Miris je specifičan, a njena ljekovita svojstva su višestruka. Tisućljećima je u službi čovječanstva, a Hipokrat je znao govoriti da mu može zamijeniti sve lijekove. Svi njeni dijelovi čuvaju zdravlje, liječe početni stadij upale pluća, upale i infekcije grla. Jača imunitet, ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

atma.hr – 52
Bazga (sambucus nigra, zova, crna bazga) važi za jednu od najljekovitijih i najstarijih biljaka Europe, a na našim prostorima je jedna od najzastupljenijih.

Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Najznačajnije su crna i crvena bazga.

Kod nas se najčešće koristi crna bazga – Sambucus nigra.

Kod starih naroda bazga je bila simbol rođenja i smrti, služila je za zaštitu od zlih sila.

Stari Europljani i Indijanci koristili su bazgu u liječenju upala, probavnih tegoba, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Naime, svi njeni dijelovi, počevši od korijena do cvijeta i ploda čuvaju zdravlje, te liječe bronhitis, astmu, kašalj, početni stadij upale pluća i upale i infekcije grla. Pomaže i kod gušenja u grudima, jača imunitet.

Osim toga, bazga ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti gripu, pojedite 4 žlice bobica bazge. Za liječenje gripe i prehlade možete koristiti i ekstrakt bazge koji možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i biljnim ljekarnama.

U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.

Prepuna je moćnih antioksidanasa Flavonoida, a cvjetovi su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C.

Bobice bazge sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, C i B.

atma.hr – 52
Bazga pomaže i u liječenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Zova djeluje i kao blagi laksativ, te se preporučuje njeno uzimanje kod crijevnih i probavnih smetnji, a pošto je prijatnog ukusa mogu je koristiti i djeca.

Njena diuretička svojstva prijaju radu bubrega i urinarnog trakta, a detoksikacijsko djelovanje pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Bazga se koristi i u kremama protiv pjega i mrlja na koži. Zbog svojeg adstringentnog djelovanja čest je sastojak krema za akne.

Osim toga, pomaže i kod akni, čireva, konjuktivitisa i kožnog osipa.

Bazga je ljekovita biljka širokog spektra djelovanja koja može pomoći kod:

 • astme i alergije
 • akni i pjega na koži
 • gripe i prehlade
 • čišćenja organizma
 • vodene bolesti
 • oslabljenog imuniteta
 • degenerativnih bolesti
 • čireva i konjunktivitisa
 • mršavljenja
 • dijabetesa
 • probavnih tegoba

atma.hr – 52
Primjena i berba

Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice.

Mladi izboji i listovi beru se u travnju i svibnju. Djeluju kao diuretik, koriste se za čišćenje krvi i liječenje dijabetesa.

Cvjetovi se beru krajem svibnja, samo po sunčanom i suhom vremenu te se malo posuše na suncu. Najčešće se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava.

Bitno je znati da se koristi samo unutrašnji, zeleni dio zove. Kada je uberete, cvjetove stavljajte na papir i čuvajte na toplom mjestu do potpunog sušenja. Ako cvijet promijeni boju, odnosno potamni, bacite ga!

Kora s grana i stabla bazge se bere od veljače do ožujka i od listopada do studenoga. Djeluje kao laksativ, protiv vodene bolesti i kao pomoć kod mršavljenja.

U rujnu se sabiru dozrele bobice bazge. Korisne su kod avitaminoze, neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba…

Od cvjetova bazge najčešće se priprema sirup, čaj, iscrpina, pa i liker.

Od zrelih bobica se priprema džem, voćni prah, sirup, liker i vino. Od izboja i mladih listova može se pripremati mast ili prah, a od kore čaj.

Zapravo, što god odlučite pripremiti nećete pogriješiti jer je sve blagotvorno i ljekovito.

Uvarak od bazge 1

1 žlicu listova bazge, suhih ili svježih, kuhajte 10-15 minuta u šalici vode. Ovom uvarku dodajte malo meda i pijte po nekoliko žlica tijekom dana. Ovaj uvarak pojačava znojenje pa time liječi reumu, gripu i vrućicu.

Uvarak od bazge 2

1 žlicu sitno nasjeckanog korijena bazge kuhajte u šalici vode najmanje 20 minuta. Ovu količinu popijte tijekom dana kao lijek za brzo mršavljenje.

Čaj od bazge 1

2 čajne žličice suhih bazgovih cvjetova prelijte s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Taj čaj možete koristiti za dobro znojenje kod gripe i prehlade, ali i preventivno. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od bazge 2

Jednu žlicu suhih bazgovih bobica stavite u šalicu hladne vode, nakon 12 sati podgrijte i popijte prije doručka, kao izvanredni lijek protiv slabe stolice.

atma.hr – 52
Čaj od bazge 3

Između debele bazgove kore i središnjeg dijela stabla nalazi se svijetlozeleni ovoj – od njega se priprema čaj koji uspješno čisti želudac.

2 čajne žličice te svijetlozelene mase prelijte se s 1/4 litre kipuće vode, nakon 10 minuta procijedite i pijte gutljaj po gutljaj.

Mjere opreza

Zeleni dijelovi bazge sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev, gušenje, teško disanje i bol u trbuhu. Sirova bazga se prije upotrebe mora dobro popariti kipućom vodom ili prokuhati.

Kada se bazga pravilno koristi nema nuspojava.

Stil.kurir / alternativa-za-vas