Foto: pixabay.com

Widget not in any sidebars

Žena bi uvijek trebala pričati dobro o drugim ljudima, ako ni zbog čega drugog, onda radi dobra svoga muža

“Ladies Home Journal” bio je časopis za žene u 19. stoljeću i sadržavao je mnoštvo informacija o uređivanju vrta i njegovanju cvijeća, o glazbi, o tome kako djeca trebaju poštovati starije te se u njemu nalazi mnogo recepata.

Tako je 1895. godine ženama dao nekoliko “korisnih” savjeta za brak, pod imenom “Pravila sretne žene”:

1. Nijedan muškarac ne voli da mu žena bude sjena, ali ponekad želi se ona složi s njim, da bude slatka i da suosjeća s njim, da njegovo rasuđivanje upravlja njezinim i da ona prihvati njegovo mišljenje o ljudima i stvarima.

Tako će on biti spremniji misliti o njoj u drugim prilikama.

2. Žena bi uvijek trebala pričati dobro o drugim ljudima, ako ni zbog čega drugog, onda radi dobra svoga muža. On voli slušati o plemenitim, srčanim ljudima, o onima koji žive pošteno, koji su sretni i vole se.

To vraća njegovu vjeru u ljudsku prirodu koja tako često pokazuje svoje ružne strane.

3. Muškarac očekuje da njegova supruga bude bolja od njega. Bez obzira na to koliko je on religiozan, smatra da je idealna žena uvijek čista u duši, dobar muškarac dijelom religije smatra vjeru u to da je njegova žena duhovno viša i plemenitija od njega.

4. Ako dan za danom oblačite istu haljinu, imate istu frizuru iz godine u godinu, možda se on neće prestati ponašati isto prema vama, ali će vas uskoro prestati promatrati na isti način.

A sad malo smijeha…


Widget not in any sidebars

Savjetnik za žene iz 1955.

Davne 1955. godine tiskan je priručnik za žene nazvan “Kućna ekonomija”. Slijedi nekoliko savjeta koji u današnja vremena uglavnom izazivaju salve smijeha (a kod nekih i bijes)…

“Pripremite večeru na vrijeme. Večeru planirajte ujutro, ili čak prethodnog dana, kako bi vašeg supruga dočekao ukusan obrok kad se vrati s posla. Tako ćete mu dati do znanja da ste mislili na njega dok je on radio, ali i da se brinete za njegove potrebe.

Većina muškaraca je gladna kad se vrate s posla, a pripremanjem njemu omiljenog jela ispunit ćete mu potrebu za toplom dobrodošlicom.

Pripremite se za njega. Odmorite se 15 minuta prije njegovog dolaska kući, tako ćete biti osvježeni kada on dođe. Popravite šminku, stavite vrpcu u kosu i izgledajte svježe. Vaš suprug je proveo puno vremena s ljudima umornima od posla. Budite zanimljiva i vesela za njega. Njegov dan je bio dosadan i treba mu malo zabave, a dio vaših dužnosti je da se pobrinete za to.

Smanjite razinu buke. Kad se vaš suprug vrati s posla, isključite sve kućanske aparate i potaknite djecu da se i ona utišaju.

Budite sretni što ga vidite. Toplo mu se nasmijte i pokažite iskrenu želju da mu udovoljite.

Poslušajte ga iako mu možda morate reći puno toga, nemojte to učiniti neposredno nakon njegovog dolaska kući. Neka on prvo govori, on sigurno ima važnije stvari na umu od vas. Ne ometajte ga.

Ne žalite se ako vas muž dođe kući kasno navečer ili ako želi otići van na večeru bez vas. Umjesto prigovaranja, pokušajte razumjeti pod kolikim je on pritiskom zbog posla. Kad je kod kuće, sigurno se želi odmoriti i opustiti.

I na kraju, ne postavljajte mu nepotrebna pitanja i ne sumnjate u njegovu sposobnost prosuđivanje ili integritet. Ne zaboravite da je on gospodar u kući i kao takav će uvijek provoditi svoju volju, pošteno i pravedno.

I zapamtite, dobra žena zna gdje joj je mjesto.”

Ajmo žene, komentari na ovu, ima li u vašoj okolini još uvijek ovakvih stavova i brakova? 🙂

radiosarajevo.ba

smehnigreh.blogspot.hr

atma.hr – 39