Osnove numerologije

2332

Na svoj jedinstveni način, na temelju vrlo preciznih analiza, numerologija nam pomaže u postizanju unutarnjeg uvida o tome kakvi smo stvarno iznutra te nam nudi mogućnost da iskoristimo prednosti naših jačih odlika, kao i da ispravimo naše slabosti.

Numerologija djeluje s ključem koji otvara naše “unutarnje Ja”, našim važnim djelom koji je često skriven iza izvanjskih koncepata i očekivanja koja su neispravna i nepotpuna. Naša percepcija nas samih nužno je ograničena budući da takvim uvidom ne možemo uistinu doprinijeti analizi stvarnog stanja stvari. Zašto? Takav uvid i opservacija uvjetovana je našim subjektivnim stavom i “pročišćenim tumačenjem” što utječe na konačno kreiranje mišljenja o nama samima.

Jasno je da takav pristup ne otkriva i ne ukazuje na stvarno činjenično stanje i ne daje nam pravu sliku o nama samima kao osobama.
Numerologija nam omogućuje da pogledamo unutar sebe iz jednog objektivnijeg kuta, otkrivajući nam i pokazujući stvarne aspekte naše osobnosti kojih nismo bili niti svjesni i čije smo utjecaje, moći, razvojne mogućnosti i potencijale, podcijenili ili zapostavili tijekom života.

Numerologija je moćno sredstvo i alat koji doprinosi samootrivanju i samoizgrađivanju, kao i unaprijeđivanju odlika koje smo naslijedili u ovom životu.

 

ŠTO JE TO NUMEROLOGIJA?

numerologija 2Riječ numerologija potječe iz dvije riječi:
1. Numer lat. (numerus) broj, brojka, iz čega proizlazi pojam numerirati – označiti brojem.
2. Logos – grč. (govor, riječ, pojam). Označava:
A. Logičan sud, pojam, područje mišljenja.
B. Sveopću zakonitost, božansku providnost.

Numerologija se dakle može shvatiti na tri načina:

1. Kao božansku providnost koja se očituje putem brojeva.
2. Sveopću zakonitost brojeva.
3. Nauk koji se bavi utjecajem brojeva na ljudski život.

Njena točna definicija objašnjava se na sljedeći način: Numerologija je nauk koji se bavi proučavanjem ezoteričnog i sudbinskog značenja brojeva kao i svega onoga što se može pretvoriti u brojeve, a posebice čovjekova datuma rođenja i njegova imena.

Brojevi su posvuda oko nas – Naš JMBG, OIB, broj osobne iskaznice, datum vjenčanja, broj žiro-računa, broj tekućeg računa, registarska oznaka automobila, broj našeg ulaza (stana ili kuće), broj telefona, faxa, itd.
No, možemo se upitati zašto su brojevi toliko važni da se jedan cjeloviti nauk, dakle numerologija, posvetila njihovom proučavanju i utjecaju na ljudski živote?

Brojevi su oduvijek imali vjersko i magijsko značenje. Tako nam Stari zavjet daje precizne mjere Noine arke i različitih dijelova Salomonova hrama. I mnoge su katedrale konstruirane i građene prema geometrijskim obrascima snažnog ezoteričnog značenja. Smatra se da Slobodni zidari (Masoni) te Rosenkreuzeri još uvijek čuvaju tajne arhitektonske magije.

Imena također imaju vjersku i magijsku važnost, a sva imena imaju i svoja izvorna značenja. Na primjer:

1. Ana je grčki oblik hebrejskog imena Hana što znači “Bog mi je sklon”
2. Kristina ili Tina – znači “kršćanski”.
3. David – dolazi od hebrejskog “ljubljen” ili “prijatelj”.

Imena imaju i značajnu snagu. U numerologiji nije značajno toliko izvorno značenje imena, već zbroj numeričkog ekvivalenta svakog njegovog slova. Numerolozi smatraju da broj na koji se može svesti nečije ime sadrži informacije od životne važnosti o osobnosti, snagama i slabostima, energetskim potencijalima, kao i cilju i misiji kojima bi pojedina osoba trebala težiti u svome životu.

 

KRATKA POVIJEST NUMEROLOGIJE

Heinrich Cornelius Agrippa
Heinrich Cornelius Agrippa

Brojevi su od pamtivijeka važni gdje god je postojala civilizacija, religija, umjetnost i znanost. Oni su se koristili za brojanje, nacrte građevina ili za mistične pa i magijske svrhe.

U ovom dijelu Europe, u koji i mi spadamo, kao i općenito na Zapadu, a prvenstveno u Francuskoj, Španjolskoj i Portugalu, kabalisti, koji su proučavali ezoterični hebrejski nauk i mističnu stranu judaizma, doprinijeli su poglavito popularizaciji, razvoju i primjeni numerologije od 12. stoljeća pa nadalje.

U Zapadnoj Europi tijekom 16. i 17. stoljeća, filozofi hermetičari proučavali su i bavili se astrologijom, alkemijom i mističnim značenjem brojeva. Poznatiji od njih su Heinrich Cornelius Agrippa (1486-1535), John Dee (1527-1608), Robert Fludd (1574-1637) i Elias Ashmole (1617-1692).

U 19. i ranom 20. stoljeću, numerologija postaje već vrlo utjecajna disciplina koja poprima sve više odlika zrele znanosti. Mnogi suvremeni sustavi potječu od učenja američke numerologinje L. Dow Balliet (1847-1929) i Kalifornijskog instituta za numerička istraživanja, kojega je osnovala Ballietina studentica dr. Juno Jordan. Ballietinoj suradnici, Julia Seton Sears, pripisuje se zasluga da je numerologiji dala njezin sadašnji naziv.

Također, veliki utjecaj na popularizaciju numerologije odigrao je i glasoviti irski kiromant, numerolog i astrolog Count Louis Hamon (1886-1936.), poznat pod imenom Cheiro (čit. Kiro). U svojim djelima “Numerology and Astrology” i “New Book of Numbers”, Cheiro je na jedinstven način izložio drevno kaldejsko znanje o astrologiji i numerologiji, te njihovoj uzajamnoj povezanosti. Također, poznato je da je on proučavao numerologiju i kiromantiju u Indiji od brahmana (indijskih svećenika i hermetista).

Nezaobilazno je spomenuti i Pitagoru (580-500. pr. Kr.), slavnog grčkog filozofa i matematičara, koji je bio očaran zvijezdama i odnosima među brojevima. Na Zapadu on se smatra osnivačem numerologije. Pitagora je bio osnivač utjecajnog vjerskog bratstva – Pitagorejaca. Oni su vjerovali u besmrtnost te u seljenje duše tj. reinkarnaciju. Pitagora je putovao Bliskim i Dalekim Istokom te je proučavao simboliku i značenje brojeva od egipćana, kaldejaca, židova, feničana, perzijanaca, indijaca i arapa. U dobi od 56. godina skrasio se u gradu Crotoni, u današnjoj Italiji, gdje je i osnovao svoje tajno društvo. Pravila njegove škole bila su vrlo stroga i oštra, a njegovi su učenici bili dužni prvih pet godina školovanja provesti u potpunoj šutnji. Također, inicirani u njegov tajni nauk morali su se zakuniti na potpunu tajnost. Pitagorino društvo svojim je članovima pružalo nadu u mogućnost postizanja božanske savršenosti. Ostala nam je poznata njegova izreka: “Brojevi vladaju svemirom.”

Posljednjih godina ponovno oživljavanje New age-a vodi numerologiju natrag do njezinih simboličkih i mističnih korijena.

PET NAJPOZNATIJIH ŠKOLA NUMEROLOGIJE

numerologija 3Najeminentnije škole numerologije su sljedeće:

• Vedska (indijska) škola – Nastala je u Indiji prije više od 5.000 godina. Mnogi vedski spisi poput Katapayadi Varge, Shakuna shastre i Bashantaraja-shakunodaye, sadrže izuzetne zapise o vedskoj numerologiji. Na žalost, danas se malo zna o njoj, budući da je vrlo malo ovih spisa prevedeno na hindu ili englesli jezik jer su pisani na vrlo složenom sanskrtskom jeziku.

• Kaldejska škola – U starom vijeku Kaldejom se nazivao najjužniji dio Mezopotamije (današnje područje južnog Iraka), a pripadala je regiji starog Babilona. Zapravo, Kaldeja je po prvi put spomenuta u analima asirskog kralja Ashurnasirpala II. (884/883-859. pr. Kr.), dok nešto ranije sačuvani spisi govore o istom području kao o “Morskoj zemlji”. Tvrdi se kako su kaldejci bili izvanredni astrolozi i numerolozi te majstori čarobnjaštva.

• Kabala – Hebrejska škola – Kabalom se označava mistična židovska tradicija. Prisutna je diljem svijeta, a o njoj postoji popriličan broj literature na Zapadu.

• Pitagorejska škola – Ova je škola temeljena na učenjima Pitagore. Najprihvaćenija i najrasprostranjenija je na Zapadu.

• Kineska i japanska škola – O kineskoj i japanskoj školi numerologije ne zna se mnogo i slabo je zastupljena na Zapadu.

Danas, a posebno u nekoliko posljednjih godina, uslijed naglog razvoja informatike, Interneta i globalne komunikacije, dolazi do velikog miješanje i utjecaja među numerološkim školama i učenjima, iako postoje i dalje zavidne razlike među njima. Na primjer, kaldejska i hebrejska škola određuju slova prema zvučnoj vibraciji, dok suvremena numerologija uzima više u obzir brojčanu vrijednost slova.

 

UPORABA BROJEVA I NUMEROLOGIJE

Postoji nekoliko osnovnih područja uborabe brojeva i numerologije kao što su:
1. Divinacija – proricanje i predviđanje određenih događaja.
2. Savjetovanje
3. Samorazvoj i duhovni napredak (uz pomoć određenih molitvi i meditacije).

 

ODNOSI POVEZANOSTI IZMEĐU VAŠEG DATUMA ROĐENJA I VAŠEGA IMENA

• Vaš datum rođenja opisuje put kojim ćete se kretati u svom životu.
• Vaše ime (i prezime) opisuje osobu koja se kreće tim putom.

Na temelju uzajamne povezanosti i aspekata između vašeg datuma rođenja i vašeg imena i prezimena, numerolog može pravilnom analizom izvući pregršt korisnih informacija koje vam mogu biti od velike pomoći u vašem životu.

Nikola Đurđević, jyotish-vedska-astrologija.com

Prethodna objavaPet osnovnih Vastu principa
Slijedeća objavaTragovi
Nikola Đurđević
Vedski astrolog i numerolog. Autor brojnih članaka i eseja na temu samorazvoja, karme, reinkarnacije, numerologije i astrologije, a do sada je napisao šest knjiga iz spomenutih područja. Bio je urednik nekoliko časopisa kao što su “Karma”, “Ezoterikus” i “Liječenje biljem”. Profesionalno se bavi numerologijom od 1999. godine, a od 2011. i Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (Cardiff by the Sea, SAD), uspješno je završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održava savjetovanja i tečajeve Jyotisha i numerologije. Oženjen je. Živi i radi u Zagrebu.