1. ORJENTACIJA ZEMLJIŠTA I OBJEKTA

Ose zemljišta i objekta trebaju ići paralelno u smjeru glavnih pravaca. Jednako je važno odrediti centralnu točku — pupak zemljišta ili objekta. Poseban značaj imaju istok, sjeveroistok i jugoistok.

2. SHEMA MAPE — VASTU PURUSHA MANDALA

Vastu Purusha Mandala je metafizička shema objekta. Simbolizira površinu Zemlje koja se manifestira tokom perioda između izlaska i zalaska Sunca. Istovremeno simbolizira putanju ekliptike i složene vremenske cikluse. Geometrijska primjena ovih principa leži u osnovi građevinskog plana.

3. USKLAĐIVANJE DIMENZIJA I PROPORCIJA

U Vedama je rečeno ako su dimenzije i proporcije objekta savršene, univerzum je savršen. Postoji šest dimenzija: visina, širina, volumen, dimezije linija, veličine prostora i praznina. Kvadrat predstavlja savršeni oblik jer su unutar njega polariteti savršeni.

Slijedeće proporcije visine i širine su idealne:

1 : 1 = mir
1 : 1,25 = snaga, bogatstvo, savršenstvo
1 : 1,5 = radost
1 : 1,75 = zdravlje
1 : 2 = jake impresije

4. ŠEST FORMULA VEDSKE ARHITEKTURE

Prva formula je aya tj. vrijednost pomnožene dužine i širine objekta, koju množimo s 9 i dijelimo s 8 i dobijamo količnik i ostatak. Dobro je ako za ostatak dobijemo brojeve 1, 3, 5 i 7, a loše ako dobijemo 2, 4 i 6. Pet drugih formula su: vyaya, yoni, taaraa, bhavanaamshaka i grahaanama.

5. KARAKTER I ESTETIKA OBJEKTA ILI CHANDA

Chanda se uglavnom tiče strukture objekta i njegovog ritmičkog rasporeda. Tiče se kako zemljišta, tako i vertikalne dimenzije. Posebno se uzimaju u obzir konture objekta prema nebu. Vastu razlikuje šest glavnih chandi ili ritmova koji se upoređuju s osnovnim ragama u glazbi: meru, khanda-meru, paataka-chanda, sushi-chanda, uddista i nasta. Sveukupno postoji 35 ritmova u koje spadaju i ritmovi objekta.

 

Dalibor Purhmajer
vedskaakademija.yolasite.com

[author] [author_image timthumb=’on’]http://atma.hr/wp-content/uploads/2012/12/daliborpurhmajer.jpg[/author_image] [author_info]Osnivač i ravnatelj Vedske Akademije Srbije i Vastu Asocijacije Srbije, vastu majstor, astrolog, publicist i predavač. Nakon studija fizike odlazi u Indiju gdje se upoznaje s drevnom vedskom filozofijom i metafizikom, drevnim sanskritskom tekstovima i učenjima drevnih Veda: Ayurveda (prirodna medicina), Joga, Vastu (uređenje prostornih energija u skladu s prirodnim zakonima) i Jyotish (vedska astrologija). za kratko vrijeme stječe potrebne kvalifikacije i 1992. godine postaje iniciran u sustav drevne vedske tradicije duhovnih učitelja. Tijekom 2004. započinje Vastu studije na uglednom i čuvenom južnoindijskom institutu Vastuvidyaprati-sthanam. Ubrzo potom upisuje i završava četverogodišnju obuku za majstora Jyotisha (indijsko-vedska astrologija), pod vodstvom uvaženog učitelja Sanjay Ratha, u okviru Šri Jagannath Centra. Njegovo poznavanje zapadnog sustava prirodnih znanosti i uzvišenog sustava istočnjačkih nauka, omogućilo mu je da načini sustav koji povezuje materiju, energiju i svijest te ih povezati s univerzalnim Vastu načelima prirode. Dalibor je počasni suradnik AUM Centra, predavač je i instruktor iz svih spomenutih područja kao i područja iz domene: ayurvedske medicine, bhakti-yoge, vedske filozofije i mitologije i drugih vedskih sustava znanja.[/author_info] [/author]