Image by rawpixel.com on Freepik

Narcisoidni poremećaj u psihologiji i psihijatriji, smatra se ‘poremećajem osobnosti’. Taj poremećaj utječe na odnose, karijeru i svakodnevicu. Osoba s tim poremećajem nikad se neće i ne može promijeniti.

atma.hr – 52
Ja, ja i samo ja. Nitko drugi se ne smije usuditi ukrasti mi svjetla reflektora. To je suština onoga što radi narcisoidna majka. Iako je zdrava količina ljubavi prema sebi važna, važno je ljubav i poštovanje iskazivati drugima, a pogotovo svojoj djeci.

No kod narcisoidne majke to nije tako, ona je uvijek u pravu i u potpunosti je zaokupljena sobom. Jedno pravilo vrijedi za nju, a drugo za sve ostale.

Kako prepoznati narcisoidnu majku?

1. Tretira djecu kao svoj ‘produžetak’

Za sve dobro što učinite, zasluge pripisuje sebi, svojoj superiornoj genetici i trudu u odgoju. Stalno će vam to spočitavati i prilično dramatizirati. Rado će si pripisati i tuđe zasluge. Govorit će koliko se izmučila da vam plati satove violine, a vi znate da je satove platio vaš otac.

Naravno, sve što napravite ili čemu težite, neće je učiniti ponosnom, već obrnuto.

2. Huškanje djece jedne protiv drugih

Kod klasične narcisoidne obiteljske dinamike narcisoidna majka izabere ‘zlatno dijete’ koje je savršeno i ‘žrtvenog jarca’ koji je kriv za sve. Ponekad postoji i ‘izgubljeno dijete’ i obično je zanemareno.

Huškajući djecu jedne protiv drugih, narcisoidna majka svakoga stavlja na njegovo mjesto, učeći ih da moraju zaraditi pažnju, ako je uopće i zasluže.

Dio ovakvog ponašanja mogao bi se pripisati sadističkom nagonu, jer narcis voli gledati kako njezina djeca pate. Neke majke mijenjaju uloge svojoj djeci, a mogu ih okrenuti i protiv rođaka ili susjeda (u slučaju obitelji s jednim djetetom).

atma.hr – 52
3. Ona je nedostižna

Nikada ne biste smjeli svojim talentima ili izgledom nadmašiti mamu, osim ako vas ona nije pripremala za to.

Čak i tada, kako stari, postat će ljubomorna i pronaći načine da vas omalovaži ili sabotira.

4. Gaslighting

Gaslighting je oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač nastoji izluditi žrtvu kako bi počela sumnjati u samu sebe i svoju stvarnost.

Gaslighting je klasičan element narcisoidnog zlostavljanja. Djeca ne očekuju da bi njihovi voljeni mogli učiniti nešto tako strašno, a često nisu niti svjesna da su postala žrtvom gaslightinga i da se otrov podmuklo proširio.

Ako nešto i primijetite, govorit će vam da umišljate, da ste preosjetljivi, ludi, dok i sami ne posumljate u svoju prosudbu.

5. Münchausenov sindrom

Riječ je o pretvaranju osobe da je bolesna ili nastavlja igrati ulogu bolesnika i nakon izlječenja. Neke narcisoidne majke ponekad ‘treniraju’ djecu da glume da su bolesna kako bi im u tom slučaju davale utjehu i pažnju.

Nedosljednom skrbi o djetetu, majka daje do znanja da nije vrijedno pažnje, stavlja ga u inferioran položaj dok se ona osjeća moćnijom i potrebnijom.

6. Manjkavi pokloni

Suptilan, ali učinkovit način da djetetu kažete da nije dovoljno dobro jest da mu dajete oštećene ili manjkave poklone.

Ovo je uobičajena praksa kod narcisoidnih majki, a dijete će misliti da je riječ o slučajnosti. Jer, zašto bi majka učinila tako nešto?

Na kraju, takve majke sadistički uživaju gledajući dijete u nelagodi, zato biste trebali reći što mislite.

atma.hr – 52
Kako narcizam utječe na djecu?

Kako nikada niste znali kakvog će raspoloženja biti vaša majka, hodali ste kao po jajima, neprestano osluškujući situaciju.

Fini radar, koji ste razvili, pomagao vam je da preživite, jer bolje je misliti da će biti loše pa naučiti bježati prije nego što se dogodi zlo.

Slabija emocionalna inteligencija

Nažalost, djeca narcisa su odgajana da zanemaruju svoje osjećaje. Naučili ste da je najbolji način da preživite ne osjećati ništa.

Svatko se rađa s urođenim osjećajem što je dobro, a što loše jer nam to govori naša intuicija. Ali budući da ste naučili gušiti svoje emocije, ne znate prepoznati druge toksične ljude.

Krivnja, sram, kajanje – nesveto trojstvo žrtve narcisa

Osjetit ćete krivnju za stvari koje ste učinili i za stvari koje niste učinili.

Vi doživljavate određene emocije, činite greške koje čini svaki čovjek, ali osjećat ćete sram jer sebe vidite kao suštinski lošu osobu.

atma.hr – 52
Imate niske standarde ili nemate granica

Djeca koju odgajaju narcisoidne majke često odrastaju s niskim standardima i lošim granicama.

Ako ne znate što su granice, onda je normalno da ih prekršite.

Nesigurne veze

Budući da vas je odgajala narcisoidna majka, mogli biste razviti nesigurnost u vezama, bojati se da vaš partner ne želi bliskost kakvu vi želite, potom postajete nametljivi i osjećate se još gore.

Kako se izliječiti i pronaći mir?

1. Prestanite kriviti sebe

Kad shvatite da je vaša majka narcisoidna, taj trenutak može biti oslobađajući. Sve postaje jasnije.

2. Prepoznajte njezine namjere i postupite u skladu s tim

U odnosu s majkom, mislite o potezima koje ona čini i kako su osmišljeni da vas povrijede.

Pogledajte širu sliku onoga što se događa i pokušajte biti što ravnodušniji.

atma.hr – 52
3. Minimizirajte kontakt

Iako ne zagovaramo da potpuno prekinete kontakt s majkom, pokušajte se emotivno zaštititi, ne dopustiti da na vas prebacuje osjećaj krivnje, a kao odrasla osoba možete jasno postaviti granice.

4. Vodite računa o sebi

Osjećat ćete se krivima što niste ljubazni prema njoj, ali morate naučiti kako se brinuti o sebi.

Zvuči lako, ali nije i trebat će vam puno vježbe, a ponekad i liječenje od posljedica traume.

Morat ćete se pomiriti s činjenicom da majku kakvu biste željeli, nikada nećete imati.

roditelji.hr