pixabay.com

atma.hr – 52
U svojoj postojanosti, Vi ste duša koja je odlučila doći na Zemlju po razna iskustva. Sudeći po tome, svaka osoba ih doživljava prema vlastitoj perspektivi i prema tome gradi mišljenje o situacijama, ljudima ili predmetima koji su sudjelovali na tom putu, te koristeći te podatke grade sliku o sebi. No, treba biti mnogo jasniji u tome „što ili tko“ se tu izgrađuje. Prema riječima Bashara, entiteta iz viših dimenzija, svatko od nas ima svoju fundamentalnu jezgru, to postojanje kojemu ne treba toliko tražiti razloga, jer mi jednostavno – jesmo. Svaka situacija koja se manifestira u životu ili je plod vaših vlastitih uvjerenja koje ste do tada izgradili te se ste je privukli po prirodnom zakonu „slično privlači slično“, ili je ta situacija plod Vaše želje koju ste htjeli iskusiti i odabrali ste je prije dolaska na Zemlju. U oba slučaja, vaša fundamentalna jezgra ostaje promatrač svega toga, to je ono što se kod mnogih autora naziva Više Ja.

To se može jednostavnije objasniti koristeći analogiju djece i roditelja. Roditelj koji je postigao svoju svijest dotaknuvši više razine postojanja i mudrosti, taj će djetetu dozvoliti da griješi, jer svima nam je to dano kao učitelj koji nas opominje da idući put razmislimo o načinu rješavanja sličnih situacija. Ukoliko se kao roditelj oslanjate da će dijete u životu ići putem kojim Vi niste mogli ići, velika je vjerojatnost da ćete podosta utjecati na djetetovu slobodnu volju i odlučivanje koje mora biti temeljeno izričito na vlastitim željama i težnjama. Sjetite se kako su Vaši roditelji htjeli da neki puta nešto napravite na njihov način, no svejedno ste išli svojim putem. Koliko ste kasnije bili zahvalni sebi što ste se poslušali? Vrlo je bitno da gradite svoj karakter ma što da se događa oko Vas. Imate mogućnost biranja: dopustiti da drugi utječu na vaš život i odluke, ili da zauzmete svoj stav i svima jasno pokažete da ste vrijedni poštovanja.

Svi mi ovdje na zemlji imamo neku ulogu, i vrijeme je da počnemo preuzimati odgovornost za traženje smisla života i to tako da pozitivno djelujemo na okolinu. Will Smith je izjavio da život nema smisla ako se ne sastoji od pomaganja drugima bićima na Zemlji. Veoma se slažem sa tom konstatacijom. Odavno izgubljene vrijednosti ljudskog morala moraju poprimiti reformu i moramo se početi „već jučer“ aktivno zalagati ako želimo vidljiv pomak u narednih 5-10 godina. Ne možemo dopustiti da nam norme i pravila budu nametnuti od vanjskih utjecaja okoline ili šačice vrlo moćnih ljudi. Sjetite se samo (ako možete) kako se nakon mnogih ratova stanovništvo udružilo u vidu obnove društva, arhitekture, socijalnih i ekonomskih vrijednosti itd. Zar mora izbiti rat da nam bude jasno koliko smo se odvojili od svega što nas okružuje, te da je ponovno stvaranje konstruktivne zajednice od veće važnosti nego mnogo drugih elemenata života kojima toliko pridajemo važnost?

Primjera radi, Jamie Oliver je na konferenciji TED organizacije imao govor o važnosti današnje prehrane na utjecaj globalnog zdravlja ljudi. Ponižavajući i poražavajući podaci govore o prekomjernoj pretilosti kod mnogih ljudi, te o enormnom porastu oboljelih uzrokovano lošom ishranom. Eminentni bosanski iscjelitelj Nenad Janjetović u svojim radovima napominje kako smo se odvojili od Majke Prirode radi odlaska u grad gdje čovjek ne može naći niti spokoj niti odmor. Povratak u potragu i izričaj ljudskih vrijednosti koje opisuju nas kao Božanska bića naći ćemo samo ako pogledamo unutar sebe i iskopamo osjećaje koje smo zatomili misleći da će svijet izgledati bolje. Vratimo vjeru u ljude i sinergiju sa Vječnim Duhom (Apsolutnim Bogom) i možemo imati osnove da ćemo zajedničkim snagama stvoriti postolje za novi sustav podržan duhovnim moralnim načelima – kulturni preporod.

Davor Predavec, portal3svijesti.org

atma.hr – 52