atma.hr – 52
U potrazi za prirodnim lijekovima, mnogi su se okrenuli alternativnim, isprobanim rješenjima koji su nam na dohvat ruke.

Neke prirodne lijekove svatko bi trebao imati u svojoj kućnoj apoteci, a osim što će ublažiti simptome bolesti, odlični su i u prevenciji. Otkrivamo vam kojih 9 prirodnih lijekova treba dodati u svoju kućnu apoteku.

1. Grapefruit kapi – antibakterijsko djelovanje

Ekstrakt sjemenki grejpa je prirodni antibiotik i antioksidans. Djeluje na široki spektar bakterija i virusa, a pritom nije štetan za organizam. To je prirodni lijek koji također uništava gljivice i parazite.

U usporedbi sa 30 različitih tradicionalnih antibiotika, ove kapi su pokazale  jednaku učinkovitost, a dobra je stvar što bakterije i virusi ne mogu razviti imunitet na njega.

2. Propolis – protiv kašlja

Još jedan prirodni proizvod s antibiotskim djelovanjem. Propolis je smjesa smolastih supstanci koje pčela skuplja s cvjetova različitih biljaka. Mnoga istraživanja pokazala su kako je propolis prirodni anestetik, antioksidant, antiseptik i antibiotik, a djeluje čak i protiv virusa.

Osim što će ublažiti bol u grlu, podiže imunitet, učinkovit je iu liječenju kašlja, sinusa te krajnika. Krema od propolisa odlično je sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože. Može ga se uzimati u kapima ili u spreju.

atma.hr – 52
3. Uvin čaj – protiv urinarnih infekcija

Najpoznatiji prirodni lijek i pomoć kod liječenja urinoinfekcije je uvin čaj. Ima najdužu i najčešću primjenu, a ublažit bolne i neugodne tegobe i pečenje. Iako nije pretjerano učinkovit kod samog uništavanja bakterija, uvin čaj ima dokazano djelovanje na sprječavanje širenja i izazivanja većih upala.

Naime, on je diuretik i pomaže kod izbacivanja bakterija iz organizma. Osim toga zbog nekih spojeva uvin čaj ‘odljepljuje’ bakterije s epitelijalnih stanica mokraćnih puteva i one su tada pogodan cilj za i antibiotsku terapiju.

4. Valerijana – protiv napetosti i nesanice

Biljka valerijana se zbog svog umirujućeg djelovanja još od 19. stoljeća koristi kao prirodni sedativ. Valerijana prvenstveno služi za liječenje nesanice, te uklanjanje napetosti.

Zanimljivo je kako njeno umirujuće djelovanje opušta mišiće te oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu. Ovu biljku lijepog mirisa neki koriste i kao biljni lijek za bolne i neredovite menstruacije, posebno ako je stres glavni uzrok izostanka ciklusa.

5. Češnjak – protiv bolesti dišnih putova

Češnjak je snažan antioksidans i djeluje izuzetno povoljno na imunološki sustav sa protuupalnim svojstvima. Osim toga ima i antivirusna i antibakterijska svojstva.

Češnjak pomaže kod liječenja mnogih bolesti, virusnih i bakterijskih infekcija, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora. Češnjak osim toga, prirodno snižava kolesterol i krvni tlak, te pomaže pri regulaciji razine šećera u krvi.

atma.hr – 52
6. Đumbir – protiv mučnina

Ova tropska začinska biljka prirodan je lijek protiv mučnina. Koristi se i kao lijek za prehladu, ali i za poboljšanje cirkulacije. Osim toga ima antiseptičko djelovanje i smiruje kašalj te se koristi kao dodatak toplim napicima tijekom zime.

Ovo je snažan antioksidans koji stimulira funkciju jetre. Potiče rad srca i krvotoka, stvarajući osjećaj topline. Ne preporučuje se osobama koje pate od gastritisa i čireva probavnog sustava. Potiče rad srca i krvotok, stvarajući osjećaj topline.

7. Ulje čajevca – protiv gljivica

Ulje čajevca ima antiseptička i fungicidna svojstva i spada u jedno od najdjelotvornijih prirodnih sredstava u borbi protiv gljivica na noktima. Antiseptička i antibakterijska svojstva još su prepoznali Aboridžini koji su ga koristili za saniranje ozljeda, ugriza i uboda insekata.

Aromaterapeuti ga preporučuju stavljati u malim dozama i razrijediti ga sa nekim baznim uljem (hladno prešano ulje – maslinovo, suncokretovo, sezamovo ili kokosovo ulje).

8. Ehinacea – protiv gripe i prehlade

Prvobitno američki rod cvjetnih biljaka Indijanci su koristili za liječenje i prevenciju upala dišnih puteva, ai danas je jedan od najčešćih prirodnih odabira kada želimo skratiti trajanje prehlade gripe te ublažiti simptome upale grla ili kašlja. Istraživanja su pokazala kako smanjuje trajanje prehlade za čak 25 posto.

9. Lavanda – protiv upala

Lavanda se koristi u kozmetičkoj i parfemskoj industriji, ali najpoznatija je po svojim ljekovitim svojstvima. Miris lavande smiruje živčani sustav pa je prirodni lijek za smirenje, pomaže kod glavobolje i kod upale mišića.

Par kapi ulja lavande potrebno je umasirati na bolna mjesta i trebala bi ublažiti bol. Kod problema s astmom preporuča se inhalacija s dodatkom lavandinog ulja. Možete čak da probate i masažu prsa s nekoliko kapi lavandinog ulja.

Zadovoljna.hr