Jedno je vrijeme preko Airbnb servisa, za 70 000 dolara postojala mogućnost iznajmljivanja cijele države – zajedno s princom! U državi gotovo da nema kriminala. Posljednje ubojstvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

atma.hr – 78
Sa svega 37.000 stanovnika na površini od 160 kvadratnih kilometara, ova država spada u jednu od najmanjih, ali po mnogo čemu posebnih država svijeta.

Kneževina Lihtenštajn (njem. Fürstentum Liechtenstein) malena je država u srednjoj Europi, bez izlaza na more. Graniči sa Švicarskom na zapadu i Austrijom na istoku.

Reljef je planinski, što je pogodovalo razvoju planinskog (skijaškog) turizma.

castle liechtenstein 1158949 340

Poznata je i kao porezni raj. Glavni grad je Vaduz. Unatoč svojoj maloj površini, Lihtenštajn nije jako urbaniziran (kao što je to npr. Kneževina Monako). Službeni jezik u Lihtenštajnu je Njemački. Lihtenštajn je jedna od malobrojnih svjetskih zemalja koja je neutralna te je imala vrlo mirnu povijest.

Lihtenštajn je šesta najmanja neovisna država u svijetu. Veća je samo od: Vatikana, Monaka, Naurua, Tuvalua i San Marina.

Lihtenštajn je višestranačka parlamentarna demokratska monarhija. Trenutačni lihtenštajnski ustav je usvojen još 1921. godine. Po usvajanju tog ustava, Lihtenštajn je postao ustavna monarhija s parlamentarnim sustavom, iako je vladajući princ iz obitelji Liechtenstein ipak zadržao najveću moć i vlast.

atma.hr – 39

Vladajući princ je na čelu države i predstavlja zemlju na međunarodnom planu (iako je Švicarska najvećim dijelom preuzela odgovornost o vanjskim poslovima i vojnoj obrani Lihtenštajna). Princ može uložiti veto na zakone koje je izglasao parlament. Princ može proglasiti referendum, predlagati zakone te raspustiti parlament. U slučaju potrebe za raspuštanjem parlamenta, građane se poziva na referendum.

liechtenstein 176116 340Untaoč svom malom teritoriju i ograničenim prirodnim resursima, Lihtenštajn je danas jedna od tek nekoliko zemalja u svijetu koje imaju veći broj registriranih poduzeća od broja stanovnika.

Lihtenštajn danas ima prosperitetnu, jaku, visoko – industrijaliziranu ekonomiju. To je postignuto izuzetno malom poreznom stopom (najveća stopa je 18%) i lakim, ne kompliciranim pravilima udruživanja.

Lihtenštajn uvozi više od 90% energetskih potreba. Kneževina je u carinskoj i monetarnoj uniji sa Švicarskom, pa je švicarski franak službena valuta u kneževini. Kneževina Lihtenštajn je članica EFTA-e (Europskog udruženja za slobodnu trgovinu).


Widget not in any sidebars

Država Lihtenštajn gotovo da nema kriminala. Posljednje evidentirano ubojstvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima tek nekoliko zatvorenika.

Svatko tko je osuđen na kaznu dužu od dvije godine odlazi u zatvor u Austriji. Ljudi se u ovoj zemlji osjećaju toliko sigurno da većina čak i ne zaključava ulazna vrata.

Švicarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. Švicarski vojnici, njih 170 su naoružani puškama, ali bez metaka, tijekom vojne vježbe slučajno prešli granicu. Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtovima dvorca Vaduz.

Prije pet godina mogli ste iznajmiti cijelu državu na jednu noć. Naime, u suradnji s Airbnb servisom ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, isprobavanje vina s princom i kreiranje personalizirane novčane valute, privremenog karaktera. Zadovoljstvo je koštalo 70.000 dolara.

atma.hr – 78
Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

U Lihtenštajnu je zvanični jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim nariječjem, drugačijim od standardnog njemačkog jezika.

Sve do 1984. godine, zbog propadanja tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle  glasati na izborima. Na referendum su mogli izaći samo muškarci, tako da je referendum uspio tek iz četvrtog pokušaja, s 51,3 posto glasova ZA.

wikipedia/bastabalkana.com

atma.hr – 78