Foto: pixabay.com

Ne možete promijeniti svoj život dok ne izađete iz svoje zone udobnosti. Promjena započinje na kraju vaše zone udobnosti.

atma.hr – 52
Kada ste zadnji put iskočili iz svoje zone udobnosti? Izlazak iz naše zone udobnosti bitan je za naš rast, testira naše granice, pali naša osjetila i pomaže nam da formiramo dublje veze s drugima.

S tim iskustvom dobivamo osjećaj postignuća i veće samopouzdanje; a zbog većeg samopouzdanja živimo hrabrije i imamo maksimalno ispunjen život.

Život koji se živi izvan zone udobnosti je život bez žaljenja – pa zašto igrati na sigurno? Kao ljudska bića mi volimo misliti da nam je najbolje, najsigurnije kada živimo uredno unutar područja naše zone udobnosti. Sviđa nam se sigurno i poznato.

Ali što je to što nas zaista sprječava da napravimo korak preko nevidljive linije naše zone udobnosti? Odgovor je jednostavan – strah. To je strah od nepoznatog, strah od gubitka kontrole nad našim životima ili strah od onoga što drugi misle o nama.

Tu su sve vrste razloga zbog kojih možemo biti previše uplašeni da prijeđemo tu granicu u nepoznat (i mnogo sretniji) život  – ali svi oni počinju sa strahom.

Mi smo često naš vlastiti najgori neprijatelj, pogotovo kada je u pitanju poduzimanje prvog koraka ka promjeni. Mi se često pokušavamo uvjeriti da smo sretni onda kad nismo  ili razmišljamo o najgorim mogućim scenarijima umjesto da odaberemo usredotočiti se na uzbuđenja koje nam svijet može ponuditi.

atma.hr – 52
Kako napustiti zonu udobnosti?

Slijedite ove jednostavne korake i počnite izlaziti iz svoje zone udobnosti – malo po malo – sve dok s obje noge ne budete na drugoj strani.

1. Ne bojte neuspjeha

Strah od neuspjeha je ono što sprječava većinu ljudi da žive život iz svojih snova. Ako taj strah ne savladate, nikada nećete napustiti svoju zonu udobnosti.

Svaki put kad vam mozak kaže da ne možete učiniti nešto, zamislite da to radite. S vremenom ćete izgraditi samopouzdanje i  vjerovat ćete u sebe.

2. Oslobodite se straha

Kada se suočimo sa strahom, naša prva reakcija je – pobjeći od njega. Pokušavamo izbjeći sve situacije u kojima bi se mogli suočiti sa strahom,  a ako imamo tu nesreću da se nađemo u takvoj situaciji, mi obično sve pokušavamo ignorirati i odvraćamo si pažnju jelom, televizijskim programom, surfanjem po  internetu ili kupovinom.

Međutim, što ako biste pogledali svoj strah ravno u oči po prvi put? Sljedeći put kada osjetite  strah, suočite se s njim. Pokušajte shvatiti zašto vas nešto plaši – što mislite da će se dogoditi?

Nakon što smo pokušali istražiti naše misli i osjećaje iza straha, obično shvatimo da je naš strah potpuno neutemeljen. To ga ne čini manje zastrašujućim – ipak je strah – strah. No, nakon što shvatite da je vaš strah potpuno nusproizvod vaših misli i ništa drugo, s vremenom će on početi gubiti svoju moć koju ima nad vama.

atma.hr – 52
 3. Ne razmišljajte. Samo recite „da“!

Kada se pojavi prilika za napraviti nešto novo, mi je često previše brzo odbacujemo ili započinjemo pronalaziti isprike kao što su: ‘Ne mogu jer nemam dovoljno novaca/vremena/iskustva” ili “Nije pravo vrijeme, možda kad budem imala više novca/iskustva/vremena“.

U tome svemu možda i ima neke istine, možda trenutno nemate mnogo novaca ili vremena ili iskustva – ali kada je u životu to  pravo vrijeme? Sad je vrijeme!

Dakle, naučite reći „Da“ svakoj prilici koja vam se pojavi – bez obzira koliko ona bila velika ili mala. Svjesno ili nesvjesno, vi ste privukli tu priliku u svoj život – objeručke je prihvatite! Važno je imati na umu da nam se nikada ne daje više nego što možemo podnijeti. Imajte povjerenja u sebe, recite „da“ i nikad ne gledajte unatrag.

4. Promijenite sliku

Ako ste oduvijek imali problema sa životom izvan svoje zone udobnosti, onda je to vjerojatno posljedica vašeg tumačenja života u prošlosti. Način na koji smo odabrali tumačiti stvari može imati veliki utjecaj na ono s čim ih povezujemo – do kraja naših života.

Dakle, ako ste jednom odlučili iskoračiti izvan vaše zone udobnosti i nije prošlo dobro za vas, vi možda sada pokušavate izbjeći bilo kakve nove situacije i mogućnosti, pod svaku cijenu. Vama iskorak izvan vaše zone udobnosti ima konotacije apsolutnog stida ili straha.

Dakle, ako vam se ne sviđa način na koji trenutno vidite život izvan vaše zone udobnosti, zašto ne bi stvorili novu sliku?

atma.hr – 52
Pričajte si pozitivne priče, kada ste vi ili netko drugi iskoračili izvan vaše zone udobnosti, te bili nagrađeni za to.

Kada razmišljate o svim novim i uzbudljivim mogućnostima koje vas čekaju – osjećajte se uzbuđeni!

Vjerujte u sebe i budite svoj navijač broj jedan na svakom koraku na putu.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić