo uzdigle iznad zemlje. S njih se pruža veličanstven pogled na Kupu i Sloveniju. Vozeći se autoputom ili starom cestom, nema tko nije primijetio i zastao, diveći se i uživajući u pogledu na goranskim jezerima. Zelenilo šuma utapa se i reflektira u jezerskoj vodi uvodeći nas tako u stanje mira i opuštenosti. Lokvarsko jezero nastalo je umjetno, podizanjem brane koja je sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila druga takva na svijetu. Ovdje se danas nalazi splav pa možete uživati u romantičnoj i meditativnoj vožnji. Svježinu jezerske vode potražile su i grane breza nježno se nadvijajući ponad jezera. Vrlo je atraktivno i jezero Bajer u Fužinama, na kojem također možete uživati u vožnji brodićem ili divnoj šetnji. Oba su jezera bogata ribama.

Gorski kotar osobito je atraktivan biciklistima s obzirom da njime prolazi biciklistička transverzala sa 7 etapa (točne rute i prečice dostupne su online). Osim toga, omiljeno je mjesto planinara i svih ljubitelja prirode. Nacionalni park Risnjak dom je izvora rijeke Kupe, a s obzirom na broj leptira cijela se dolina naziva Dolinom leptira. S vrha Risnjaka, koji je dom medvjedima, risevima i vukovima, pruža se veličanstven pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i slovenske Alpe. Bajke, legende i priče nerazdvojni su dio goranske tradicije, osobito ako se kazivaju goranskim narječjem. Ogulin kao rodni grad najveće hrvatske spisateljice bajki Ivane Brlić Mažuranić već godinama organizira Ogulinski festival bajke. Tih dana na raznim se lokacijama pripovijedaju priče, oslikavaju lica, crta se i pjeva, a grad preplave uzbuđeni dječji glasići. Još bi se puno toga moglo reći o Gorskom kotaru, nadam se da će vas ove malene crtice potaknuti na samostalno ili organizirano otkrivanje njegovih oku vidljivih i nevidljivih ljepota.

Kristina Panić / talesofcroatia.com

Objavljeno u magazinu 100% prirodno, izdanje srpanj 2015.

tales-of-croatia

atma.hr – 52
Tales of Croatia organizira:

Tales of Croatia u nadolazećem periodu organizira nekoliko zanimljivih iskustava duhovnog turizma. Pridružite nam se!

Drevne tehnologije i budućnost čovječanstva

Serija predavanja vodećih međunarodnih, neovisnih znanstvenika: dr. Semir Osmanagić, Kalus Dona, Valerij Uvarov, Michael Tellinger, – “Drevne tehnologije i budućnost čovječanstva”. Više detalja ovdje.

Datum: 20.09.2015., 10-20 sati

Lokacija: Opatija, sportska dvorana Marino Cvetković

Cijena ulaznice: 150 kn do 31.08. / 200 kn od 01.09.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail

Prijavite se na naš program Mistika doline piramida, s posjetom nalazištu u Visokom, više detalja OVDJE.

Onkraj osjetila

Cres, sigurno jedan od najdivnijih otoka Jadrana, oduševljava divljinom i predivnim prizorima. Od bjelogoričnih šuma i čarobnih labirinata do strmih hridi i pogleda na morsko bespuće, romantično u suton ili divlje i zastrašujuće u vrijeme olujnih dana. Trenutno ćete otputovati u prošlost hodajući uz mirise raznog mediteranskog bilja.Osim toga voziti se creškim cestama prava je avantura zbog mnogobrojnih ovaca koje odmaraju na toplom asfaltu. Ovce, srne, orlovi, nekad delfini, dio su otočkog folklora. Pitoreskna mjestašca, posebni okusi i mirisi. Možda nije slučajno što je baš Frane Petrić, filozof sa Cresa, napisao poznato utopijsko djelo “Sretan grad”.

Program koji smo za vas pripremili neodoljiva je kombinacija upravo u duhu samog otoka, aktivna u istraživanju divljine no i vrlo blaga u sjedinjavanju s prirodom. Posjetit ćemo neka od najljepših mjesta na otoku, kao gradove Lubenice, Cres, Valun i šumu Tramontanu te uživati u zanimljivim radionicama.

Termini:
10. – 17.10.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

Tura natura

Oslobodite pustolova u sebi i krenite u avanturu istraživanja najljepših hrvatskih krajolika. U sedam dana provest ćemo vas kroz čudesnu divljinu hrvatskih planina i gora, plavetnilo gorskih jezera i otkriti skrivene čari čak tri nacionalna parka: Plitvičkih jezera, Velebita i Paklenice. Na izvorima mističnog svijeta hrvatskih bajki i legendi, okrijepite dušu i tijelo zvukovima stoljetnih prirodnih instrumenata te izvornim okusima hrvatske gastro tradicije. Zabavite se i ugodite svim čulima kroz nezaboravne doživljaje raftinga, trekkinga, jahanja i kampiranja u nedirnutoj prirodi. Dugovječna i postojana, neotkrivena i divlja, priroda je naš najvjerniji prijatelj koji nas približava sebi, otkrivajući pritom svoju ljepotu i mudrost.

Termini:
17.- 23.07.2015.
22. – 28.08.2015.

Za detalje i prijavu pošaljite nam e-mail.

atma.hr – 52